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, , 

DearSlr: 

opln+xI lo. v-549 

der hle sdpem#siOn without 
a St@te ?&taalp%ng lipem?, 
ana a relate4 questi& 

Reference is made to your request for an opinion 
en the above captioned subject, from which we Quote In 
part as follows: 

"I would'lIke an opinion from your de- 
artment Interpreting Section 3, subdlvlslon 
'E a), of the Plumbing License law of 1947, 
Art. 6243-101, Vernon's Annotated Civil Sta- 
t&Y%. z 

"That portion of the act ln question 
reads as follows: 

"'Sec. 3. The following act, work and 
conduct,shall be expressly permltted wlth- 
out license: 

"(8)' Plumbing Work done by a property 
owner In a building owned ana occupied by 
him as his home;' 

Wueatlon: May 
work-in a bulldIx& 
him as his home by 
assistants who are 

a person do plumbing 
owned or occupied by 
or through employees or 
under his supervision and 
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cantrol, or must ruoh'work be done by such 
person ptrsoually? Also; does tbulldlng 
owned or occupied by him as his hornet pre- 
hlblt ,plumblng work on a building under 
construction to be occupied by such person 
as his home?" 

The Plumbing License Law of 1947, Act8 Zg47, Ch,Xl5, 
P. 192, makes no mention a& tie whether a property owner could 
use employees or assistants to do plumbing work 6~ his em 
home. It ~121 be necessary to read the whole Act and awwer 
the question l.n the light of the leglalatlve intent 
aF, 3%~. TV, Texas Underwriters, etal, 129 S. w, 
V. Aplp,, err. r&f.) 

t2#$ 

The intent of.the ~Zeglalature was to regulate plumb- 
- ~l~~ta&r6&e or business. Thsre are no words l,n the Act 

th t the Legis&ture Intended to regulate the de- 
ing of a plumZing act. PM&?? to the parsage ef tW Act now 
kiln question, the ti~&lattire in Articles 1078, 1079, 1080, 
and 1081, VI C. Se, had authorized the cities of Texas to 
regulate the plumbitig trade or businesd. Article 1078 au- 
thor.lzRa a City Board of Plumbing Qzmlnersj Article 1079 

%F 
aMd the plumbers by examination and 1lCense; Article 
oUtlin+d the method of~lssulng lloensesj and Article : 

1081 stated that a'lioense would net insue until the appll- 
cant had appeared before the city board and saocessfulX~ 
passed the examination. These statutes, all of nhioh were 
repealed by the Act of 1947, ere powers granted te the 
cities te regulate the bu8ih0s8 of plumbing by exam&iatlon 
and lic+nae. By the repeal, OS the tlznmemted ttatutes and 
the passage of~the Act, the tiglslature lnt~ded to reveke 
the peweref regulation given ta the cities and to place 
'tm wgulatlon of the plumbing busihess under a State 
Beard of Plumbing Eiam%ers, See Sec. 5 of the Act. 

In Article 10 6 V..C. S,, the Geglslature authorl- 
red the passage of ord k me8 
Pl=b** 

regulating the varleus .acta of 
This statute was not repealed by the Act o-7, 

and cities are passing ordinances for the regulatlop'of' the 
various aots of plumbing. The.Aot of 1947 takeli n6tlce'that 
cities will continue to ererolse this power SW plumb*, .~ 
yo ;t,o the plumbing trade, butas to the doing of plUmb- 

Legislat&e 
See Sec. 15 of th&Aot.' It was the latent of the 
by the Act to leave -cities with the power to regu- 

late the acts of plumbing, and to take away the olties~.Power 
to regulate.the plumbing oocupatlon, and to place that power 
in the State Board of Plumbing Examiner& 
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The Act, at Sec. 14, states thst *. . . no person, 
whether a master plumber, employing plumber, journeyman 
plumber, or otherwise, shall engage In, work at, or con- 
duct the buslness of plumbing . . 
flcallg exempted from the provfslo&i 

exriept as herein specl- 
of this Act. unless 

such person %s the holder of a valid license . .-. and it 
shall be unlawful for any person, firm, or corporation to 
engage In or.work at the business of Installing plumbing 
and doing plumbing work except as specifically herelnpro- 
vlded unless such lnstallatlon of plumbing or plumbing work 
be under the and control of a plumber licensed 
under this Emphasis added). This prohibition and 
penalty clause app agalns~t one who attempts to engage 
in or work at the business of plumbing, " 

The question presented Is whether the proper- 
owkerts use of employees and assistants in dolng.plumblng 
work on a bulldq owned or occupied by him as his home 
would constitute engaging ln or working at the business 
of plumblng' so as to be wlthln the terms pf the Ac.t. 

In 53 Corpus Jurls Secuudum 556, it is said: 

"In the ~absenoe of a~statute~speclflcally 
. so provldlng, the performance of a single act, 
or even a nurnher of isolated acts, pertaining 
to a particular business or occupation does not 
constitute engaglngln, or carrying on, such bu- 
Slness or.occupatlon within the meaning of a. 
law lm~osinn a license or tax thereon~unless an 
tent te engage ln the business is Qearly ap-. 

(Emph?sls added- 

In the case of Johnson v. State of Texss, 136 S. W. (2) 
837, the Court of Criminal A 1 d fl d th 
tion" to mean a vocation, tr%y 

e word '!occupa- 
zr &sTzess 3.n which one prin- 

clpally engages to make a living or obtain wealth. 

t&t 
In answer to your first question, we are of the opinion 

the Act does not prohibit an unlicensed person from doing 
plumWng work ln a bulldlng owned or occupied by hlm as his 
heme through employees or assls&ants under his aupervlaion and 
control, so long as none of the employees or assistants are 
engaged ln or wcrklng at plumbing as a business. 

In answer to your second question, we are of the opti- 
ion that the Act does not prohibit plumbing work by the PrOPOrtY 
owner on a building under construction&a be occupied by such 
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person as his home. To hold otherwise would Zmply 
the stage of construction to be material in a ques- 
tion of whether or not an unlicensed person is en- 
gaging in or working at plumbing as a trade or busl- 
Peas. .We think this has no bearing on the determlna- 
tlon of the applicability of this Act. 

The Plumblng License Law of 
1947 does not prohibit an unllcenaed 
person from doing plumbing work in or 
on a building owned~or occupied by him ~' 
as his home by or through employees or 
assistants under hls supervlslon or 
control, so long as none of the employee8 
and assistants are engaged in or woru 
at plumbing as a business. 

Yours very truly 

ATTORERYGRNJXRALOFTRXAS 

JEW:bt 

L: 

APPROVRD:. 


