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Mr. Frank M. Jackson : Opinion No. WW-589
Executlive Secretary '

Teacher Retirement System Re: Does the Board of
of Texas Trustees of the
Austin, Texas Teacher Retirement

System have the auth-
orlty to require cone
year of creditable
service under the
Teacher Retlrement
Law for survivor bene-
fits to be in effect

after the retlrement of
Dear Mr, Jackson: a teacher,

We gquote 'f_'rom your request :E'orr an opinlon as follows:

"At a meeting of the Board of Trustees on
Novembsr 21, 1956, Mr. L. P. Sturgeon explained
that 1t was the Iintent of the law to require one
¥ear of service under the new blll before survivor
benefits were in effect for anyone. At this meet-
ing the Board of Truestees advised the staff of the
Teacher Retirement System to follow the intent of
the law and reguire that a member render at least
one year of creditable service before gurvivor hene-
fits are 1n effect.

"A teacher who has retired under the new law
without any creditable service since the law went
into effect 1s inelsting on naming a heneficlary
for the $500.00 claim under death and survivor bene-
fits. Does the Board of Trustees have the auth-
ority to require one year of credltable service
under the new law for survivor benefits to be in
effect after retirement?"

The payment of death and survivor benefits 1s provided by Subsection
3 of Bection T of Article 2922-1 of Vernon's Civil Statutes. Subsectlon 3{a)
provides for the payment of survivor benefita to the designated beneficiaries
af teachers who fle before retirement as follows:
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PAfter a teacher member shall have completed one

Jear of creditable service after the effective date of
this Act, I1f he shall die before retirement, hisg desig-
nated beneficlary (if eligiblle and otherwise entitled
to a death benefit other than return of the accumulated
contributions of the member), may elect, in lieu of the
applicable death benefit anthorized under the preceding
subsections, to recelve the applicable of the following
survivor benefits plus 2 lump-sum payment of Five Hun~
dred Dollars ($500.00), viz:" {Fmphasis Added)

The payment of survivor benefits to the designated beneficiary of
membera who die subsequent to retirement is covered by Subsection 3(c) of
Section 7 and reads as follows:

¥If a member shall die subsequent to his retirement,
the designated beneficlary surviving him shall be entitled
to the same survivor benefilts as are authorized to be
pald to deslgnated beneflclaries who survive members who
are In active service at death; and moreover, any benefit
payable to the Jesignated beneficiary under the service
retirement optlon elected by the deceased shall not be
forfelted or changed because of any election as to sur-
vivor beneflts selected by such designated beneficilary;
and provided further, that the lump-gum payment of Five
Hundred Dollars ($500.00) shall be paild to such desig-
nated beneficlery regardless of eliglbility for survivor
beneflts, or for eny other death benefilt payments."

It 1s noted from a reading of the Section immedlately preceding,
that the deslignated beneficlary of a member who dies subsequent to re-
tirement “shall be entitled to the same survivor benefits as are auth-
orlzed to be pald to designated beneficlaries who survive members who
are in active service at death.” Subsection 3(a) provides that a member
shall have completed one year of creditable service after the effective
date of the Act before his designated beneficlary shall be entltled to
gurvivor beneflts., We believe that the Legislature has required that
one year of creditable service after the effective date of the Act is
applicable to members who die elther prior or subseguent to retirement.
This construction ls in accordance with the Retirement Board‘'s construction
and applicatlon of these provislons since the effective date of the Act.

It is noted that Subsection 3(¢) further provides that the lump-sum
payment of Five Hundred Dollars ($500.00) shall be paid to such designated
beneficiary regardless of eligibility for survivor benefits, or for any
other death benefit payment. We belleve the effect of this provision is
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not to render a designated beneficlary eligibile for the Jump-sum payment
vhere the member hag not completed one year of creditable service after
the effective date of the Act, but such designated beneficlary is merely
rendered elligiblle for the lump-sum payment even though he may not bear
t?e relationship to the deceased member required by Subsection 3(1) and
3(2).

You are therefore advised that the Board of Trustees of the Teacher
Retirement System is authorized %o requlre one year of credltable service
by a member under the Teacher Retirement Act, 1n order for survivor bene-
fits, including the Five Hundred Dollers ($500.00) lump-sum settlement,
to be payeble to hils designated beneficlary. This would apply regardless
of whether the member dled elther prior or subsedquent to retlirement.

SUMMARY

The Board of Trustees of the Teacher Retlrement
System 1z authorlzed fto require one year of
crediteble service by a member under the Teecher
Retirement Act, in order for survivor beneflts,
including the Five Hundred Dollars ($500.00) lump~
sum settlement, to be payable to his designated
beneficlary. This would apply regardl-~ss of
whether the member dled either prilor or subsequent
to retirement.
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