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Dear Mr, Rainey: ' Opinion Noe 0=1579
Ret Llegal residence of a minor who
has been placed in his mother's custody.

‘We received your lstter of Ootober 6, 1939, followed by your lstter
dated November 3, 1939, in whioch you request our opinion on the following
questions

"When a minor's perents are divorced and he is placed in the oustody of
ls mother, does hls legal residence follow that of his mother, who takes
him to another state with the father's scguiescence?”

Article 26540, Vernon's Revised Civil Statutes of Texas, provides
in part as followss '

"A non-resident student is hereby defined to be e studuat of less than
twonty-one (21) years of age, living away from his family and whose fame
ily resides in amother state or whose family has resided within the state
for a period of time less than twelve (12) months prior %o the date of -

. registration, or a student of twenty-ome (21) years of age or over who
resides out of the state or who has resided within the State for s period
of lesathan twelve (12) months prior to the date of registration."

The teyms "reside", "residence™ and “domioile" have been glven
varied meanings and shades of meaninge In some instances they are oon=
strued to te different and in others they are held to be identiocal,
depending upon the apparent stand in which they are employed when cone
sidered together with the whole oocntext of & statute, It was stated in
an opinion by this department dated September 13, 1933, addressed to Dr.
He Yo Bemediot, that “reside" as used in this statute has the same mean-
ing as "domicile",. This seme ruling wes made in conference opinion No.
2977, dated Jamuary 10, 1938, Attorney General's Report 1934 to 1936, p.
114, directed to Ir, Hs. Y. Bemediot, :

"Where husband and wife are livimg apsrt under & juduoial deores
of divoree or separation, the wife may acquire a separate demicile of
her own which will remain uneffeoted by amy ochange of residence on the
part of the husbends A divorced woman may select her own domicile,
whother she is divorced & vineulo matrimonii, or only mensa et thoro."
19 Corpus Juris 417, '
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It is settled law in Texas that the residence or damiecile of a
minor ohild is ordinarily that of the father when the parents are not die
vorcede Gulf C, & Se Fo m"o Coe vss Lemons, 206 SN, 754 TWhen & divoroce
has been granted %o the wife, an unrestriocted austody of the minor child
given her in the decree, her own domlcile establishes that of the child,
oven after her re-marriages Hicks vse Bucks, Supreme Court of Minn., 83
N' 538; 9 RICOL. 548.

The view that the child's domicile follows that of its mother
rather than that of its father, where she has a separate domicile and has
been ewarded the ocustody of the child, was taken in Toledo Traction Com=
pany vse Cemeron, 137 Fed. 48, in reply to the contention that the fatherts
domicile in Ohio, in which state the wife was granted a divorece with cus-
tody of the child, determined that of the child who was taken by the wife
to another stated and lived there with her, and that accordingly the child
was not entitled to sue in a Federal Court as a citizen of the other State,
The Court saids

"It is doubtless true that the general rule is that the domicile of the
child follows that of the fathers But this rule does not hold when the
parents are judicially separated, and the custody of the child is awarded
to the mothers + « « It would be incomsistent with such a deorse that
the domicileof the child should continue to be that of the father; for
the custody and control of the ohild, upon which t hefther's domicile is
jmputed to the chiid, no longer exists, but is transferred-to the mother.®

In Griffin vse Griffin, 187 Pacific 598, where a wife was granted
a divoree in California with custody of the children, and subsequently
obtained the court!s oonditional permission to take them out of its Juris-
diction, but disregamrded the conditiom to return them, their father having
apparently remained in that state, it was seids

"We mow of no law that would prevent the mother from changing her damicile
to another stste, and, upon compliance with the decree, taking the children
with her, The children being in the care and custody of the mother, her
residence is their residences. Such is the natural effect of a decree of
divorce,"

In our opinion your questiomn, as we have restated it at the begin-
ning of this opinion, should be answered in the affirmative.

Wo have alsc beem furnished with certified copies of EInstrumenmiz
showing the removal of the student's disabilities as & minor, in the 37th
Distriet Court of Bexar County on September 7, 1939, TWhether or not this
judgment is binding on the University is a question which we deem it unnec-
ossary for usto determine. The most that the judgment could establish,
relative to the minorts residence, was that he was a resident of Texas
at the time of the proceeding. And, even if the judgment is binding upon
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the Thiversity, he is a non=resident within the meaning of Article 26540
until he has resided within the State for tweive monthse As we have seen,
his residence was with h's mother, a non-resident, at least up tc the
time of the judgment.

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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