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ATTORNEY GExv.‘.R*l- January 4, 1971 

Hon. Wilson E. Speir OPINION NO. M-769 
Director, Texas Department 

of Public Safety Re: Whether State officers 
5805 North Lamar Blvd. may execute federal search 
Austin, Texas 78751 warrants issued under the 

provisions of the federal 
‘Comprehensive Drug Abuse 

Dear Col. Speir: and Control Act”? 

Your recent letter to this office requests our opinion 
as to whether state officers are included as “officers” who are 
empowered to execute search warrants under the provisions of the 
federal “Comprehensive Drug Abuse Prevention, and Control Act of 
1970”) Public Law 91 -, gist Congress, H.R. 18583, October -, 
1970. You cite Section 509(a) of the above law, dealing with 
search warrants, said section providing as follows: 

“Sec. 509(a) A search warrant relating to 
offenses involving controlled substances 
may be served at any time of the day or 
night if the judge or United States magis- 
trate issuing the warrant is satisfied that 
there is probable cause to believe that 
grounds exist for the warrant and for Its 
service at such time. 

“(b) Any officer authorized to execute a 
search warrant relating to offenses in- 
volving controlled substances the penalty 
for which is imprisonment for more than 
one year may, without notice of his au- 
thority and purpose, break open an outer 
or inner door or window of a building, or 
any part of the building. or anything 
therein, if the judge or United States 
magistrate issuing the warrant (1) is sat- 
isfied that there is probable cause to be- 
lieve that (A) the property sought may and, 
if such notice is given, will be easily and 
quickly destroyed or d-fsposed of, or (B) 
the giving of such notice will immediately 
endanger the life or safety of the execu- 
ting officer or another person, and (2) 
has included in the warrant a direction 
that the officer executing it shall not 
be required to give such noti,ce. Any offf- 
cer acting under such warrant, shall, as 
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soon as practicable after entering the 
premises, identify himself and give the 
reasons and authorftty for his entrance 
upon the premises. (Emphasis supplied.) 

You then ask: 

“Because of this legislation we request 
your opinion as to whether or not State 
officers are included within the purview 
of this Section, and particularly whether 
or not they may, assuming a proper war- 
rant, be authorized to gain admittance 
into the premises covered by the warrant 
under these so-called “no-knock” provi- 
sions. ” 

Your attention is directed to Section 508 of the sub- 
ject law which provides in pertinent part: 

“Sec. 508 Any officer or employee of the 
Bureau of Narcotics and Dangerous Drug 
designated by the Attorney General may-- 

“(1) . . . . . 

execute and serve search warrants, 
iSZ2st warrants , administrative inspec- 
tion warrants, subpenas, and summonses 
issued under the authority of the United 
States; 

“(3) . . .I’ (Emphasis added .) 

It is clear that state officers are not “officer 
employee(s) of the Bureau of Narcotics and Dangerous Drug 
designated by the Attorney General”. It follows that Sec. 
grants no authority to state officers to execute search warrants 
under the provisions and terms of Sec. 509. 

The federal law dealing with searches and seizures 
and search warrants generally is expressed in Rule 41, Federal 
Rules of Criminal Procedure. Section (C) of Rule 41 provides 
that a search warrant: 

11 
. . . shall be directed to a civil of- 

ficer of the United States authorized 
to enforce or assist in enforcing any 
law thereof or to a person so authorized 
by the President of the United States.” 
‘(Emphasis added, ) 
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It is likewise clear that state officers are not 
“civil officer(s) of the United States” and so would not be 
authorized under this grant of authority to execute a federal 
search warrant. 

Moreover , your Department informs us that no offi- 
cers of your department have been authorized by the President 
to enforce laws of the United States nor, to its knowledge, 
has any other state officer been so authorized. 

Accordingly, it is our opinion that state officers 
do not come within the purview of Sec. 508 of the Comprehen- 
sive Drug Abuse Prevention and Control Act and so would not 
be authorized -- by the Act -- to gain admittance under a 
federal search warrant without 
pose. ” 

“notice of authority and pur- 

We do not express any opinion herein as to whether 
state officers may gain admittance to premises under a valid 
state,search warrant without giving notice of authority and 
purpose where the circumstances may indicate that the giving 
of notice may endanger the lives of the executing officers 
or of some person within the premises or where the circum- 
stances reveal that evidence may be destroyed if notice is 
given. 

SUMMARY 

In the absence of conferred authority from 
the President, state officers may not exe- 
cute a federal search warrant issued under 
the Comprehensive Drug Abuse and Control 
Act and accordingly may not gain admission 
to premises under a federal search warrant 
without giving notice of authority and pur- 
pose 0 

Prepared by Lonny F. Zwiener 
Assistant Attorney General 
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