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Honorable Gee. H. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Mr. Sheppard: Opinion No. O-7031 

Re: Can the heads of the eleemosynary 
institutions be reimbursed for their 
traveling expenses for amount in ex- 
ce68 of $4.00 per day for meals and 
lodging? 

We have carefully read and looked into the question raised 
by your letter, which reads a8 follows: 

"Please advise whether or not the Head of the 
Eleemosynary Institutions may be reimbursed while travel- 
ing, for amounts in exce88 of $4.00 per day for meals and 
lodgings. 

"This question is being asked for the reason that 
the last Legislature changed the wording of the provi- 
sions passed by the Forty-eighth Legislature which al- 
lowed the various Superintendents their actual expenses." 

In our Opinion No. O-5867 approved March 27, 1944, we 
held that under the appropriation bill, as passed in 1943, the Su- 

perintendents of the eleemosynary institutions, when traveling on 
State's business, were not limited to the $4.00 per day for hotel 
and lodging. You have a copy of this opinion. 

As you state in your letter of inquiry, in 1945 the Leg- 
ialature changed the appropriation bill, 80 that it now becomes 
necessary for us to interpret the 1945 act relative to the question 
asked. 

The 1943 appropriation bill for the eleemosynary insti- 
tutions, under the heading "general provisions", reads as follows: 

"Traveling Expenses. None of these appropria- 
tions may be used for traveling outside of the State 
of Texas without the advaticed written consent of the 
Stat.6 Board of Control * * *; the State Comptroller 
shall apply the same rules to the approval and payment 
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of traveling expenees of all employeee except the 
superintendent of eleemoaynary institutions a8 he 
applies to the expenses of the State departmente. 
Superintendents' trips shall be as authorized by 
the Board of Control." 

In the General Provisions attached to the eleemosynary 
appropriation bill in 1945, the above portion thereof was changed 
to read as follows: 

"Traveling Expenses. None of these appropria- 
tions may be used for traveling outside of the State 
of Texas without the advance written consent of the 
State Board of Control * * *. The State Comptroller 
shall apply the same rules to the approval and pay- 
ment of traveling expenses of all employees as he 
applies to such expenses of the State departments. 
Superintendents' trip6 shall be authorized by the 
Board of Control." 

You will notice that the only change made in the above 
matter by the Legislature in 1945 from that contained in the 1943 
act is in the phrase "The State Comptroller shall apply the same 
rules to the auoroval and uavment of travelina exnenses of all em- -- _ _ - - 
ployees except the superintendents of the eleemosynary institutions, -- 
as he applies touch expenses of the State departments." 

In the 1945 act the words, "except the superintendents 
of the eleemosynary institutions" were elimins~cI. This clearly -- 
demonstrates. we think. that the Legislature intended for the State 
Comptroller to apply as it said the-same rules to the approval and 
payment of traveling expenses to the superintendents of the insti- 
tutions, who, of course, are employees, as is applied to all other 
employees working for the various State departments. 

The general provisions to the appropriations for the 
various State departments relative to traveling expenses of State 
employees is embraced in Section 11, page 943-944 of the Acts of 
1945; and subsection (g) thereof provides specifically that all 
employees traveling at the expense of the State of Texas are limited 
to $4.00 per day for meals and lodging. 

Since the Legislature has specifically provided that the 
State Comptroller shall apply the same rules to the approval and 
payment of traveling expenses of all employees for the eleemosynary 
institutions as he applies to such expenses of the State departments, 
it is our opinion that the superintendents of the eleemosynary in- 
stitutions are limited to the $4.00 per day for their lodging and 
meals. 
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We therefore answer your queetion that these euperintend- 
ents can not be reimbursed. for the expense of their lodging and 
meals in excess of the $4.00 per day. 

Very truly yours 

APPROVED JUL 31, 1946 

/e/ Carlo6 C. Ashley 

FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENHULL 

ATI'ORNFX CENERAIOFTEXAS 

By /e/ Geo. W. Barcus 
Geo. W. Barcus 

ASSISTANT 

GWB-MR-IM 

APPROVED 
OPINION 
COMMITTEE 
BY /8/ BWB 
CHAW 


