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Opinion No. W-718 

Re: After a county budget is 
established under Section 
9 of Article VIII of the 
Texas Constitution, can 
funds be taken out of a 
General Fund and put into 
a Permanent Improvement 
Fund for the purpose of 
enlarging and equipping 
an existing County Hospit- 

Dear Mr. Damianl: al and related questions. 

You have requested the opinion of this office on the 
following questions: 

"Once the /Four&d Bud 
established, under Article % 

et for the year is 
Section 9 of the 

Texas Constitution, can fund; be taken out of 
a General Fund and put into a Permanent Improve- 
ment Fund with the idea of using these funds to 
enlarge and equip an existing County Hospital, 
the Commissioners Court having taken this into 
consideration at the time the General Fund was 
set in the Budget, theirhaving appropriated an 
excessive amount of money for this purpose?" 

"Can funds to enlarge and quip an existing 
County Hospital come out of the general fund, it 
being provided for by the Commissloners Court at 
the time of fixing the budget, or must these funds 
come out of the Permanent Improvement Fund?" 

Section 9 of Article VIII of the Constitution of Texas 
provides in part: 

!I provided further that at the time 
the Commissioners Court meets to levy the annual 
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tax rate for each county it shall levy whatever 
tax rate may be needed for the four (4) consti- 
tutional purposes; namely, general fund, permanent 
improvement fund, road and bridge fund and jury 
fund. . . ." 

Thus, the Constitution makes specific provisions for 
raising monies for the General Fund and the Permanent Improve- 
ment Fund. It sets out the duty of the Commissioners Court to 
levy taxes as needed and the monies arising from these taxes 
levied and collected for each of these enumerated purposes are 
constitutional funds. 

The authority of the Commissioners Court to transfer 
funds from one designated fund to another is limited by the 
constitutional restriction. The Constitution contemplates 
that tax money collected from the people ostensibly for one 
purpose shall be expended for that purpose alone. The provi- 
sions of Section 9, Article VIII were designed not merely to 
limit the tax rate for certain purposes, but to require any and 
all money raised by taxation for any purpose to be applied, 
faithfully, to that purposr as need therefor and not to any 
other purpose or use whatsoever. 

The Commissioners Court cannot levy a tax for one pur- 
pose and use the money for another, and it has no power to 
transfer this money from one constitutional fund to another. 
Ault v. Hill County 102 Tex. 335, 116 S.W. 359 (1909); Com- 
missioners Court of Henderson County v. Burke, 262 S.W.y 
lCiv.App. 1924); Carroll v. Williams, 109 Tex. 155, 202 S.W. 
504 (1918); FirstState Bank & Trust Co. of Rio Grande City 
v. Starr County, 306 S.W.2d 24o (Civ.App. 1957). This rule 
prevails eventhough the commissioners, in levying a tax to 
establish a General Fund, took into consideration the fact 
that they we':: acquiring more money than would be actually 
needed with the intent to transfer the additional money to 
another fund. 

You second question again states: 

"Can fundsto enlarge and equip an existing 
County Hospital come out of the general fund, it 
being provided for by the Commisssioners Court 
at the time of fixing the budget, or must these 
funds come out of the Permanent Improvement Fund?" 
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It was held in Attorney General's Opinion V-518 (1948), 
that where' the establishment of a county hospital was from cur- 
rent funds,the cost of the purchase would come from the Perma- 
nent Impi,ovement Fund and the costs of the operation and mainte- 
nance from the General Fund. 

Attorney General's Opinion V-701 (1948) held that the 
construction of sidewalks, necessary entrances and exits, drive- 
ways and landscaping of a county hospital may be paid for out 
of the Permanent Improvement Fund of the county. Likewise, it 
was held in Attorney General's Opinion O-6441 (1945) that the 
cost of painting an office in the courthouse, where there is no 
new construction, is chargeable against the Permanent Improvement 
Fund. 

In view of the foregoing, it is our opinion that the en- 
largement of a county hospital should be paid for out of the 
Permanent Improvement Fund of the county. However, the equipping 
of a hospital is different from enlar ing 

& 
same. It was held in 

Attorney General's Opinion o-6531 (19 5) that the permanent re- 
cords for the county clerk, district clerk and tax assessor- 
collector cannot be paid for out of the Permanent Improvement 
Fund. The meafing of "equip" has been held to be synonymous 
with "furnish . See Words and Phrases, Vol. 14A, p. 359. 
Therefore, the equipping of an enlarged portion of a county hos- 
pital should be paid for out of the General Fund of the County. 

SUMMARY 

Funds may not be transferred from the 
General Fund to the Permanent Improve- 
ment Fund (Carroll v. Williams, 109 
Tex. 155, 202 S.W. 504, 1918); the en- 
larging of a county hospital should be 
paid for out of the Permanent Improve- 
ment Fund while the equipping of same 
should be paid out of the General Fund 
of the County. 

Yours very truly, 

JMF:mfh 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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