
March 4, 1970 

Honorable J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
Austin, Texas 

Dear Dr. Edgar: 

Opin,ion No.M-590 

Re: Authority of school districts 
to contract with cities for 
tax assessment, etc. under 
provisions of Sections 23.95 
and 23.96, Texas Education 
Code. 

By recent letter you have requested an opinion from this 
office concerning the above stated matter. We quote from your " 
letter as follows: 

"We are informed that the City of Tyler, by 
agreement with the Board of Trustees of Tyler Inde- 
pendent School District, has assessed and collected 
for many years said 'school district taxes; ..:. 
Further, that the city assesses city taxes on the 
basis of 45% of market value, while the taxes for the 
school district are assessed at 75% of market value. 

"We~are requested by the Board of Trustees of the 
Tyler Independen(t School District to obtain from the 
Office of Attorney General an opinion on the following 
submitted questions: 

"1. Are independent school districts legally 
permitted to authorize municipalities 
to assess and collect school district 
taxes where a different assessment is used 
or desired by each governmental agency? 
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, . 

"2 . 

"3 . 

"4 . 

Is there any way the Tyler Independent School 
District could continue its contractual ar- 
rangement with the City of Tyler, assuming the 
different assessment ratios remained unchanged? 

If the board of ttustees of an independent 
school district appoints and uses its own 
Board of Equalization, other than that of the 
city, would it be permissible under the Code 
to utilize the assessor-collector of the city 
to assess and to collect its school taxes? 

Can the independent school district appoint its 
own assessor and Board of Equalization, and the 
district utilize the services of the city 
assessor-collector's office to collect the 
school taxes thereby to realize collection of 
school taxes on assessed values which differ 
from those assessed for city tax purposes." 

The relevant sections of the Texas Education Code are quoted, 
in part, as follows: 

"23.92 Alternate Methods of Selection 
'"The board oftrustees of each independent .school '1.. "~ 

district other than a municipal school district shall 
select an assessor and collector of taxes by one of 
the applicable procedures authorized by this subchapter." 

"23.95 Appointmentof Assessor Only 
"(a) The board of trustees of any independent 

school district may appoint an assessor of taxes and by 
resolution determine and provide that the taxes shall be 
collected by either the county tax collector or the 
tax collector of any city or town wholly or partly within 
the limits of the school district. 

"(b) The assessor of taxes shall assess the taxable 
property within the limits of the independent school 
district and, when the assessment has been equalized 
by a board of equalization appointed by the board of 
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-trustees of the school district for that purpose, shall 
prepare the tax rolls of the district and sign and 
certify them to the county or city officer designated to 
collect the taxes. 

'"(a) The city or county collector selected by the 
trustee to collect the taxes for the independent school 

shall accept the rolls prepared by the special 
as provided above," 

district 
assessor 

"23 
I' (a 

entirely 

.96 Assessment, Collector, and Equalization by City 
) Any independent school district located 
or partly within the boundaries of an incor- 

porated city or town may authorize, by ordinance or 
resolution, the tax assessor, board of equalization, 
and tax collector of the municipality in which it is 
located, entirely or partly, to act as tax assessor, 
board of equalization, and tax collector, respectively, 
for the district. 

"(b) The property in the independent school district 
utilizing the services of such assessor, board of 
equalization, and collector shall be assessed at not 
more than the value for which it is assessed for taxing 
purposes for the municipality. 

"(c) When the ordinance or resolution is passed making 
available their service, said assessor shall assess the 
taxes for and perform the duties of tax assessor for the 
independent school district; the board of equalization 
shall act as and perform the duties of a board of equali- 
.zation for the independent school district: and the col- 
elector shall collect the taxes and,assessments for, and 
turn over as soon as collected to the depository of the 
independent school district, all taxes or money, so 
collected, and shall perform the duties of tax collector 
of the independent school district, 

"(d) ~.~ 
"(ej e D .'I 
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Section 23.95, quoted above, obviously was intended to 
authorize an independent school district to appoint a tax 
assessor who shall act for it and to require either the city or 
county tax collector to collect the taxes so assessed. Under 
these circumstances the district must also appoint,its own board 
of equalization to equalize the taxes. No limitation on the 
assessed value is placed upon the school district by this Section. 

'Section 23.96, quoted above, authorizes a school district to 
turn the whole tax assessing procedure over to the city in which 
a school district is partially or totally located. Section 23.96(b) 
restricts the property valuation that a school district may im- 
pose to a value not greater than that used by the city assessing 
and collecting the tax. 

Based upon our above analysis of Sections 23.95 and 23.96 
of the Education Code, we would answer your questions as follows: 

In our opinion Question No. 1 should be answered "yes" with 
the following qualification: Section 23.96 authorizes a city to 
assess and collect and equalize a school district's taxes, but 
the assessed valuation of the school district may not be greater 
than the collecting city's assessed valuation. 

In our opinion Question No. 2 should be .ahswe,red "no". 
When the city both assesses and collects the,,tax the assessed 
valuation for the school, cannot be greater than the assessed 
valuation for the city. (Section 23.96(b).) 

We answer Question No. 3 as follows: When the district 
appoints its own assessor and board of equalization under 
Section 23.95 such taxes must be collected by the city or county 
tax collector;in this event the city or county tax collector 
cannot be the assessor for the district. 

In our opinion Question No. 4 should be answered "yes". 
Section 23.95 authorizes the district to appoint its own assessor 
and board of equalization and to require either the city or the 
county tax collector to collect the tax, and no restriction is 
placed upon valuation. 
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S U M ,M.A R 'Y '~ " 

Section 23.95 of the Texas Education Code 
authorizes an independent school district to 
appoint a tax assessor who shall act for it only 
and to require either the city or county tax 
assessor-collector to collect the taxes so assessed. 
Under these circumstances the district must also 
appoint its own bQard of equalization; no limita- 
tion on the assessed value of property is imposed 
by this Section 23.95. 

Section 23.96 of the Texas Education Code 
authorizes an independent school district to 
utilize a city to assess, collect and equalize 
its taxes; in this event the property valuation 
for school tax purposes cannot be greater than 
the valuation used by the city. 

Prepared by James C. McCoy 
Assistant Attorney General 

eneral of Texas 
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