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Opinion No. KP-0211 

Re: Whether city council members also 
employed by an independent school district 
may receive compensation for their service on 
the city council (RQ-0213-KP) 

You ask whether three employees of the Eagle Pass Independent School District 
("District") are eligible under the Texas Constitution to receive compensation for service on the 
city council. 1 Article XVI, subsection 40(b )(1) of the Texas Constitution provides: 

(b) State employees or other individuals who receive all or part of 
their compensation either directly or indirectly from funds of the 
State of Texas and who are not State officers, shall not be barred 
from serving as members of the governing bodies of school districts, 
cities, towns, or . other local governmental districts. Such State 
employees or other individuals may not receive a salary for serving 
as members of such governing bodies, except that: 

(1) a schoolteacher, retired schoolteacher, or retired school 
administrator may receive compensation for serving as a 
member of a governing body of a school district, city, town, or 
local governmental district .... 

TEX. CONST. art. XVI,§ 40(b)(l) (emphases added). This constitutional provision permits a state­
compensated employee of a public school district to also serve as a member of the city council. 
Id.; see Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0530 (2007) at 2-3 ("Employees of public school districts 
... receive all or part of their compensation either directly or indirectly from funds of the State of 
Texas and thus are subject to article XVI, section 40(b)." (quotation marks omitted)). The 

1See Letter and Attachments from Honorable Roberto Serna, Dist. Att'y, 293rd Judicial Dist., to Honorable 
Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at 1-2 (Feb. 7, 2018), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for­
opinion-rqs ("Request Letter" and "Attachments") (Attachments on file with the Op. Comm.). 
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provision, however, prohibits a current school district employee from receiving a salary for serving 
on the city council unless the individual is a "schoolteacher." TEX. CONST. art. XVI,§ 40(b)(l).2 

We have found no Texas court decisions considering which school district employees 
qualify as a "schoolteacher" for purposes of this exception. In a previous opinion, this office 
concluded that "[w]hether a particular individual who receives compensation from the State ... is 
a schoolteacher for purposes of article XVI, section 40 ... depends upon whether the individual is 
employed to instruct students in a school setting ... as a result of which participants may receive 
credit toward fulfilling their curriculum requirements." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0530 (2007) 
at 5. You inquire about three public school employees who currently serve the District in the roles 
of (1) counselor; (2) assistant principal; and (3) special education coordinator. Request Letter at 2. 
Whether a particular employee qualifies as a "schoolteacher" is generally a "question of fact that 
cannot be determined in the opinion process." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0530 (2007) at 5. 
However, we note that the job descriptions you provided for the positions of assistant principal 
and special education coordinator do not include any teaching responsibilities. See Attachments 
at 1-6. Thus, assuming that accurately reflects their employment, the constitution would prohibit 
these individuals from receiving compensation for their service on the city council.3 See Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0530 (2007) at 5; see also Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0874 (2011) at 2 
( concluding that school district's chief of police was not a schoolteacher because he had no 
teaching responsibilities). 

The job description you provided for the counselor states that a responsibility of this 
position is to "[t]each campus developmental guidance curriculum" and "[c]ollaborate with 
teachers who teach the guidance-related curriculum." Attachments at 7. Section 33.005 of the 
Education Code requires a school counselor to plan and implement a developmental guidance and 
counseling program, which includes "a guidance curriculum to help students develop their full 
educational potential." TEX. EDUC. CODE§ 33.005(1);4 see also id. § 28.002(a)(2)(E) (requiring 
school districts to offer an enrichment curriculum that includes career education). To implement 
the developmental guidance curriculum, section 33.006 provides that the school counselor may 
either "deliver classroom guidance activities or serve as a consultant to teachers conducting lessons 
based on the school's guidance curriculum." Id. § 33.006(b)(6); see also TEX. EDUC. AGENCY, A 
MODEL COMPREHENSIVE, DEVELOPMENTAL GUIDANCE AND COUNSELING PROGRAM FOR TEXAS 
PUBLIC SCHOOLS 19 (2004) (stating that school counselors "may teach all or some of the 
[guidance] curriculum through direct instruction" or "consult with teachers who integrate the 

2Y ou ask about current employees. Request Letter at 2. Article XVI, subsection 40(b )( j) also permits a 
"retired schoolteacher" or "retired school administrator" to receive compensation for city council service. TEX. 
CONST. art. XVI,§ 40(b)(I). 

3Y ou tell us the council members "currently receive compensation of $10.00 per month, as per the City 
Charter." Request Letter at 2. We assume the funds constitute salary and not merely the reimbursement of actual 
expenses. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0530 (2007) at 6 (providing that a "reimbursement of expenses does not 
constitute salary" for purposes of article XVI, section 40(b)(I) (quotation marks omitted)). 

4According to the Texas Education Agency, the purpose of the developmental guidance curriculum "is to 
help all students develop basic life skills." TEX. EDUC. AGENCY, A MODEL COMPREHENSIVE, DEVELOPMENTAL 
GUIDANCE AND COUNSELING PROGRAM FOR TEXAS PUBLIC SCHOOLS 18 (2004), available al 
https://tea.texas.gov/counseling_guidebook.html. The curriculum includes instruction in areas such as developing 
self-confidence, communication skills, and responsible behavior. Id 
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curriculum with other curricula"). Thus, based on the information you provided, the counselor 
could qualify as a "schoolteacher" for purposes of article XVI, subsection 40(b )( 1 ), depending on 
whether the employee directly instructs students in required curriculum. 
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SUMMARY 

Article XVI, subsection 40(b )(1) of the Texas Constitution 
prohibits current school district employees, other than 
schoolteachers, from receiving a salary for service on the city 
council. 

Whether a particular employee qualifies as a schoolteacher 
is generally a question of fact outside the scope of an attorney 
general opinion. Based on the limited facts provided, a court would 
likely conclude that the assistant principal and special education 
coordinator are not schoolteachers. A court could conclude that the 
counselor is a schoolteacher depending on whether the employee 
directly instructs students in required curriculum. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

ASHLEY FRANKLIN 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


