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You ask about whether a grandfathered bingo commercial lessor licensee may transfer 
certain rights under the Bingo Enabling Act ("Act"). 1 

As background, you tell us grandfathered licenses originated with the 1989 passage of 
House Bill 2260. See Request Letter at 1. House Bill 2260 amended the Act to provide that newly­
licensed commercial lessors may directly lease to only one bingo conductor organization. See Act 
of May 29, 1989, 71st Leg., R.S., ch. 238, § 8(n), 1989 Tex. Gen. Laws 1107, 1114. House Bill 
2260 also provided that 

a person who was licensed as a commercial lessor on June 10, 1989, 
whose license has been kept in effect since that date, and who is 
otherwise eligible for the license may renew the license as a 
commercial lessor of bingo premises according to the terms of the 
license as those terms existed on June 10, 1989. 

Act of May 29, 1989, 71st Leg., R.S., ch. 238, § 8(0), 1989 Tex. Gen. Laws 1107, 1114. Under 
House Bill 2260, a commercial lessor subject to this grandfathering provision could "renew the 
license to provide for not more than the same number of licensed authorized organizations to 
conduct bingo on the premises as was provided by the license on June 10, 1989," but the 
Legislature removed this language in 1993. Act of May 29, 1989, 71st Leg., R.S., ch. 238, § 8(p), 
1989 Tex. Gen. Laws 1107, 1114; amended by Act of May 6, 1993, 73d Leg., R.S., ch. 286, §§ 6, 
26, 1993 Tex. Gen. Laws 1325, 1327, 1335; see ,Request l;etter at 2. You state that in 1995 the 
Legislature amended the Act to limit the number of licensed authorized organizations that may 

1See Letter from Mr. J. Winston Krause, Chairman, Tex. Lottery Comm'n, to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att'y Gen. at 1 (Dec. 7, 2017), https://texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 
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conduct bingo at any bingo premises to seven. Request Letter at 2; see Act of May 29, 1995, 74th 
Leg., R.S., ch. 1057, § 7, 1995 Tex. Gen. Laws 5222, 5225; see also TEX. 0cc. CODE 
§ 2001.402(c). You explain that as a result "a Grandfathered Lessor ... may lease directly to (and 
collect up to $600 rent per bingo occasion from) up to seven licensed bingo conductor 
organizations, in contrast to a non-grandfathered commercial lessor licensee who may lease 
directly only to one such organization." Request Letter at 2 (footnotes omitted). You also inform 
us that historically the Lottery Commission ("Commission"), through its Charitable Bingo 
Operations Division,2 considered the grandfathered right to lease directly to seven organizations 
transferrable to a new licensee. Id With this context, you ask five questions about the transfer of 
a grandfathered commercial lessor license. See id. at 3. ' 

Your first three questions inquire whether "the grandfathered rights (including the right to 
lease directly to up to seven licensed bingo conductor organizations) transfer" in three instances: 
(1) to an unaffiliated third-party licensee; (2) in the instance of an individual licensee, to a legal 
entity wholly owned by the individual; (3) in the instance of a licensee that is a legal entity wholly­
owned by an individual, to a different legal entity wholly-owned by the same individual. See id. 
Because a fundamental issue in each of these questions is the transferability of the grandfathered 
license's rights, we address them together. 

The primary goal in construing statutes "is to ascertain and give effect to the Legislature's 
intent" as expressed ~y the statute's language. See Cadena Comercial USA Corp. v. Tex. Alcoholic 
Beverage Comm 'n, 518 S. W.3d 318, 325.c...26 (Tex. 2017) ( quotation marks omitted). "Where text 
is clear, [it] is determinative" of that intent. Colorado Cty. v. Staff, 510 S.W.3d 435, 444 (Tex. 
2017) ( quotation marks omitted). The Texas Supreme Court recognizes that "the words the 
Legislature chooses should be the surest guide to legislative intent." Ojo v. Farmers Group, Inc., 
356 S.W.3d 421,436 (Tex. 2011) (quotation marks omitted). 

Occupations Code section 2001.152, titled "Eligibility," provides, in relevant part, that: 

(a) The commission may issue a commercial lessor license only to: 

(2) a person who leases premises to a single licensed authorized 
organization that subleases or will sublease the premises to one 
or more other licensed authorized organizations for the conduct 
of bingo; or 

(3) a person who leases premises for the total control and 
exclusive use of only one licensed authorized organization as 
that organization's primary business office. 

2See TEX. 0cc. CODE § 2001.051 ("The commission shall execute its authority through a bingo division 
established by the commission to administer [chapter 200 I]."). 
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(b) Notwithstanding Subsection (a), a person who was a licensed 
commercial lessor on June 10, 1989, whose license has been in 
effect continuously since that date, and who is otherwise eligible for 
the license may renew the license. 

