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Honorable R, L, Coffman . o Opinion No. M-125

Administrator S

Texas Employment Commission .

TEC Building ' ' '

Austin, Texas 78701 Re: Whether the Texas

‘ Employment Commission

may pay a portion of
the premiums for group
insurance under the
provisions of Subsection
(a) of Section 1 of
Article 3.51 of the In-
surance 00de, a3 amended
by S.B. 294, Acts ofithe

Dear Mr., Coffman: : 60th Legislature :

: - Reference 18 made to your letter in which you requested
an opinion ‘from this office ‘pertaining to the capticned matter.
We quote from your letter in part as follows: .

‘ "Presently the Texas Public Employees Assoclation
‘18" the policyholder for ocur group insurance. The law.
now provides that .policles may be lssued to an-associa-
tion of. public employees. Accordingly, the. Questions
we would like for: your office to answer-are as rollows'

"(1) Whether TEC may contribute to the preniums
of its employees for group 1nnnzana|,

"(2) Whether such contributions can be made under
our present arrangement with TPEA and our
insurance carrier, Republic Nntional TIdfte
Insurance Company. : .

: “We feel that there would be much advantage to con-
tinuing with our present arrangement since it would avoid
the necessity of making a new contract involving only.

TEC employees and would probably be a better contract than
we could negotiate separately.

.

=570 -



‘Honorable R, L: Coffman, page 2 * ¢ .Opihion,Notfﬂfiégé

It 1is assumed that question number (1) 1s governed by your

‘captioned question, i.e., the contributions by TEC té the premiums

of its employees . for those types of group insurance covered by
Article 3.51. You will note that Senate Bill 294, 60th legisla-
tures Regular Session, p. 1007, Chapter 437, also amends Article
3.50 of the Insurance Code. It 1s this Article thab 18 applicable

. ta group life insurance.

Subsection (a), Section 1, Article 3.51 of the ?%xas Insurance
Code, as amended by Senate B111 294 1is as follows:

"(a) The State of Texas and each of Aits political,
governmental and administratlive subdivisions, departments,
agencies, assoclations of public employees, and the

-governing boards and authoritiles of each state university,
colleges, common and independent school districte or of.
any other agency or subdivision of the public scheol
system of the State of Texas are authorized to procure
sontracts insuring thelr respective employees or any class
or classes thereof under a policy or policles of group,
health, accident, accidental death and dismemberment,
‘disability income replacement and hospital, surgical and/or
medical expense insurance. The dependents of any such
employees may be insured under group policies which provide
- hospital, surgical and/or medical expense insurance. The
employees contributions to the premlums for such insurance
- 1ssued to the employer or to an associgtion of public em-
" ployees as the policyholder may be deducted by the employer
from the employees salarles when. authorized in writing by.
- the respective employees so to do. The premium for the- :
" policy may be paid in whole or in part from funds contributed
by the employer or in wnole or in part from funds eontributed
by the insured employees.' _

. The Texas Employment Commission 1is a state agency and its
em; 1oyees are state employees (Attorney Genheral!s Opinion No. V-427,

- 1947), As you intimate in your letter, the funds utillized by

the Texas Employment Commission in the administration of the

Texas Unemployment Compensation Act are furnished by the federal
government. See 42 U.8.C.A,, Section 502. The applicable Texas
statute pertaining to these funds, Article 5221b, Vernon's Clvil

' Statutea, provides in Section 11 thereof, in part, the following:

: "{a) 8pecial Fund: There is hereby created in the
State Treasury a special fund to be known as the Unem-
ployment Compensation Administration Fund. . . . All
moneys in this fund ahall be deposited, administered and
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disbursed, in the same manner and under the Same con-
ditions and requirements as 1f provlded by law for other
_Speclal funds in the State Treasury. . ." .

Inasmuch as these federal funds are deposited in the State
Treasury, they are state funds (Attorney General's Opinion No.
C-530, 1965). With reference to these public funds or moneys
and the expenditure of same, Section 51 of Article III, Consti-
tution of Texas, provldes, 1in part, as follows:

"the Legislature shall have no power to make
any grant or authorize the making of any grant of
public moneys to any individual, association of
individuals, municipal or other corporations whats
soever., . . .

The Supreme Court of Texas, in the case of Sb"t' v, Clty
of Austin, 160 Tex. 348, 331 S.W.2d 737 (1960), Tn IRg of
Secfion Bl, of Article III, Constitutlon of Texas, aaid in part

", . . the purpose of this section ., . . of the GOn-
stitution is to prevent the application of public funds
to private purposes. . . .

It would therefore appear that your question nusmber (l)
resolves itself into thils query: Is the use of publilc moneys
for TEC employees group insurance premium payments violative
of the Constitution because it constitutes an application of
‘public funds to a private purpose? We think that it isg not,

In Attorney General's Opinion No, V-1067, (1950}, this
office salid in part:

"In determining whether an expenditure of public
moneys constitutes a gift or a’ grant of public moneys,
"Tthe primary 3nestion is uhether the funds are used
for a "public® or a "private" purpose. The benafits
of the State from an expenditure for a "public purpose”
is in the nature of consideration and the funds expended
are therefore not a gift even though private persons
are benefited therefrom,!

