
Honorable Ed Keys 
County Attorney 
Ward County 
Monahans, Texas 

Dear sir: 

Opinion NO. c-500 

Re: Whether a person presently 
residing In Commissioner’s 
Precinct No. 2, but who will 
be living In a new precinct 
on January 1, 1967, Is ell- 
glble to run for Commlssloner 
of Precinct No. 2 in the 
1966 election, under the 
facts stated. 

In your letter requesting an opinion on the above- 
oaptloned question, you state that the commissioners’ precincts 
in Ward County have been changed, effective January 1, 1967, 
and that a8 a result of the precinct boundary changes some 
people presently residing In Precinct 2 will reside in another 
precinct on the effective date of the changes. Quoting from 
your letter, you state further: 

“Article 23514, R.C.S., clearly states 
that perso s presently living in Precinct 2 
but who wl E l~llve’ln another precinct on said 
date can run for Commissioner In their new 
oreclnct In the 1966 aeneral election. How - 
bver, the questlon I 6ave to pose 
Can the person presently residing 
2 but who will be living In a new 
on said date run for Commissioner 
Precinct 21” 

Article 23513, Texas Revised 
In 1965 (Acts 59th Leg., 

Civil Statutes, enacted 
1965, ah. 664, p. 1523), reads in 

part as follows: 

is this: 
In Precinct 
precinct 
in 1966 in 

“(a) Whenever the Commissioners Court 
change8 the boundaries of commissioners pre- 
cincts or of ~justlce precincts, It may specify 
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in its order a future date, not later than 
the first day of January following the next 
genera~l election, on which the changes shall 
become effective. If an election for any 
precinct office Is held before the effective 
date of the order, the office shall be filled 
at the election by the voters of the precinct 
as It will exist on the effective date of the 
change In boundaries. A person who has re- 
sided within the territory embraced in the 
new boundaries for the, length of time re- 
quired to be eligible to hold the offloe 
shall not be rendered ineligible by virtue 
of the precinct's not having been In exiat- 
ence for that length of time." 

Article 1.05 of Vernon's Texas Election Code, as 
amended In 1963, provides in part as follows: 

"NO person shall be eligible to be a 
candidate for, or to be elected or appointed 
to, any public office In this state unless 
he shall be eligible to hold such office under 
the Constitution and laws of this state, and 
unless he Is a citizen of the United States 
and shall have resided In this state for a 
period of twelve montha next preceding the 
date of any primary, general or special 
election at which he offers himself as a 
candidate or next preaedlng the date of his 
appointment, a8 the case may be, and for any 
office which Is less than state-wide, shall 
have,resided for six months next preceding 
such election in the district, county, pre- 
cinct, municipality or other political sub- 
division for whloh the office Is to be fllled~; 
provided, however, that the foregoing residence 
requirements shall not apply to any office for 
which the Constitution or statutes of the 
United States or of this state prescribe residence 
quallficat.lons In conflict herewith, and In case 
of conflict the ~r~i+$one of such other laws 
shall control. 

In Brown v. Weeks, 96 S.W.2d 839 (Tex.Clv.App. 1936, 
error dism.), th Commissioners Court of.Bexar County, prior 
to the primary election In 1936, had entered an order changing 
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the boundaries of the justice precincts and had specified that 
the ohanges were to be effective as of January 1, 1937. The 
order further provided that the nomination and election of 
justice precinct officers In the 1936 elections should be In 
accordanoe with the precincts as they would exist on and after 
January 1, 1937. In an election contest over the office of 
constable for new Precinct No. 1, the Court of Civil Appeals 
held that the portion of the order providing for the nomination 
and election of officers for the new precincts was void, as 
It was not within the power of the commissioners court to au- 
thorize persons to become candidates for office and vote in a 
precinct to be created in the future. The basis for the,declslon 
Is stated In the following quotation from the opinion, 96 S.W.2d 
at pp. 841-042: 

“The Conktltutlon and statutes of this 
state, particularly ~artlale 2927, R.S. 1925 
/iiow Article 1.05, Vernon’8 Texas Election 
code7, ~prescrlbe the qualifications of 
canrldates. One of such quallflcatlons Is 
that a candidate for office must reside for 
six months in the precinct in which he attempts 
to become a candidate for office. Certainly 
no one Is at the present time a resident of 
new precinct No. 1, for the very simple rea- 
son that this legal entity does not exist at 
the present tlme.’ It will not come Into 
existence, according to Its own terms, prior 
to January 1, 1937. Until that time no legal 
entity in the form of a new justice precinct 1s 
In existence. 

“There can be no question as to the 
power of the commissioners1 court to create 
new justice precincts, Prom time to time, 
for the convenience of the people. **4i 

“The commissioners’ court also has the 
power, when lawfully exercised, to pass an 
order redistricting the county into new justice 
of the peace precincta to become effective in 
the future. *** 

“However, when the commissioners’ court 
attempts to determine who may become a can- 
didate or vote in such new districts, It Is 
attempting to legislate upon a subject over 

-2803- 



Hon. EB Keys, page 4 (c-580) 

which it has no jurisdiction. The Legislature 
of this state has fixed the quallflcatlona of 
candidates for the office of constable, or any 
other precinct officer, article 2927, R.S.1925, 
and the commissioners’ court cannot add to or 
take from these quallflcatlone.” 

The holding in Brown v. Weeks wa8 applicable to 
commlssloners~ precincts as well a8 justice precincts, 

In our opinion, the purpose of paragraph (a) of 
Article 23513 Is to supply the legislative authority, found 
lacking In the Brown case, 
In accordance wmreolnct 

for the election of precinct officers 
boundaries which are to become ef- 

fective in the future, and to make it clear that the precinct 
residence requirement prescribed by Article 1.05 of the Election 
Code for seeking and holding the precinct offices shall be deter- 
mined with reference to the boundaries of the precincts aa’tbey 
will exist tipon the effective date of the changes. Thus, a fierson 
who on the date of the flrat primary election In 1966 will have 
resided for six months in the territory embraced within new 
Commissioners’ Precinct No. 2 of Ward County will meet the precinct 
residence requirement to be a candidate for nomination for commls- 
sloner of that precinct, although he may be living in a precinct 
of a different number under the old designation. We do not find 
any indication of an Intent to do away with the necessity for 
meeting the precinct residence requirement as prescribed and 
clarified in these two statutes. A person living in territory 
comprised in old Precinct No, 2 but which Is transferred to some 
other precinct under the new order will not meet the residence 
requirement for commlssloner of new Precinct No. 2 and will not 
be eligible to run for that office. 

SUWMARY 

Where the commissioners court has adopted~ 
an order changing the boundaries of commissionera’ 
precincts, to become effective on January 1, 1967, 
the precinct residence requirement for running for 
county ccmnnisaioner in the 1966 elections Is to be 
determined with reference to the boundaries as they 
will exist after the effective date of the order. 
A person residing in territory presently comprised 
In Commlssloners Precinct No. 2 but which Is trans- 
ferred to some other precinct under the new order 
will not meet the residence requlrement for commls- 
sloner of new Precinct No. 2 and will not be 
eligible to run for that office In the 1966 elec- 
tlons. Art. 1.05, Vernon’s Texas Election Code, 
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and Art. 23514, Texas Revised Clvll~Statutes 
(Acts 59th Leg., 1965, ch. 664, p. 1523): 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

Assistant 

MKW:ra 
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