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Honorable Walter P. Purcell Opinion No. WW-529 
County Attorney 
Duval County Re: Whether other appoint- 
San Diego, Texas ments to succeed original 

appointees to fill vacan- 
cies in the offices of 
County Commissioner and 
Justice of the Peace may 
be made following the 
general election where no 
one was elected to the un- 

Dear Mr. Purcell: expired term. 

Your request for an opinion reads in part as follows: 

"There existed a vacancy in the office of 
County Commissioner of Precinct 4 and Justice of 
the Peace of Precinct 1 which were properly filled 
by appointment by the County Judge and the Commis- 
sioners Court, respectively, and the following 
people were appointed to their respective posi- 
tions: Jose Ramos, Commissioner Precinct 4 and 
C.E. Peres, Justice of the Peace, Precinct 1, and 
there is no question as to the validity of their 
appointments and their qualifications. Both of 
these appointments were prior to the General Elec- 
tion held on November 4th, 1958. 

"Assuming'that the terms of these officers 
expire when the results of the General Election 
of November &th, 1958 were canvassed officially, 
the County Judge on November lOth, 1958 appointed 
Felipe Valerio, Jr. as Commissioner for the unex- 
pired term Which extended through December 31st, 
1958, and the Commissioners Court appointed P.Q. 
Rodriguez to fill the unexpired term of Justice 
of the Peace, Precinct 1, which extended through 
December jlst, 1958. Both of the appointees of 
November lOth, 1958 presented their bonds, which 
were approved, and took the oath of office. No 
question is made as to the form of qualification. 
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"The original appointees, who were serving 
up until the General Election without question, 
now contend that no vacancies existed and that 
the County Judge and the Commissioners Court had 
no right or authority to appoint others in their 
place to serve the unexpired term up until December 
31st, 1958. The appointees named and qualified in 
form on November lOth, 1958 insist on their right 
to serve. 

"There was no candidate running or elected 
to fill these unexpired terms. 

"I would appreciate an opinion as to which 
set of officers are entitled to serve during the 
ensuing period from the General Election until 
December 31st, 1958. There is no litigation in 
Court at this time in regards to these questions." 

Our study of this question has led us to the conclu- 
sion that the persons appointed on November 10, 1958, are en- 
titled to the offices for the remainder of the unexpired terms. 

The original appointments to fill the vacancies in 
these offices were made until the general election in 1958. Art. 
2341, Revised Civil Statutes; Art. V, Sec. 28, Constitution of 
Texas. The period for which the original appointments were made 
terminated either on the date of the general election or on the 
date the Commissioners Court canvassed the returns of the elec- 
tion as provided in Article 8.34 of the Election Code, and any 
further right which the appointees had to the offices was by 
virtue of the hold-over provisions in Art. XVI, Sec. 17 of the 
Constitution and Art. 18 of the Revised Civil Statutes. While 
there is some authority in other jurisdictions to the effect 
that an appointment which is made to continue until a stated 
election terminates on the day of holding the election, we are 
of the opinion that the appointment should be construed as con- 
tinuing until the completion of the election and that the hold- 
over provision does not come into operation until the election 
is completed. In any event the period of the appointments in 
this case had terminated when the new appointments were made. 

An officer, whether elected or appointed, is entitled 
to continue in office until his successor qualifies. Hamilton 
v. State, 40 Tex.Crim. 464, 51 S.W. 217 (1899); Ex parte Sanders, 
147 Tex. 248, 215 S.W.2d 325 (1948); 34 Tex.Jur., Public Of- 
ficers, 8 31. However, the fact that an incumbent is filling an 
office as a hold-over, so that there is not a physical vacancy 
in the office, does not prevent there being a constructive vacan- 
cy in the sense that the appointing power may proceed to fill the 
vacancy by choosing a successor. State v. Cocke, 54 Tex. 482 (1881). 
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The purpose of the hold-over provision is to prevent an interrup- 
tion in governmental functions and not to confer on the hold-over 
officer any additional claim to the office as a matter of right. 
"The primary object of this provision, that the incumbent is en- 
titled to hold the office until his successor is elected or quali- 
fied, Is simply to prevent, on grounds of public necessity, a vacan- 
cy in fact in office until the newly elected or appointed officer 
can have a reasonable time within which to qualify. The right of 
the officer who thus holds over is by sufferance, rather than from 
any intrinsic title to the office." State v. Cocke, supra. 