TEX. 0cc. CODE § 2001.152. 3 By its plain terms, subsection 200 l.152(b) permits a licensed 
commercial lessor to renew the license if certain requisites are met. The "[n]otwithstanding 
[s]ubsection (a)" language exempts the licensed commercial lessor from the requirements of 
subsection 2001.152(a), including subsections (a)(2) and (a)(3). See id No language in section 
2001.152 applies to the transfer of a license. To the extent this provision is a grandfathering 
provision, it affects only a commercial lessor license holder's ability to renew the license. 

Section 2001.160 authorizes the transfer of a commercial lessor license. See id. 
§ 2001.160. It provides that"[ o ]n approval by the commission, a licensed commercial lessor may 
transfer a commercial lessor license if the person to whom the license will be transferred otherwise 
meets the requirements of this subchapter." Id. § 2001.160(a). Unlike subsection 2001.152(b), 
which expressly exempts the commercial lessor license holder as of a specific date from the single 
lease requirement, subsection 2001.160(a) requires the transferee to meet all requirements of 
subchapter D. Id. One such requirement is the limit on a commercial lessor license holder to 
directly lease to only one licensed authorized organization. See id. § 2001.152(a)(2), (3). Thus, a 
person to whom a commercial lessor license is transferred may lease to only one licensed 
authorized organization, even if the license transferred was renewed under subsection 200 l .152(b ). 
Accordingly, the Act's current language allowing the transfer of a commercial lessor license does 
not include the right to lease to more than one licensed authorized organization. 

The Legislature's 2011 changes to subsection 2001.160 bolster this conclusion. Prior to 
2011, subsection 2001.160 required the transferee to "meet[] the requirements of this section." Act 
of May 10, 1999, 76th Leg., R.S., ch. 388, § 1, 1999 Tex. Gen. Laws 1431, 2333 (emphasis added). 
In 2011, the Legislature amended subsection 2001.160(a) to require the transferee to "meet[] the 
requirements of this subchapter." Act of May 25, 2011, 82d Leg., R.S., ch. 1023, § 2, 2011 Tex. 
Gen. Laws 2601, 2601 ( emphasis added). With this change, the Legislature evidenced its intent to 
subject the license transferee to all requirements governing a commercial lessor license, including 
the lease limitations in subsection 2001.152(a). For these reasons, a court would likely conclude, 
irrespective of the type of entity receiving the transfer, that a transfer of a commercial lessor license 
does not transfer the grandfathered right to lease to more than one licensed authorized organization. 

In your fourth question, you ask about the effect on past license transfers approved by the 
Commission if the grandfathered rights under a commercial lessor license cannot be transferred 
with the license. See Request Letter at 3. You provide no information about the Commission's 
procedure for approving a license transfer. Thus, as this office did in Attorney General Opinion 
GA-0505, we assume that the approval of a transfer that purports to include grandfathered rights 

3 An "authorized commercial lessor" is "a person eligible for a commercial license to lease bingo premises 
under Subchapter D." TEX. 0cc. CODE § 2001.002(1 ). A "licensed authorized organization" means "an authorized 
organization that holds a license to conduct bingo." Id. § 2001.002(14). A "licensed commercial lessor" is "a person 
licensed to lease premises and act as a commercial lessor." Id. § 2001.002(15). A "person" includes "an individual, 
partnership, corporation, or other group." Id. § 2001.002(20). 
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"is embodied in a Commission order." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0505 (2007) at 5-6. Likewise, 
absent more information, we consider only the broad principles relevant to this question. 

Chapter 2001 of the Occupations Code provides only limited authority to the Commission 
to reexamine a license after issuance. See id. at 6. Because the Commission is expressly authorized 
to suspend, amend, or revoke a license, and because no provision in chapter 2001 gives the 
Commission general authority to reopen a final order granting a license transfer, the Commission 
does not have such authority. Id. ( citing Denton Cty. Elec. Coop. v. Pub. Util. Comm 'n of Tex., 
818 S.W.2d 490, 492 (Tex. App.-Texarkana 1991, writ denied) (holding that when a statute 
authorizes an agency to amend or revoke a certificate and prescribes the method for doing so, other 
powers to reexamine prior orders may not be implied)). Moreover, "an agency's reinterpretation 
of a statute ... is not the kind of changed circumstances that warrants reopening an administratively 
final order." Id.; see Young Trucking, Inc. v. R.R. Comm'n of Tex., 781 S.W.2d 719, 721 (Tex. 
App.-Austin 1989, no writ) ("An agency can reconsider a final order only if provided for by 
statute or on a showing of changed circumstances."). Further, a collateral attack may void an 
agency order only if the agency exceeded its authority or the order was procured by extrinsic fraud. 
See Chocolate Bayou Water Co. & Sand Supply v. Tex. Nat. Res. Conservation Comm 'n, 124 
S.W.3d 844, 853 (Tex. App.-Austin 2003, pet. denied); Lesikar v. Rappeport, 33 S.W.3d 282, 
316 (Tex. App.-Texarkana 2000, pet. denied). Absent changed circumstances or a finding of 
extrinsic fraud or that the Commission abused its authority, a court would likely not disturb 
previous Commission orders. 

