
Honorable J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
Austin, Texas 

Dear Mr. Edgar: 

Opinion No. M-859 

Re: Whether a County Tax As- 
sessor Collector can re- 
fuse to assess and collect 
independent school district 
taxes under Section 23.94, 
Texas Education Code, at 
a valuation different from 
or higher than the val- 
uation assessed for state 
and county purposes and 
whether the Commissioner's 
Court should be the Board 
of Equalization under 
Section 23.94. 

Your request for opinion poses the following questions: 

"1 . When an Independent school district, pursuant 
to Section 23.94, Texas Education Code, designates 
the county tax assessor-collector to assess and 
collect its school district taxes, and to assess 
Its taxable property at a greater rate (or at 
greater valuations) of value than that same pro- 
perty is assessed for state and county purposes, 
legally may he refuse to perform? 

"2. When under Section 23.94, the county tax assessor- 
collector Is so designated to assess and collect, 
and assess on higher valuations, does the commls- 
sloners court automatically become the board of 
equalization of property values for the Independent 
school district; or does the law contemplate the 
district shall appoint Its own board of equaliza- 
tion for handling protests, hearing and adjustment 
purposes, and a preparation of a tax roll approved 
by a board of equalization?" 

Section 23.94, Education Code, Vernon's Civil Statutes, 
which became effective September 1, 1969, reads as follows: 
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"(a) The board of trustees of any independent school 
dlstrlct may designate as Its assessor and collector 
of taxes for the school district the county tax 
assessor-collector. 

"(b) The property In the school district may be 
assessed at a greater rate of value than the same 
property is assessed for state and county purposes, 

"(c) When the county tax assessor and collector Is 
required to assess and collect the taxes of an indepen- 
dent school district, the board of trustees of such 
school district may contract with the commissioners 
court of said county for payment for such services 
as they may see fit to allow, not to exceed the 
actual cost incurred in assessing and collecting 
said taxes. 

"(d) The county official so selected shall turn over 
all Independent school district taxes collected by 
him to the depository of the independent school 
district." 

Various statutory provisions preceded the enactment of 
Section 23.94 and related to the valuation to be used by a 
county tax assessor-collector in assessing ad valorem taxes for 
an independent school district. Under such previous statutes a 
county tax assessor-collector was limited, except for a brief 
period, In assessing ad valorem taxes on property in independent 
school districts to the value used to assess for county and 
state purposes. 

In the case of McPhall v. Tax Collector of Van Zandt -- 
County, 280 S.W. 260~(Tex.~Fi.~p., 1925, error ref.),the 
-stated: 

"The law provides with reference to the assessment of 
property for Independent school districts, when as- 
sessed by the county assessor, that the same shall 
not be assessed at a greater value than that for which 
it is assessed for county and state purposes. If, 
however, the assessment Is made by a special assessor, 
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. . . property may be assessed at a greater value than 
that for whlc; It was assessed for state and county 
purposes. . . . (at p. 264). 
Accord: Underwood v. Chlldress I. S. 
773 (Tex. Civ. App.7912, error nsm7. 

&, 149 S. W. 

Section 23.94, Texas Education Code now provides that 
when a county assessor assesses Independent school district 
property that he may assess such property at a greater value 
than that used for state and county purposes. Therefore, 
the question is whether a county tax assessor-collector can 
refuse to assess and collect at a rate of value levied by a 
school board greater than the rate for which property situated 
within such school district was assessed for state and county 
purposes. 

The Texas Supreme Court In Aldlne Independent School District 
%Sta;d;le;, 154 Tex. 547, 280 Smd2a-578 (1933) mued 

2 which was the predecessor statute to Section 23.94. 
The special assessor-collector appointed to assess the school 
taxes In this Instance was not the county tax assessor-collector; 
however, Article 2792 and related statutes were Involved In the 
case. In discussing the authority of the board of trustees and 
an appointed tax assessor-collector, the court said: 

"We think It apparent from a reading of the above 
statutes, that an assessor-collector of taxes ap- 
pointed by a school board Is . . . only an agent or 
employee of such school board at Its discretion. 
The board alone has the power to levy and cause to 
be collected the annual taxes . . . ." 

. . . 

. . . a reading of the statutes relative to the as- 
sessment and collection of taxes... shows that this 
power Is lodged by the Legislature and Constitution 
in the school board, and not in the office of the 
assessor-collector. He Is but an agent or employee 
of the Board to discharge the clerical duties 
necessary to carry out the school board's powers of 
taxation." 
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This reasoning would apply also to a county assessor- 
collector appointed under Article 2792 because he Is likewise 
only an "agent" appointed at the discretion of the Board, which 
'alone has the power to levy and cause to be collected the 
annual taxes.,. .' 

Although the wording has been changed in the Education 
Code from the language of Article 2792 and its related Articles, 
the relationship between a school board and a tax assessor- 
collector designated by it as Its assessor and collector of 
taxes Is virtually the same. We see no reason to doubt that 
the county tax assessor-collector as designated by the Board 
under the Education Code Is an agent of the Board to carry out 
the Board's powers of taxation as the Board may dictate. 

