
Honorable Robert S. Calvert Opinion NO. M-37 
Comptrollers of Public Accounts 
Austin, Texas Re: Whether the Comptroller 

of Public Accounts can 
include King County in 
the apportionment payment 
under Article 3912e, V.C.S., 
when all County officers 
will be paid on a salary 
'basis and the County and 
District Clerk; in addition 
to the salary payment, will 
retain the fees of office 

Dear Mr. Calvert: ana related question. 

Your request for an opinion of this office reads, in 
part, as follows: 

"King County is a County under 20,000 
population and for several years the Com- 
missioners Court has elected to place all 
of the County officers on a salary basis. 
. . . 

1, 
. . . 

"This County submitted an amended order 
placing the County and District Clerk on a 
salary basis of $340.00 per month and to re- 
tain the fees of office. 

I, 
. . . I shall appreciate your opinion 

as to whether this department can include 
King County in the apportionment payment for 
the year 1967 under these orders. In the 
event you hold that King County is entitled 
to the apportionment; could this department 
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pay the District Clerk any fees of office. 
There is no litigation periding which would 
have a bearing in this'matter." 

In order to clearly"set out the facts, in regard 
to this particular question, we are quoting the pertinent 
portions of the order of the Commissioners Court of King 
County, Texas, made January 11, 1967: 

"SALARIES AED FEES OF CODRTY ELECTED OFFICIALS 

A motion was made by J. C. Moorhouse and 
duly~ seconded by Louis Burfiend to place Sybil 
Z.'Hensley, County and District Clerk of King 
County, Texas, on fee basis for the year 1967. 
All other County Officials of King County, 
Texas, to be retained on Salary Basis for cal- 
endar year 1967. A vote was called and all 
members voted in favor of said motion." 

Thereafter under date of February 13, 1967, the 
Commissioners Court of King County, Texas, passed the follow- 
ing order: 

"AMENDMENT TO ORDER PASSED JANUARY 11, 1967 

A motion was made by J. C. Moorhouse and 
duly seconded by Louis Burfiend to amend the 
Minutes of an Order passed January 11, 1967, 
which shall read as follows: All County 
Officials shall remain on a Salary Basis as 
set out in that order, with the exception of 
the County and District Clerk, who is hereby 
placed on a salary of $340.00 per month and 
retain the fees of office. A vote was called 
and all members voted in favor of said motion." 

Section 61 of Article XVI of the Texas Constitution 
provides as follows: 

"Sec. 61. All district officers in the 
State of Texas and all county officers in 
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counties,having a population of twenty thou- 
sand (20,000) or more, according to the then 
last preceding Federal Census, shall be com- 
pensated on a'salary basis. In all counties 
in this State, the Commissioners Courts shall 
be authorized to determine whether precinct 
officers shall be compensated on a fee basis 
or on a salary basis, with the exception that 
it shall be mandatory upon the Commissioners 
Courts, to compensate all constables, deputy 
constables and precinct law enforcement officers 
on a salary basis beginning January 1, 1949; 
and in counties having a,population of less 
than twenty thousand (20,000), according to the 
then last preceding Federal Census, the Com- 
missioners Courts shall also have the authority 
to ~determine whether county officers shall be 
compensated on a fee basis ore on a salarv basis, 
with the exception that it shall be mandatory 
upon the Commissioners Courts, to compensate 
all sheriffs, deputy sheriffs, county law en- 
forcement officers including sheriffs who also 
perform the duties of assessor and collector 
of taxes, and theirdeputies, on a salary basis 
beginning January 1, 1949. 

“All fees earned by district, county and 
precinct officers shall be paid into the county 
treasury where earned for the account of the 
proper fund, provided that fees incurred by the 
State, county and any municipality, or in case 
where a pauper's oath is filed, shall be paid 
into the county treasury when collected and pro- 
vided that where any officer is compensated 
wholly on a fee basis such fees may be retained 
by such officer or paid into the treasury of the 
county as the Commissioners Court may direct. 
All Notaries Public, county surveyors and public 
weighers shall continue to be compensated on a 
fee basis." Added Aug. 24, 1935, as amended Nov. 
2, 1948. (Emphasis added.) 
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The Judiciary Section - Comptroller's Department 
Appropriation (H.B. 12, Acts 59th Legislature, p. 1690) pro- 
vides the following on pages 1690-91: 

For the years 
Ending 

August August 
31, 1966 31, '1967 

"9. Apportionment to counties 
where county.officers are paid 
salaries. . . . Should any 
county by election of the Com- 
missioners Court, change from 
a salary to a'fee basis during 
this biennium, the Comptroller 
shall~make adjustments in the 
appropriations by transferring 
the correct amount from this 
appropriation to the appropria- 
tion made for paying fees and 
costs of sheriffs and other 
county officials. 611,397 611,397 

"10. Fees and Costs paid to 
sheriffs, attorneys and clerks 
in felony cases, and fees of 
county judges, county,attorneysi 
justices of the peace, sheriffs 
and constables in examining 
trials where indictments are 
returned. . . . $ 15,000 $ 15,000" 

