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Ke: Several questions concerning 
election orecincts. and re- 

Dear Mr. Gorrell: 

lated quektions, which arise 
by reason of redefining the 
boundaries of the County 
Commissioners Precincts of 
Bailey County. 

In your 
office concerning 

recent letter requesting an opinion of this 
election questions raised by the redistricting . . __- of your county conmwisloners precincts you set out tne follwing 

facts and questions which we quote as follows: 

"On December 30, 1969 three citizens of Bailey 
County sued the Commissioners Court of Bailey 
County to re-district the county commissioners 
precincts in line with the decision of the United 
States Supreme Court in Midland County versus 
Avery. 

"The Commissioners Court then held a series 
of meetings and passed an Order to be effective 
January 19, 1970 re-districting this county to 
comply with the rules laid down ia the Supreme 
Court Case, 

"On February 10, 1970 the four commissioners 
filed an answer in the above law suit. This law 
suit has nw been dismissed, and there is no 
litigation pending. 

1, . ..The Commissioners Court has not as yet 
passed a motion redefining election precincts as 
we were waiting for the July or August Term as 
prescribed in the Election Code, Article 2.04, 
Section A. 
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"The County was re-districted and the Order 
'passed so as to leave all four commissioners in then 
new precincts. We do not have a contest in Precinct 
2, but do have a contest in Precinct 4, .where both 
the incumbent and his opponent live in the boundary 
of old commissioners precinct 4 , and will both reside 
within the boundary of the new commissioners precinct' 
4, as passed by motion on January 19, 1970. 

"The questions we have are:. 

"a. Are persons living in the new 
commissioners precincts 2 and 4 authorized 
to vote in the May Primary and run off if any? 

"b. Must the Commissioners Court wait 
until its July or Auguet Term to pass a 
motion redefining county election precincts? 

“C. If the Commissioners Court passes 
an Order at the July or August Term redefining 
county election precincts, how will this 
affect the General Election in November taking 
into consideration the apparent conflict 
between Section E of Article 2.04 of the 
Election Code and Section A of Article 2351 
l/2 in the Second Sentence thereof?" 

Article 2.04 of the Texas Election Code reads in part 
as follows: 

"(a) Each county shall be divided into convenient 
election precincts by the Commissioners Court of 
the county, each of which precincts shall be differently 
numbered and described by natural or artificial 
boundaries or survev lines bv an order entered upon 
the minutes of the Court. A^t any July or August- 
term, the Court may make such changes in the election 
precincts as they deem proper, bv such order entered 
upon the minutes of the Court. . . . 

"(b) No election precinct shall be forrnsd out 
of two or more justice precincts or commissioners 
precincts, nor out of the parts of two or more 
justice precincts or commissioners precincts; . . . . 

-2894- 



Hon. Roger Correll, Page 3 (M-606) 

If in Septemher of anyyear there exists any 
election precinct in the county which does not 
comply wi-th the foregoing requirements, the 
commissioners court shall make the necessary changes 
before the first day of October, either at a 
regular meeting or at a special meeting called 
for that purpose; . . . 

II . . . . 

"(ef Changes in election precincts shall not 
become operative in the holding of elections until 
the beginning of the following voting year. The 
Commissioners Court shall cause to be made out and 
delivered to the County Tax Collector before the 
first day of each September a certified copy of 
such last order for the year following; provided, 
hwever, that any order entered during the month of 
September, as provided in Paragraph (b) of this 
Section, ,shall be delivered to the Tax Collector 
f orthwdttg. " (Underscoring added). 

Article 5.01 and 5.02 of the Texas Election Coda 
set out the requirements for voting. Article 5.01 denies 
suffrage to certain classes of persons, but ia otherwise 
not relevant to the questions before us: Article 5.02 reads 
as follows: 

“Art. 5.02. Every person subject to none of the 
foregoing disqualifications who shall have attained 
the age of twenty-one years and who shall be a citizen 
of the United States and who shall have resided in this 
state one year next preceding an election and the last 
six months within the district or county in which 
such person offers to vote, and who shall have registered 
as a voter, shall be deemed a qualified elector. No 
pason shall be permitted to vote unless he has registered 
in accordance with the provisions of this code. The 
provisions of this section, as modified by Sections 35 
and 39 of this code, shall apply to all elections, 
whether held by the state, by a county, municipality, 
or other political subdivision of the state, or by a 
political party." (Underscoring added). 

We answer your first question as follows. All persons, 
otherwise qualified as voters, who have resided within the 
county for six months immediately preceding the election, may 
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vote in the May primary and run-off, if any. Voters in . 
the newly created commissioners precincts vote for the 
county commissioner of the commissioner's precinct in 
which the voter is a resident, even though election precincts 
cross the newly created commissioners precincts. 

Article 2.04 sets out the time for making changes 
in election precincts and contains similar wording as former 
Article 2933, Vernon's Civil Statutes. These changes 
may be made only during the July and August terms of the Court, 
and during the month of September, in the year 1970. 
Article 2.04, Election Code; Wilson v. Weller, 214 S.W.ld 
473 (Tex.Civ.App. 1948); Hogg v. Campbell 48 S.W.ld 515 
h~.Ci~.App. 1932). Your second questio; is therefore 
answered in the affirmative. 

In answer to your third question, you are advised 
that the changes in election precincts do not become 
operative until the beginning of the following voting year. 
Articles 2.04(e) and 5.14a, Texas Election Code. Counties~ 
have been held to be subject to the one-man vote rule, and 
no substantial variation may exist from equal population 
in drawing districts for units of local government having 
general governmental powers over the entire geographic area 
served by the body. 
(1968). 

Avetyv. Kidland County, 390 U.S. 474 
Election rxecmcts changes or substantial variations 

are not involved in this matter.- 

SUMMARY ------- 

After the County Commissioners precincts 
of Bailey County were redefined as to boundaries 
in January 1970: 

(a) Voters in the newly created commissioners 
precincts vote for the county commissioner of the 
counnissioner's precinct in which the voter is a 
resident. Election Code, Art. 5.02. 

(b) Changes in the boundaries of county 
election precincts map he made only during the July 
and August terms of the Court and the month of 
September, 1970. Election Code, Art. 2.04, 

(cl These changes in boundaries of election 
precincts do not become effective until the following 
voting year. Election Code, Art. 2.04(e), 5:14(a). 
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