
Hon. John H. Winters, Executive Director 
State Department of Public Welfare 
Austin, Texas 

Opinion No. V-497. 

Re: The necessity for individuals 
and county agencies, who place 
a child for adoption, to secure 
a license from the Child Wel- 
fare Division of the State De- 
partment of Public Welfare. 

Dear Sir: 

ion on 
Reference is made to your request for an opin- 

the above-captioned subject, from which we quote, 
in part, as follows: 

"The question has arisen as to the nec- 
essity for licensing Individuals who place 
children. Occasionally arrangements are 
made through an attorney or a physician for 
the placement of a child for adoption, l?o 
doubt, the attorney or the physician con- 
siders his action in placing the child as 
being to the best Interest of the child and 
the potential adoptive parents. Some attor- 
neys contend they can serve their clients 
in their legal capacity in this respect. 
Usually, there is no fee charged for the 
placement, but the action is taken gratult- 
ously at the request of the natural or adopt- 
ive parents. 

"It has always been the Interpretation 
of the Department of Public Welfare that 
under the statute any person or agency which 
places a child for adoption must have a ll- 
tense and that the degree or number of child- 
ren placed would not alter the situation. In 
other words, it has been our interpretation 
that individuals as well as organized agencies 
came within the scope of the statute. 
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"OuP question is: Does an Individual 
who places a child either for pay or gratuit- 
ously come vithin the scope of Article 4442-a 
SO that a license by the Child Welfare Divi- 
sion of the State Department of Public Welfare 
is required? Does it alter the fact that the 
attorney or the physician Is acting in his 
professional capacity in serving either the 
natural parents or the foster'applicants? 

"In Opinion Bo. R-702 you answered our 
question regarding the inspection and llcen- 
ing of commercial boarding homes for chlld- 
ren. In that opinlon reference was also made 
to the responsibility of the State Department 
of Public Welfare in relation to the boarding 
homes selected by County Probation Departments 
in metropolitan areas for the temporary deten- 
tion of children pending investigation and 
court hearing; however, we shall appreciate 
your opinion and advice concerning the depart- 
ment's responsibility for lfcensing Probation 
Departments which place children for adoption 
or otherwise where there is no court order di- 
recting the placement. 

"Our question in this connection is: Are 
county agencies such as Probation Departments 
required to secure a license to place child- 
ren for adoption or othervise vhere they do 
so wlthout a court order directing the place- 
ment?" 

!Che pertinent excerpt from Article 4442a, V.C.S., 
on the licensing of child placing agencies, reads as fol- 
lows : 

%ec. 1. Every person, association or 
corporation, whether operating for charity 
or revenue, who shall own, conduct or manage 
a day nursery, children's boarding home, or 
child placing agency, or other place for the 
care or custody of children under fifteen 
years of age, or who. shall solicit funds In 
this State for any such place or institution, 
shall obtain an annual license from the State 
Board of Health, which license shall be is- 
sued without fee, and under such reasonable 
and uniform rules and regulations as said 
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Board shall prescribe . . ." 

As you have noted, Article 695e, V. C. S., 
transferred the foregoing authority and duty of li- 
tensing such agencies to the Child Welfare Division 
of the State Department of Public Welfare. 

Your first question refers to the applica- 
bility of the licensing statute to attorneys or phy- 
sicians who, acting in their professional capacity, 
place or assist in the placement of a child on occa- 
sions. It is our opinion that the necessity of se- 
curing such a child-placing license from the Child 
Welfare Division does not apply in the Instances you 
have mentioned. 

We quote the following from 57 Corpus Juria 
215, Section 70: 

” 
a D * The performance of a single 

act, or even a number of Isolated acts, 
pertaining to a particular business, does 
not constitute engaging in or carrying on 
such business within the meaning of a law 
imposing a license or tax thereon, unless 
an Intent to engage In the business is 
clearly apparent 0 . 011 

cle 4442a, 
Applicable to your particular inquiry, Artl- 
V.C.S., requires a license of 'Every person 

. 0 D w-ho shall own, 
placing agency." 

manage or conduct . . . a child 
It does not state that a license Is 

required of every person who places a child. In order 
to constitute a situation necessitating the procure- 
ment of a child-placing license, the agency or instl- 
tution must be capable of being owned, conducted or 
managed, and must have for its motivating or primary 
purpose the conduct of a business or occupation of 
placing children. It is the nature of the agency 
which brings It within the scomthe llcenslna atat- 
ute, and ii must be characterized by the intention to 
pursue or follow the occupation of child placing. Clear- 
ly, this is not true of attorneys and physicians. 

In the case of Smith v. American Packing and 
Provision Company, decided by the Supreme Court of Utah, 
102 Utah T51, 130 P (2d) 951, the contention was made 
that a State-licensed engineer had to secure a State 
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license as an architect because he performed a remotely 
related but Isolated architectural function in the course 
of his engineering practice. The court used the follow- 
ing language in holding that it was not necessary to 
secure an architectural license: 

“The mere fact that a licensed profes- 
sion extends in some degree Into the field 
of some other licensed occupation, does not 
require the licensee to have a license In 
each of the fields into which his profession 
may overlap, unless the statutes impose such 
requirement. If a person had to have a li- 
cense in each field into which his chosen 
profession or calling might overlap In some 
degree, he might not only have to obtain nu- 
merous licenses In different fields to en- 
gage In the field in which he is specially 
trained and qualified, but he might be pre- 
vented from engaging in the field In which 
he is particularly well qualified for the 
reason he could not meet all of the quali- 
fications for license in other fields.” (Em- 
phasis added) 

Your second question inquires as to the appli- 
cability of the licensing stakute to “county agencies 
such as Probation Departments D We shall assume that 
you have reference to county agencies provided for under 
Title 82, V. C. S., on Juveniles, wherein are found stat- 
utes authorizing counties of various population brackets 
to establish County Juvenile Boards, which are to be dis- 
tinguished from probation officers authorized by the 
“Adult Probation and Parole Lsw,” Article 781b, V.C.C.P., 
pertaining exclusively to adults. 

The same considerations apply to County Juve- 
nile Boards, County Juvenile Officers and County Proba- 
tion Officers, authorized by Articles 5179-5142b, V.C.S., 
as apply to individuals discussed in answer to your first 
question. An individual act, or several Isolated acts, 
of placing a child does not constitute the officer or 
board a child-placing agency, 

We are not passing on the authority of such 
county agencies as you have mentioned to place child- 
ren for adoption, as such a consideration is not ap- 
plicable to your Inquiry. 



.’ . 
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SUMMARY 

Article 4442a, V. C. S., insofar as 
It requires a license of child-placing 
agencies, does not apply to attorneys, 
physicians, county juvenile boards, couu- 
ty juvenile officers, or county ,probation 
officers who occasionally place a child 
for adoption or for custody pending adopt- 
ion. 

Your3 very truly, 

ATTORNEY GERRRAL OF TRXAS 

BY 
Assistant 
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