As your fifth question, you ask whether the Commission may "change the ... historical 
practice to conform to the pertinent [Act] provisions without conducting an administrative 
rulemaking proceeding and adopting a rule describing the changed practice."4 Request Letter at 
3. Under the Administrative Procedure Act, a rule is a "state agency statement of general 
applicability that: (i) implements, interprets, or prescribes law or policy; or (ii) describes the 
procedure or practice requirements of a state agency." TEX. Gov'T CODE § 2001.003(6)(A). A 
rule does not include a "statement regarding only the internal management or organization of a 
state agency and not affecting private rights or procedures." Id. § 2001.003(6)(C); see El Paso 
Hosp. Dist. v. Tex. Health & Human Servs. Comm 'n, 247 S.W.3d 709, 715 (Tex. 2008) ("A 
presumption favors adopting rules of general applicability through the formal rule-making 
procedures the APA sets out."). A rule promulgated outside of the proper rule-making procedure 
is voidable. See TEX. Gov'T CODE§ 2001.035(a). 

Within the definition of a rule, "general applicability" means "statements that affect the 
interest of the public at large such that they cannot be given the effect oflaw without public input." 
El Paso Hosp. Dist., 247 S.W.3d at 714 (quoting R.R. Comm 'n of Tex. v. WBD Oil & Gas Co., 104 
S.W.3d 69, 79 (Tex. 2003)). Texas courts acknowledge the "elusive" distinction between a rule 
and an agency statement that concerns only internal management. See Tex. State Bd. of Pharmacy 
v. Witcher, 447 S.W.3d 520, 529 (Tex. App.-Austin 2014, pet. denied); Slay v. Tex. Comm 'non 
Envtl. Quality, 351 S.W.3d 532, 546 (Tex. App.-Austin 2011, pet denied). Nonetheless, the 
opinions offer some guiding principles. Agency statements that "have no legal effect on private 
persons" are not considered rules. Brinkley v. Tex. Lottery Comm 'n, 986 S.W.2d 764, 770 (Tex. 

4"The commission may adopt rules to enforce and administer [chapter 2001]." Id.§ 2001.054. 
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App.-Austin 1999, no pet.); cf R.R. Comm'n of Tex., 104 S.W.3d at 79 (holding, in the 
adjudication context, that "statements made in determining individual's rights, even if the number 
of individuals is large and they can be described as falling within a defined class" are not statements 
of general applicability). Conversely stated, "agency pronouncements that advise third parties 
regarding applicable legal requirements ... may be 'interpretations' of law that constitute 'rules' 
under the [ Administrative Procedure Act]." Tex. Dep r of Transp. v. Sunset Transp., Inc., 3 57 
S.W.3d 691, 703 (Tex. App.-Austin 2011, no pet.). Further, "[a]n agency statement interpreting 
law must bind the agency or otherwise represent its authoritative position in matters that impact 
personal rights." Id. Yet, a "mere restatement of a formally promulgated rule" is not a rule. Id. at 
703-04. 

The Commission's change in practice to no longer include grandfathered rights with a 
commercial lessor license transfer is, considering the above principles, more akin to a rule than 
not. It is an interpretation of law in that it· construes the interplay between Occupations Code 
sections 2001.152 and 2001.162. Also, such a change is a statement of general applicability. It 
will affect private persons by impacting the ability of commercial lessor licensees to transfer their 
property. Moreover, the change is not a statement or pronouncement made in connection with just 
a single individual license transfer. Instead, the change operates to advise third parties, such as 
commercial lessor licensees as well as licensed authorized organizations, about legal requirements 
regarding future transfers of commercial lessor licenses. Based on these characteristics, and given 
the presumption in favor of a rule, a court could consider a change in the Commission's practice 
to be a "rule" for which the Administrative Procedure Act requires formal rule-making 
procedures. 5 

5The Commission's formal adoption of a rule would not ensure judicial deference to the Commission's 
interpretation. See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0115 (20 I 6) at 5, 7 (recognizing that Texas courts may state that 
deference "to an agency's construction is appropriate only when the statutory language is ambiguous," but, in their 
analysis, would instead "[use the] canons of statutory construction to determine for themselves the unambiguous 
meaning of a statute"). 
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SUMMARY 

A court would likely conclude that the language of the Bingo 
Enabling Act does not authorize the transfer of a commercial lessor 
license that includes a grandfathered right to lease to more than one 
licensed authorized organization. 

Absent changed circumstances or a finding of extrinsic fraud 
or that the Lottery Commission abused its authority, a court would 
likely not disturb previous Lottery Commission orders transferring 
a commercial lessor license that included the right to lease to more 
than one licensed authorized organization. 

A court would likely consider a change in the Lottery 
Commission's historical practice to be a "rule" within the 
Administrative Procedure Act requiring formal rule-making 
procedures. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


