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Honorable Robert S. Calvert .-. . Opinion No. WW-924 
Comptroller of Puollc Accounts 
Capitol Station Re: Interpretation of Art. 
Austin, Texas 6.04, Title 122A, 

Taxation-General, levying 
a use tax upon certain 

Dear Mr. Calvert: motor vehicles. 

Your recent letter advises us that certain questions 
have arisen concerning the interpretation of Art. 6.04 of 
Title: 122A, Taxation-General, and requests our opinion on 
several of them. We will consider your questions in order, 
the first of which is as follows: 

TEE ATTORNEYGENERAL 

"(1) Article 6.04 is entitled 'New Resident 
Use Tax,' but there is no definition 
of a 'new resident' included in this 
Article. Would you please give us a 
definition of 'new resident' as applied 
to the provisions of the Motor Vehicle 
Use Tax." 

Article 6.04 reads as follows: 

“When a person makes application for the 
Initial certificate of title in this 
State on a particular motor vehicle, he 
shall pay a use tax on that motor vehicle 
in the sum of Fifteen Dollars ($15.). 
No certificate of title or motor vehicle 
registration for such motor vehicle shall 
be issued until the use tax imposed by 
this Article has been paid. However, a 
person Is not liable for the tax imposed 
by this Article if the sales or use tax 
imposed by any other provision of this 
Chapter has been previously paid upon 
such motor vehicle. It is the purpose 
of this subsection to Impose a use tax 
upon motor vehicles brought into this 
State by new residents of this State. 
Acts 1959, 56th Leg. 3rd C.S., p. 187, 
ch. 1." 
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Note that the incidence of the tax Is "When a 
=I? certificate of title in t is makes application for the Initial 

State. . .' The last sentence of the Article, however, makes 
it clear that the terr,, '!person" means a "new resident". 

As to the definition of the term "resident", it Is 
stated in 77 C.J.S., p. 306: 

"Generally, the construction or 
significance of the term Is governed 
by the connection in which it is 
used, and depends on the context, 
the subject matter and the object, 
purpose, or result designed to be 
accomplished by its use, and its 
meaning is to be determined from 
the facts and circumstances taken 
together in each particular case. 

I, . . . . 

"In order to constitute a person a 
resident of a particular state, he 
must intend to make, and actually 
make, that state his home, although 
he need not have determined to make 
it always his home. Thus a person 
becomes a resident of a state when he 
is personally present at some place 
of abode within the state, with no 
present intention of definite and 
early removal, and with a purpose 
and intent to remain for an undeter- 
mined period, not Infrequently, but 
not necessarily, combined with a 
design to remain permanently, and 
a person continues to be a resident 
of the state where he is domiciled 
even though temporarily absent there- 
from, but a person is not a resident 
when he gives up his home and leaves 
the state to return to his domicile. 
For some purposes a person may be a 
resident of more than one state. 

"Whether a person is or is not a 
resident of a particular place is a 
question of law and fact, to be 
determined from all the facts of 
each particular case, but mere 



. . 
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isolated facts cannot be relied on - _ _ 8. wnolly to aetermlne tne question." 

In Owens v. 
err.ref.1. 

Stovall, 64 S.W.2d 360 (Tex.Civ.App. 1933, 
the court observed that the definition of the term. 

when used-in a statute, "depends on the legislative purpose - 
as well as the context, and must be construed in accordance 
therewith." See Houston Printing Co. v. Tennant, 120 Tex. 539, 
39 S.W.2d 1089 (1931). See also Switzerland Gen. Ins. Co., 
Ltd. v. Gulf Ins. Co., 213 S.W.2d lb1 (Tex.Civ.App. 1948, err. 
dism'd) am Streib, 96 S.W.2d 992 (Tex.Civ.App. 1936) 

-in. and cakes cited there 

In the light of the avowed Legislative purpose, 
succintly expressed In the final sentence of the Article, and 
of the above authorities, we believe that a person is a 'new 
resident" within the meaning of this provision when he had 
abandoned his former r~esidence and come to this State with an 
Intention of becoming a resident of Texas. As indicated above, 
it is not necessary that he intend to remain here permanently, 
but he must be more than a mere transient. Intention may be 
established from surrounding circumstances and facts, such as 
the purpose for which the person is within the State, his length 
of stay, and the establishment of a home here. Ordinarily, 
the very act of making application for a Texas certificate of 
title --- the taxable incident is a circumstance evidencing 
intention to become a resident of this state. As the question 
will in each Instance be one of fact, it is impossible to lay 
down a more definite yardstick by which to determine taxability. 