The power to determine the rate to be used Is vested In 
the Board and not in the assessor-collector. Once the Board 
designates the tax assessor-collector Its agent for assessing 
and collecting and Instructs him on the rate of value that the 
Board has levied on property within the school district to be 
used, the tax assessor-collector Is obligated to assess and 
collect at the rate instructed. The language In Section 23.94 
(b) that the property "may be assessed at a greater rate of 
value' does not grant any discretion to the tax assessor-col- 
lector to determine the rate to be used or to refuse to assess 
at a certain rate of value. It merely removes the prior 
llmltatlon on the rate of value which the Board could levy. 
Therefore, It Is the opinion of this office that when an lndep- 
endent school district, pursuant to Section 23.94, designates 
the county tax assessor-collector to assess and collect Its 
school district taxes, and to assess Its taxable property at a 
greater rate of value then that same property is assessed for 
state and county purposes, the county tax assessor-collector 
Is bound to the rate of value as levied by the Board and, as 
the Boards' agent, he has no discretion to assess such taxes 
at any other rate. 

The second question posed relates to whether the County 
Commissioner's Court or a board appointed by the Board of Trustees 
is to serve as a Board of Equalization under Section 23.94, 
Education Code. 

Article 8, Section 18, Texas Constitution, provides: 

"The Legislature shall provide for equalizing, as 
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near as may be, the valuation of all property sub- 
ject to or rendered for taxation, (the County Com- 
missioner’s Court to constitute a board of equal- 
ization) ; and may also provide for the class- 
ification of all lands with reference to their 
value In the several counties.” 

However, in discussing Section 18, the Court in Board of 
Equalization of Clt of Port Worth v- McDonald, 133 Ta52r 

29 s w 26 . . Ir35-&5g)mtF 

. . . It has been held that the reference to the 
Commissioners’ Court pertains to state and county 
taxes, and not to city taxes, but the requirement 
for creation of an agency for equalizing values 
does apply to cities and towns, The necessity 
for some agency . . . for assessing values and 
equalizing same, , . . is obvious. . ..I’ (at p. 1139). 

It is apparent that the Constitutional requirement for 
the use of the Commissioner’s Court Is limited to state and 
county taxes. However, the Texas Supreme Court In Miller 
v. Vance, 107 Tex. 485, 180 S. W. 739 (1915) determmat 
meCommIssIoner’s Court could properly he designated as a Board 
of Equalization In a situation where the county--tax assessor- 
collector was selected by an Independent school district to 
assess and collect Its taxes, and where he was limited by statute 
in assessing to the rate of value used for state and county 
purposes. The reasoning was that It would be senseless to 
establish a board which would be powerless to equalize values, 
inasmuch as it could not raise the rate of valuation. 

As hereinbefore stated, Section 23.94(b) granted to the 
school board the authorlty to levy a greater rate of value on 
property In the school district than the same property Is 
assessed for state and county purposes. In Section 23.94 
there Is no express requirement that a board of equalization 
be appointed; however Section 23.93 providing for the appolnt- 
ment of an assessor-collector for the district by the board of 
trustees requires the assessment be equalized by a board of 
equalization appointed by the board of trustees. Inasmuch as 
the county tax assessor-collector as deslgnated under Section 
23.74 serves the same function as a tax assessor-collector 
apnolnted under the authority of Section 23.33. the llke au- 
thority for equalization of the asoessmenl under Section 23.94, 
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by a board of equalization can be reasonably presumed when 
considered together with the other two methods provided in such 
Education Code for selecting an assessor and collector (Sections 
23.95 and 23.96). In both cases, a board of equalization is 
provided. The overall scheme of equalization for such school 
districts appears to be by a board of equalization appointed 
by the school districts and not a board of equalization composed 
of the Commissioner's Court. Based upon the above reasoning, 
it Is the opinion of this office that under Section 23.94 the 
independent school district should appoint its own board of 
equalization. 

SUMMARY 

When an independent school district, pursuant 
to Section 23.94, Texas Education Code, designates 
the County tax assessor-collector to assess and 
collect Its taxes and designates him to assess Its 
taxable property at a greater rate of value than 
that same property is assessed for state and county 
purposes, he, as an agent only, has no discretion 
to do otherwise in the matter. When the county 
tax assessor-collector Is so designated under 
Section 23.94, the statutory Intent is that the 
Board of Trustees of the Independent School 
District should appoint its own Board of Equal- 
ization. 

? 
You&very truly, 

Prepared by Harriet D. Burke 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 
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Sob Lattlmorc? 
James McCoy 
Fisher Tyler 
James #.uuick 

MEADE F. GRIFFIN 
Staff Legal Assistant 

ALFRED WALKER 
Executl.ve Assistant 

NOLA I;'HITFi 
First Assistant 

(M-859) 
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