The shortness of the remaining portion of the unexpired 
term is without significance. While the occasions in which the ap- 
pointing authority might wish to make another appointment are prob- 
ably lessened because of the shortness of the period, the applicable 
principles are the same as if the unexpired term was to run for two 
more years or for any other period of time. As pointed out in At- 
torney General's Opinion No. ww-516 (1958), it would have been pos- 
sible for someone to run for and to be elected to this short term, 
and the incumbent would have been required to surrender the office 
to an elected successor as soon as the successor had qualified af- 
ter completion of the election. We do not perceive that the incum- 
bent's right to the office is any different than if there had been 
someone elected to the unexpired term. 

We have notfound any Texas case passing on the power of 
the appointing authority to make another appointment to an unexpired 
term after the general election where no one is elected to fill the 
remainder of the term. In Ex parte Sanders, supra, which involved 
the title to the office of District Judge as between the aooointed 
incumbent and the person elected to the-succeeding full term, the 
Supreme Court held that the appointed incumbent was entitled to 
continue in office as a hold-over during the remainder of the un- 
expired term and observed that otherwise the district court 'would 
be at a standstill from November 2, 1948, to January 1, 1949, for 
want of a judge to man it." Also see Hamilton v. State, supra. In 
neither of these cases had another appointment been attempted and 
we do not consider them as having ruled on the exact date on which 
the original appointment terminated or on whether another appoint- 
ment could have been made. 

It is clear that an original appointment can be made to 
fill an unexpired term where a vacancy occurs after the general 
election at which the succeeding full term is regularly filled. 
Dobkins v. State ex rel. Reece,-19 S.W.2d 574 (Te~.Civ,App. 1929). 
It is also clear that a Person other than the incumbent mav be ao- 
pointed, at the proper time, to fill a vacancy in a succeeding fill 
term where no one has been elected to that term or where the elect- 
ed successor to the full term fails to qualify or dies or resigns 
before qualifying or assuming the office, even though there is an 
elected or appointed incumbent who is under a duty to hold over 
until a successor qualifies and who is willing to continue in the 
office. Dobkins v. State ex rel. Reece, supraT State v. Cocke, 
supra; Maddox v. York, 54 S.W. 24 (Tex.Civ.App. 1899, affirmed 
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93 Tex. 275, 55 S.W. 1133 ; Tom v. Klepper, 172 S.W. 721 (Tex. 
Civ.App. 1915, error ref. 

We are of the opinion that the above-cited authorities 
are controlling unless there is a valid basis for distinction be- 
tween the rights and powers existing where the incumbent holds 
over into a succeeding full term and those existing where he holds 
over into the remaining portion of an unexpired term. We are un- 
able to find any such basis. The original appointee's rights are 
based on the length of his appointment and not on the length of 
the term. He has no more claim to the portion of the unexpired 
term remaining after the termination of his appointment than he 
has to the succeeding full term. We conclude that the offices 
here involved were constructively vacant on November 10, 1958, and 
were subject to being filled by further appointment for the re- 
mainder of the unexpired term. 

SUMMARY 
Where no one was elected at the general election 

in 1958 to fill an unexpired term in the office of 
County Commissioner which will expire on December 31, 
1958, an incumbent who was serving under an appointment 
until that election had no right to the offf.ce except 
as a hold-over after the election was completed, and 
the County Judge could appoint another person as his 
successor to serve out the remainder of the unexpired 
term. Likewise, under similar conditions the Commis- 
sioners Court could aDooint another Derson to serve 
out the remainder of & unexpired term in the office 
of Justice of the Peace. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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