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THEATTCDRNEYGENERAE 
OPTEXM33 
Ausm~.T-s 

December 21, 1948 

Hon. Dennis Zimmermann Opinion No. v-749 
County Attorney 
Swisher County Re: Authority of the Cods- 
Tulia, Texas sioners' Court to fix 

.the salary of the Con- 
stable at $1.00 per year 
where other precinct of- 
ficers are on a *fee 
basis." 

Dear Sir: 

Your,request for an opinion is as follows: 

"The County Judge and Commissioners of 
this county have requested me to get your 
opinion on the following question: 

"Chapter 381, H.B. No. 785, 50th Regu- 
lar Session, provides that-in fixing the 
salaries of county officials that 'no sal- 
ary shall be set at a figure lowerthan that 

_ paid for the Calendar Year 1946.' 

"Swisher County did not have any con- 
stable for 1946, 1947 or 1948. Hence no 
salary was paid in 1946 for a constable. 
However, at the rece,nt election one got his 
name on the ticket without the county desir- 
ing or needing one, as we got along without 
this extra expense the past three years. 

"Can the ~commissioners court fix the 
salary of this.new e~lected constable at 
$1.00 a year, in view of the fact that 
there was no salary paid in 1946 to limit 
them to not less then that amount?" 

H. B. 765, Acts of the .50th Legislature, is 
not applicable to sa.laries of precinct officers. See: 
Attorney General's Opinion No. V-329, enclosed. 
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H. J. R. 36, of the 50th Legislature, recent- 
ly adopted by the people, amended Article XVI, Section 
61, of our State Constitution so aXi-tFppfsce---the~ con- 
stable, among other officers, an a salary basis begin- 
ning January 1, 1949. 

In answer to our recent request for additional 
information you stated that the Commissioners' Court of 
Swisher County plans to pay the constable a salary of 
$1.00 per year beginning January 1, 1949, and compen- 
sate all other precinct officers on a "fee basis.- 

The minimum salary of a constable where the 
Commissioners' Court has placed all the precinct offi- 
cers on a "salary basis" is not less than the total 
sum earned. by such officer in.his official capacity for 
the fiscal year 1935. Article 3912e, Sets. 15 and 17, 
v. c. s. 

Article 3912e, Sec. 13, V. C. S. is only sp- 
plicable to counties having a population of 20,000 in- 
habitants and less than 190 000 inhabitants. 
Articles &$ %ej891, V. C. S. are ipplicable only to 
county or precinct officers who are compensated on a 
"fee basis.* 

At the present time there is no statutory pro- 
vision fixing the salary bf a constable in a county 
where the Commissioners1 Cburt has placed the other pre- 
cinct officers on a "fee basis." Therefore, until such 
time as the Legislature enacts some provision 'applica- 
ble to such officer,~we must look solely to the provi- 
sions of Article XVI, Section 61, of our State Consti- 
tution, as-amended, for the authority'~of the Commis- 
sioners' Court of those~counties where the other pre- 
cinct officers are compensated on a "fee basis" to 
pay the constable a salary. Article XVI, Sec. 61, as 
amended , provides, in part: 

"In all counties in this State, the Com- 
missioners Courts shall be authorized to de- 
termine whether precinct officers shall be 
compensstecl.on a fee basis or on a salary 
basis, with the exception that it shall be 
mandatory.upon the Commissioners Courts, to 
compensate all constables, deputy constables 
and precinct law enforcement,officers on a 
salary basis beginning January 1, 1949. . .n 
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The above quoted Constitutional provision 
manifests a clear intentioh on the part of the framers 
of this Amendment that the.Conmissioners’ Court oft 
this State must pay ally the constables a reasonable 
salary. Until such time as 3he Legislature fixes a’ 
minimum and a maximum to the salaries to bc :,-.id those 
constables ins counties where the other preciuct Dffi- 
cers are compenmted on a “fee basis”, it is;our opin- 
ion the amount of salary to be paid constables~in such 
counties is left to the ‘sound discretion oft the Coa- 
missioners’ Courts. dhether the Comnissionerd’ Courts’ 
fixing the salary of a constable at $1.00 a year would- 
constitute an abuse of discretion in view of the pro- 
visions of Article V, Section 18, of ourStrte.Consti- 
tution, requiring at least four constables iii each 
county, is a fact question depending upon the circum- 
stances of each case. 

Beginning January 1, 1949, and until 
such time as the Legislature fixes a mini- 
mum and a maximum to the salaries to -be 
paid those constables’in counties where the 
precinct ~officers other. than the constable 
are compensated on a “fee,basis,” the amount 
of salaries to be paid the constables in 
such counties is left to the sound discre- 
tion of the Commissioners’ Courts. 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENdRAL OF TEXAS 

Assistant 
JR: bh 