. The determination of what constitutes a "public purpose"
for which a state may expend moneys has been held to be
primarily a legislative function, -subject to review by the
courts when abused, and the determination of the legislative
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) body has been held to be not subject to reversal except in :
‘instances where such determination i1s palpably and manifestly
arbltrary and incorrect., State ex rel. McClure Vo Hagernan,

155 oOhlo 3t. 320, 98 N, E.2d &35 (1951) ,

~ The Texas Supreme Court, in the case of Byrd v. City of
Dallas, et al, 118 Tex, 28, 6 S.w.2d 738 (1938), said the
Tollowing: _

. » » It 18 academlic to say the Leglalature
has power to pass any law which 1ts wisdom suggests
that 1s not forbidden by some provisions of the Con-
stitution (federal or state). If the pension pro-
vided for 1n this act 1s a gratuity or donation to
the beneficlary, it 1s clearly forbldden by the funda-
mental law. On the other hand, if it 1s a part of
the compensation of such employee for services ren-
dered to the city, or if it be for a public purpose,
then clearly it 13 a valld exercise of the legisla--
tive power.,

You will note that Senate Bill 29& amended Subsectlon (a),
Section 1, Article 3.51 of the Insurance Code by striking
the language “"provided, however, no state funds shall be used
to procure such contracts, nor shall any state funds be used
to pay premiums under sald contracts of insurance," and in-
serting in lieu thereof the following: "the premium for the
pollicy may be pald in whole or in part from funds contributed
by the employer or in whole or in part from funds contributed
by the insured employees."” You will further note that the caption

' _of Senate Bill 29 reads as follows:

AN ACT amending Paragraph (b) of Subsection (3)
- of Section 1 of Article 0 of the Insurance Code
and amending Subsection ? of Sectlion 1 of Article 3.51
of the Insurance Code to permit the expenditure of state
funds to pay all or any portion of the premiums for
ceprtain group insurance contracts covering employees of -
the., state, and declaring an emergency."

The Legislature had made 1ts intention abundantly clear in
‘Senate Bill 294, i.e., to permit the expenditure of state funds
to pay all or any portion of the premlums for certain group in-
surance contracts covering employees of the state. The Legls-
lature has the authority to provide. compensation for state em-
ployees for services rendered. In the opinion of this office,
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the expenditure of state funds to pay the premimms for
certain group insurance contracts of state employees as a
part of theilr compensation is within the realm of public
purpose.

Appleman's Insurance Law and Practice, Volume I, pages £3,
54, provides 1n part:

"There 1s no questlon that a private employer
may take out a group pollcy for the benefit of hils
employees. Some question has been raised as to the
right of a soclal or political group to take out
such a contract on the theory that 1t might con-
stitute a diversion of the funds of taxpayers to
an unauthorized purpose, but such power has been
susatained as tending to improve service, morale,
and efficiency. . . . There 1s no qQuestion but that,
in general, such insurance has a desirable effect
upon morale and mental state of the employees., ., . ."

Question number (2) as presented in your letter, "Whether
such contributions can be made under our present arrangement
wilth TPEA and our insurance carrier, Republlic National Life
Insurance Company" is not amenable to a complete .answer inas-
much as the details of your present arrangement are. not set
out. : .

- However, in view of our answer to question number (1),

it must follow that certaln limitatlons be placed upon your .

arrangement with the Texas Public Employees Assoclation. TPEA

is a private association of l1lndividuals which charges a fee for
membership. DBelng such, any state funds granted to this organiza-

tion are subject to Section £l of Article III, Constitution of '
Texas.

However, Subsection (a), Section 1, Article 3.51 of the In-
surance Code, as amended by Senate Bill 294 does not grant any
state funds to an assoclation of public employees. The statute
merely authorizes an assoclatlon of public employees to procure
contracts insuring its employees and indicates it may be a -
group policyholder when the employees' contributions alone are
invelved., Article 3.51 1s devoid of any language which authorizes
an assoclation of public employees such as TPEA to procure group
insurance contracts for 1ts members or to be the policyholder of
same, whereiln state funds are to be utilized in the payment of
the premlums. :
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~You are therefore advised that ‘when contributions for

premium payments are to be made with state funds, the group- :

_policies must be procured by TEC (the employer) and ‘the emi-
ployer, as the policyholder, makes the contributions to. the
1naurance company , , _

SUMMARY

1. The Texas Employment Commlission may con-
tribute with state funds to the premiums of its
employees for group insurance under the provisions
of Subsection (a) of Section 1 of Article 3.51 of |
the Insurance Code, as amended by S.B. 29& Acts of
the 60th Legislature. \ .

_ 2. When state funds are used as contributions
to the premiums of group policies by the Texas Em~
ployment Commission, the Texas Employment Commission
must procure the contract of insurance, be the policy-
holder, and pay the contributlons to the insurance
company .

Yaurs very truly,

g C et
CRAWFORD MARTIK '
Attorney General of Texas

. Prepared by Ray McGregor
Assistant Attorney General
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