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Dear Mr. Mlddletonz 

Re: Advance of county funds to a 
subpoenaed out-of-State wit- 
ness while he Is waiting to 
be paid by the State. 

Your request for an opinion on the above subject matter 
asks the following question: 

"Can the County lenallv advance countv 
funds directly or lndlr&tly to a 
witness while he is waiting to be 
State?" 

The witness Involved In your 
material witness in a felony case. 

Article 24.28, Vernon's Code __^_ 

subpoenaed 
paid by the 

request is an out-of-State 

of Crfmfnal Procedure, is 
tne UnlSorm Act to Secure Attendance of Witnesses from without the 
State. Section 4 thereof provides in part: 

"If the witness fs summoned to attend and 
testify fn this State he shall be tendered the 
sum of ten cents a mfle for each mile by the 
ordinary traveled route to and from the court 
where the prosecution is pending and ffve dollars 
for each day that he is required to travel and 
attend as a witness. A witness who has appeared 
fn accordance with the provisions of the summons 
shall not be required to remain withfn this State 
a longer perfod of time than the period mentioned 
in the certificate, unless otherwise ordered by 
the court, If such witness, after coming fnto 
this State, fails without good cause to attend and 
testify as dfrected in the summons, he shall be 
punished in the manner provided for the punish- 
ment of any witness who disobeys a summons issued 
from a court of record in this State." 
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It should be noted that no provision is made in this Article as 
to who should pay out-of-state witnesses. 

Article 35.27, Texas Code of Criminal Rrocedure, deals 
with out-of-county witnesses, and Section 1 thereof explicitly 
provides that such out-of-county witnesses shall be paid by the 
State. No mention Is made therein of any payment or advance by a 
county to such witnesses. 

In Attorney General's Opinion No. C-720 (1966), this 
office held that the method of payment for out-of-State witnesses, 
pursuant to Article 24.28, supra, was to be the same as thatfor 
payment of other out-of-county witnesses, pursuant to Article 
35.27, supra; In essence, that Opinion held that out-of-State 
witnesses were to be paid by the State. 

There Is no statutory authorization in either of the 
two foregoing Articles for a county's paying or advancing.funds 
to out-of-State or other out-of-county witnesses. 

It is a well-established rule of law that a county 
commissioners court is one of limited jurisdiction, and that such 
court has only such powers as are conferred upon It by the Constl- 
tution or statutes of this state, Section 18, Article V, Constitu- 
tion of Texas; Article 2351, Vernon's Civil Statutes; Bland v. Orr, 
90 Tex. 492. 19 S.W. 558 (18971: Mills v. Lamoasas Countv. 90 Tex. _. ----- __, 
603, 40 S.W. 

__ -_-. _ - - 

1084 (1941); 
403 (18971; 

--_, . ..~~~~~ 
Anderson v. Wood 

hlln, 147 Tex: 
-137&x. 201 "152 S.W.2d 
169, 214 S.Wr2d 451 (1948) 

Starr County S.W.2d 179 (Tex.Civ.ADD. 1956, no wrtt); 
Fill V. Sterrett, 252 S.w.2~ 
and Von Rosenberg V. Lovett, 173 S.W. 508 (Tex.Cl> 
Consequently, a county comn 

I j66 (~&,~iv.App. 19529 error ref. n.r.e 
w.App. 1915, error r 

ilssloners courtcan have no powers by 
necessary imDllcation-where there Is no power expressly-conferred upon 
It to do some act from which a power can be implied. 

We reaffirm the holding of Attorney General's Opinion No. 
C-720, supra, and hold that there is no statutory authorization for 
a county's paying, or advancing, witness fees to an out-of-State 
witness who is waiting to be paid by the State. 

Since receiving your request , we have conferred with the 
office of the State Comptroller of Public Accounts; that office has 
informed us that, at the present time, there are no funds available 
with which to pay fees for out-of-State witnesses. 

While it is true that the payment of fees to out-of-State 
witnesses Is a legal obligation of the State of Texas, we are also 
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of the'opinion that the amount of funds appropriated for such 
purposes is within the discretion of the Legislature, and that 
such amount is a matter for legislative determination. Attorney 
General's Opinions No.WW-113 (1957) and No, V-1391 (1952). 

We are further of the opinion that the question of ad- 
vancing fees to out-of-State witnesses , prior to the performance 
of their duties as witnesses, is one to be determined by the Leg- 
islature. 

Your question Is, therefore , answered In the negative. 

SUMMARY 

Article 24.28, Texas Code of Criminal Pro- .: 
cedure, contains no authorization permitting or 
directing the advancing of county funds to a sub- 
poenaed out-of-State witness while such witness 
is waiting to be paid by the State. Accordingly, 
counties are not permitted to make such advances 
to such witnesses. Such witnesses are to receive 
compensation solely from 

General of Texas 

Prepared by Austin C, Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 
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OPINION COMMITTEE 
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