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Honorable John Osorio, Chairman Opinion No. WW-139 
Board of Insurance Commissioners 
International Life Building Re: Whether a mutual assessment 
Austin, Texas association under Article 14.62, 

Insurance Code of Texas, may 
reinsure a certain percentage 
or portion of its policies or 
members, and pay for such re- 
insurance with more than a pro 
rata share of its morturary 

Dear Sir: fund. 

You have requested our opinion a8 to whether a mutual assessment 
association may reinsure a certain percentage or portion of its business 
with another company under the provisions of Article 14.62 of the Insur- 
ance Code of Texas, and pay for such reinsurance with more than a pro 
rata share of the mortuary fund held by the association under Article 
14.25 of the Insurance Code. 

You cite as an example whether a company may reinsure 56 of 
its policyholders and pay for such reinsurance with 100% of the mortuary 
or claim fund. 

Article 14.62 is as follows: 

"Companies and associations operating under the provi- 
sions of this Act may enter into reinsurance contracts or 
agreements with legal reserve companies authorized to write 
life, health, and accident insurance in this State with capi- 
tal or surplus of at least One Hundred Thousand Dollars 
($lOO,OOO), and pay the premiums for such reinsurance out 
of the mortuary or claim funds. Provided, that such rein- 
surance contracts or agreements shall be subject to the ap- 
proval of the Board of Insurance Commiesioners of Texas, 
and that no company or association shall pay more out of 
its mortuary or claim fund for such reinsurance than is 
currently received by the mortuary or claim fund on the 
policies or members reinsured. . . ." 

You will note that the statute provides that the premiuma for 
reinsurance shall be uaid out of the mortuarv or claim funds. but that 
"no company or association shall pay more out of the mortuary or claim 
fund for such reinsurance than is currently received by the mortuary 
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or claim fund on the policies or membera reinsured." The mortuary or 
claim fund is required by Article 14.25 to be set aside and held by the 
company for the purpose of paying clalme of policyholders or members 
of the association. The mortuary fund is for the protection of all the 
policyholders and members. Each policyholder or member has a certain 
interest in the mortuary or claim fund and is protected by it. If an 
association be allowed to reinsure half of its policyholders and use 
all the mortuary fund to pay for this reinsurance, then one-half of 
its policyholders would have lost their interest in or protection by 
the mortuary fund to the benefit of the reinsured group. 

The quoted language above ia unambiguous and is clear. The 
statute says that no association shall pay more out of its mortuary fund 
for reinsurance than the mortuary fund is currently receiving on the 
policies or members being reinsured. This means if the association re- 
insures fifty percent of its policies or members, then it cannot pay 
more out of the mortuary fund for such reinsurance than the mortuary 
fund is currently receiving from the premiums on such fifty percent of 
its policies or members. Therefore , your question is answered in the 
negative, and we hold that a mutual assessment company cannot reinsure 
a certain portion or percentage of its policies or members under the 
provisions of Article 14.62 and pay for such reinsurance with more than 
the amount of the premiums currently being received by the mortuary fund 
on such policies or members being reinsured. 

SJMMARY 

No mutual assessment company shall pay more 
out of its mortuary fund for reinsurance 
than the mortuary fund is currently receiv- 
ing on the policies or members being rein- 
sured. 
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