It was held in Attorney General's Opinion No. V-1405 
that a soldier who is a resident of another state stationed in 
Texas under military orders is not a new resident of the state 
for the purpose of this tax. However, it was also pointed out 
that the soldier may abandon his former residence and become 
a resident of this state. Such abandonment and intention, it 
was said, must be accompanied by positive acts and circumstances 
indicated such intent.' We here reaffirm that opinion. 

Your second question is as follows: 

” (2) Other questions have arisen regarding a 
new person, firm or corporation coming 
into Texas for the first time on proper 
application to do business. It is the 
intention of this new person, firm or 
corporation to permanently remain in 
Texas and to engage In business in Texas 
necessitating the use of automotive 
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equipment. This new person, firm or 
corporation now owns a fleet of vehicles 
located out of State and do not antici- 
pate bringing all of those vehicles into 
Texas at one time, but will stagger 
delivery of their vehicles to the new 
Texas business. 

"(a) As a new resident, is the new person, 
firm or corporation entitled to the 
provisions of Article 6.04 allowing 
for the payment of $15.00 in lieu of 
other use tax for the vehicle? 

"(b) .Will this new resident be allowed to 
claim the provisions of Article 6.04 
on all of its staggered vehicles? 

“(Cl How long will this new person, firm 
or corporation remain a new resident 
for the provisions of this Article? 
Will it be until the new person, firm 
or corporation has accepted delivery 
on all its vehicles to which it was the 
legal owner on the date of securing 
its permit to do business in Texas, 
or will the date be at some other time? 

“(d) If new residence terminates at some 
other time other than the acceptance 
of the legally owned vehicles, when 
will it be?" 

Clearly, the new person, firm or corporation1 is en- 
titled to the provisions of Art. 6.04, as is any other "new 
resident". Any other interpretation would be discriminatory. 

For purposes of discussion, we will consider parts 
(b), (c) and (d) of this question together. It is our opinion 
that the new person, firm or corporation will be a "new resident" 
under Art. 6.04 until he has accepted delivery in Texas of all 
vehicles legally owned atthe time of securing the permit to do 
business In this State. This conclusion is prompted by a 

1 A "corporation" is considered a "person" for this purpose. See 
Art. 23, Subdiv. 2, R,C.S.; 13 Am.Jur. Corporations, sec. 9 et seq. 
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concurrent consideration of the provisions of Art. 6.03, which 
reads as follows: 

“There Is hereby levied a use tax 
upon every motor vehicle purchased 
at retail sale out side of this State 
and brought Into this State for use 
upon the public highways thereof by a 
resident of this State or by a person, 
firm or corporation domiciled or doing 
business in this State. Such tax shall 
be equal to one and one-half per cent 
(1.5%) of the total consideration paid 
or to be paid for said vehicle at said 
retail sale. The tax shall be the 
obligation of and be paid by the person, 
firm, or corporation operating said 
motor vehicle upon the public highways 
of this State. Acts 1959, 56th Leg., 
3rd C.S., p. 187, Ch. 1.” 

Note that the use tax In Art. 6.03 Is levied only 
when (a) a motor vehicle IS purchased at retail sale (b) out- 
side of this State, and (c) brought into this State for use 
upon the public highways (d) by a resident of this State or ,by 
a person, firm or corporation domiciled or doing business in 
this State. If the person, firm or corporation referred to in 
your question already owned the vehicles at the tfme of entering 
this State for the purpose of becoming domiciled or doing 
business here, the taxable requisites have not occurred and no 
tax accrues under Article 6.03. It must be assumed, from the 
Legislative purpose evident in the two articles (I.e., to levy 
a use tax upon vehicles being brought into the State for use 
upon its highways), that it was not intended to allow such a 
person, firm or corporation to belatedly import vehicles 
completely tax-free. Therefore, such vehicles are subject to 
the “New Resident Use Tax” under Art. 6.04. It is, of course, 
obvious that the provisions of Art. 6.04 would not apply to 
any vehicles purchased at retail by the person, firm or 
corporation subsequent to the date It became a new resident or 
began doing business in the State. If such sale occurred out- 
side the State and the vehicle were subsequently brought into 
the State for use upon the highways, a tax would accrue under 
Art. 6.03. If the sale occurred within the State, then, of 
course, the tax upon domestic retail sales as levied bye Art. 
6.01 of Title 122A would accrue. 
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SUMMARY 

A person Is a "new resident" under 
the provisions of Art. 6.04, Title 122A, 
Taxation-General, R.C.S., imposing a use tax 
on certain motor vehicles, when surrounding 
facts and circumstances indicate that he has 
abandoned his former residence and has become 
a resident of this State. A person, firm 
or corporation is a "new resident" under these 
provisions until and only until it has accepted 
delivery in Texas of all vehicles legally owned 
by it at the time it became a "new resident". 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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