Since Section 10, above quoted, is appropriated 
for the purpose of paying fees, said section could not be 
used for payment of any salaries. Section 9, however, is 
appropriated for the purpose of apportionment to counties 
where the county officers are paid on a salary basis. The 
apportionment is to be made by Sec. 6(a) of Article 3912e 
which provides: 
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"In counties wherein the county officials 
are on a salary basis, in addition to the monies 
deposited in said Officers' Salary,Fund or funds 
under the provisions of Sections 1, 3, and 5 of 
this Act there shall be deposited therein . . . 
such sums as may be apportioned to such county 
under the provisions of this Act, out of the 
available appropriations made by the Legislature 
for such purposes, provided, however, that in 
counties where the Commissioners' Court is 
authorized to determine whether county,officers 
shall be compensated on a salary basis, no 
apportionment shall be made to such county until 
the Comptroller of Public Accounts shall have 
been notified of the order of the Commissioners' 
Court that the county officers of such county 
shall be compensated on a salary basis for the 
fiscal year, and in that case the first quarterly 
payment of such apportionment shall be made in 
fifteen (15) days after receipt of such notice 
by the Comptroller, and the remaining payments 
on the dates hereinabove,prescribed. It shall 
be the duty of the Comptroller of Public Accounts 
to annually apportion to all counties in which 
the county officers are to be compensated on the 
basis of a salary any monies, appropriated for 
said year for such apportionment; each county 
entitled to participate in such apportionment 
shall receive for the benefit of its Officers' 
Salary Fund or funds its proportionate part of 
the appropriation which shall be distributed 
among the several counties entitled to partici- 
pate therein, on the basis of the per capita 
population of each county according to the last 
preceding Federal Census." 

Section 2 of Article 3912e, V.C.S., provides, in 
part, as follows: 

II . . . In counties having a population 
of less than twenty thousand (20,000) inhabi- 
tants according to the last preceding Federal 
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Census, it shall likewise be the duty of the 
Commissioners 1 Court, by its order duly made 
and entered of record at its fir& regular 
meeting in January of each calendar year, to 
determine whether county officers of such 
county~ (excluding county surveyors, registrars 
of vital statistics and notaries public) 
shall be compensated for the fiscal Year on 
the basis of an annual salarv or whether thev 
shall be compensated on the basis of fees 
earned bv them in the performance of their 
official auties, and it shall also be the 
duty of the county clerk to forward to the 
Comptroller of Public Accounts of the State 
of Texas, on or before the 31st day of January, 
a certified copy of said order of said Com- 
missioners' Court." (Emphasis added.) 

Section 3 of Article 3912e, V.C.S., provides, in 
part, as follows: 

"Sec. 3. In all cases where the Commissioners 
Court shall have determined that county officers 
or precinct officers in such county shall be 
compensated for their services by the payment 
of an annual salary, neither the State of Texas 
nor any countv shall be charsed with or oav to 
any of the officers so compensated, any fees 
or commission for the performance of any or 
all of the duties of their offices but such 
officers shall receive said salary in lieu 
of all other fees, commissions or compensation 
which they would otherwise be authorized to 
retain: . . .ll (Emphasis added.) 

In the case of Wichita County v. Robinson, 155 Tex. 1, 
276 S.W.2d 509 (19541, the Court, in construing Section 61, 
Article XVI, Constitution of Texas, held that an Act (Art. 
1436-1, Section 57, Vernon's Penal Code) passed by the Legis- 
lature to allow additional compensation in the form of fees 
of office for a County Tax Assessor-Collector who was paid on 

- 177 - 



Hon. Robert S. Calvert, page 7 (M-37) 

a salary basis was unconstitutional. 

In conformity with the holding in the above case 
that portion of the Commissioners Court order, passed on 
February 13, 1967, whereby the C,ommissioners Court authoriz- 
ed the County and District Clerk to retain the fees of of- 
fice as part of her compensation isvoid and unconstitutional 
and she is only authorized to receive the salary as authoris- 
ed by such order. 

Therefore the King County officials are'on a salary 
basis and your department can include King County, Texas, 
in the apportionment payment for~the year of 1967. 

Your department is not authorized to pay the Dis- 
trict Clerk any fees of office, by virtue of the provisions 
of Section 3 of Article 3912e. 

SUMMARY 

Under the facts submitted the Comptroller 
of Public Accounts is authorized to include 
King County in the apportionment payment under 
Section 6(a), Article 3912e, V.C.S. 

The Comptroller of Public Accounts is not 
authorized to pay the County'and District Clerk 
of King County, Texas, any fees of office, by 
virtue of the provisions of Section 3, Article 
3912e, V.C.S. 

truly yours, 

tT22zF- 
rney General of Texas 

Prepared by John H. Banks 
Assistant Attorney General 
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APPROVED: 
OPIIUION COMMITTEE 

Hawthorne~Phillips, Chair-n 
W. V. Geppert, Co-Chairman 
Bill Craig 
Neil Williams 
Houghton Brownlee 
Lewis Berry 

STAFF LEGAL ASSISTANT 
A. J. Carubbi, Jr. 
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