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October 2. 1969 

Honorable Enrique H. Pena 
County Attorney 
El Paso County 
El Paso, Texas 

Opinion No.M-484 

Re: Whether an employee of 
a~ county or a hospital 
district must be a resi- 

Dear Mr.Pena: 

dent of the State, County 
or Hospital District. 

You have requested an opinion from this office upon the 
question of whether an employee of a county or hospital district 
must be a resident of the State, County or Hospital District. 

This office has heretofore concluded in Attorney General's 
Opinion Number W-1412 (1962) that a tax assessor and collector 
of an independent school district would not have to reside 
within the territorial confines of the school district of his 
employment; and in Attorney General's Opinion Number M-308 
(19691, the opinion was expressed that a deputy constable did 
not have to reside within the precinct he served as such deputy. 

Your letter, however, poses one additional matter that 
was not covered in the two former opinions, that being whether 
a person had to be a resident of the State as well as of the 
County or Hospital District in order to be eligible for employ- 
ment. 

The only constitutional or statutory requirement as to 
residence of public officials or employees pertains to civil 
officers and is found in Section 14, Article XVI of the Con- 
stitution of Texas, which provides: 
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"All civil officers shall reside within the 
State: and all district or county officers within 
their districts or counties, and shall keep their 
offices at such places as may be required by law: and 
failure to comply with this condition shall vacate 
the office so held." 

Public officers or civil officers of this State occupy a 
different status than an employee, and the distinguishing 
feature was stated by the Supreme Court of Texas in Aldine Inde- 
pendent School District v. Standlev, 154 Tex. 547, 200 S.W.2d 
578 (1955), wherein the following was quoted from the case of 
Dunbar v. Brazoria County, 224 S.W.2d 738 (Civ.App. 1949, error 
ref.): 

"From the above authorities, it is apparent, we 
think, that the determining factor which distinguishes 
a public officer from an employee is whether any 
sovereiqn function of qovernment is conferred upon 
the individual to be exercised bv him for the benefit 
of the public larselv independent of the control of 
others.* (Emphasis added.) 

The above holding by our Supreme Court is recognized 
by the statement and authorities cited in 42 American Juris- 
prudence 890, Public Officers, Section 12, from which we 
quote: 

"A position is a public office when it is created 
by law, with duties cast on the incumbent which in- 
volve some portion of the sovereign power and in the 
performance of which the public is concerned, and 
which also are continuing in their nature and is not 
occasional or intermittent: while a public employment, 
on the other hand, is a position in the public ser- 
vice which lacks sufficient of the foregoing elements 
or characteristics to make it an office." 

It would appear that employees who do not meet the 
criteria set forth in the above authorities for holders 
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of a public office would not have to be residents of the 
State, County or Hospital District where employed. 

SUMMARY 

An employee of a county or hospital 
district, as distinguished from an officer 
thereof who exercises sovereign powers for 
the benefit of the public largely inde- 
pendent of the control of others, is not 
required to be a resident of the State, 
County or Hospital District where em- 
ployed. 

General of Texas 
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