
Honorable Franklin L. Smith 
County Attorney of Nueces County 
Corpue Christi, Texas 78401 

Honorable James H. Whitcomb 
County Attorney of Colorado County 
Columbus, Texas 18934 

Honorable Joe Resweber 
County Attorney of Harris County 
Houston, Texas 

Opfnion No. H- 9 

Re: Questions relating to the 
Constitutional Amendment 
passed on November 7th, 
1972 concerning the Home- 
stead Exemption for 
persons over sixty-five 
years of age. 

Gentlemen: 

Prior to November of 1972 there was no constitutional authority 
for any political subdivision of the State of Texas to grant any exemption 
from taxation for a homestead. An effort by the City of Wichita Falls 
to grant such an exemption was held unconstitutional in City of Wichita 
Falls v. Cooper, 170 S. W. 2d 777 (Tex. Civ. App. Ft. Worth, 1943, error 
ref. ). 

Section l-b(a) of Article 8 of thd Constitution of Texas provides: 

“Three Thousand Dollars ($3,000) of the 
assessed taxable value of all residence homesteads 
as now defined by law shall be exempt from all 
taxation for all State purposes. ‘I 

Subsection (b) was added in 1972, providing, that, from and after 
January 1, 1973, the governing body of any political subdivision of 
the State may provide an exemption “not less than Three Thousand 
Dollars ($3,000)” of the assessed value of “residence homesteads of 
personr sixty-five (65) years of age or older” from all ad valorem 
taxes levied by that subdivision. Alternatively. it provides that, upon 
petition of twenty percent of the votcrs,~who voted in the last preceding 
election held by the political .subdivision, an election shall be called to 
determine “by majority vote, ‘I whether such an exemption shall be 
provided. There are other conditions not pertinent to your questions. 
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Honorable Franklin L. Smith, page 2, (H-9) 

Each of you has asked several questions concerning ,the meaning 
and effect of this amendment. 

If certain’basic facts concerning homesteads are understood, 
then the answers to your questions are less difficult. 

Section l-b(a) of Article 8 of the Constitution speaks in terms of 
a residence homestead “as now defined by law”. 

“Homestead” is defined in Article 3833, Vernon’s Texas Civil 
Statutes. The statute refers to it as “the homestead of a family.” 
The courts have held that the homestead is given by our Constitution 
to the family, not to the husband or to’ the wife. Crowder v. Union 
National Bank of Houston, 114 Tex. 34, 261 S. W. 375 (1924). 

The term “family” is not defined. However it is held that home- 
stead is not a mere privilege accorded the head of a family. It is an 
estate created for the protection of each constituent member of the 
family, including, for instance. an adult, unmarried daughter. 
Reconstruction Finance Corp. v. Burguess. 155 S. W. Zd 977, (Tex. 
Civ. App. Waco, 1941. error ref. ). 

Thus, there is only one homestead per family and the husband 
and wife cannot each have his own separate homestead. Crowder v. 
Union National Bank of Houston, supra. 

The mere living together without a lawful marriage. either 
ceremonial or at common law, does not create the necessary family 
and does not give rise to a homestead. Barber v. Lee, 337 S. W. 2d 
637 (Tex. Civ. App. Eastland, 1960. no writ history). 

Attorney General Opinion No. C-725(1966) discusses in much 
greater detail the precise question of whether and to what extent a 
family relationship is necessary. 

Article 16, Section 52 of the Constitution of Texas provides that. 
upon the death of the husband or wife, the survivor may elect to 
continue to occupy the homestead as homestead. And thus the death 
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of a husband leaving a wife does not terminate the homestead character 
of their home. Cox v. Messer. 469 S. W. 2d 611 (Tex. Civ. App. Tyler, 
1971, no writ history). 

The Constitution, however, makes no provision for a divorced 
spouse. Bush Royalty Co. v. Rieley, 475 S.-W. Zd 566 (Tex. 1972). 
Where the marriage was childless, a divorce destroys homestead 
rights. Steitz v. Steitz, 262 S. W. 2d 262 (Tex. Civ. App. Dallas, 1963, 
error dism. ). Where there are children 6nd thus a family remaining) 
the homestead may continue even after divorce. White v. Edzards, 
399 S. W. 2d 935 (Tex. Civ.App. Texarkana, 1966, error ref. n. r. e. ). 

It is not necessary that the interest in the land comprising the 
homestead be of any particular type. The homestead may be in 
separate property of either the husband or the wife or it may be in 
community property. Crowder v. Union National Bank of Houston, 
supra. A tenant in common may acquire a homestead in land he 
owns in common with others. Powell v. Ott, 146 S. W. 1019 (Tex. 
Civ.A#p. Texarkana, 1912, no writ history). Homestead may exist 
in rented premises. Davis v. Laund. 41 S. W. 2d 57 (Tex. Comm. App. 
1931). A life tenant may acquire homestead rights in his life tenancy. 
Sullivan v. Barnett, 47i S. W. 2d 39 (Tex. 1971); Moorhouse v. Crew; 
273 S. W. 2d 654 (Tex. Civ. App. San Antonio, 1954. error ref. ). 

Article 8, Section 1 of the Constitution of Texas requires that 
“Taxation shall be equal and uniform. ” Tax exemptions are subject 
to strict construction since they are the very antithesis of the equality 
and uniformity otherwise required. Hiltop Village Inc. v. Kerrvilla 
Ind. Sch. Dist., 426 S. W. 2d 943 (Tex. 1968). 

Section l-b(a) of Article 8 of the Constitution of Texas, added in 
November 1948, created a favored class of taxpayers-- possessors of 
homesteads. Similarly the exemption permitted by subsection (bl of 
Article 8, Section l-b, creates a favored class. Whether this violates 
the Equal ProtectioaClause of the Fourteenth Amendment to the 
Constitution of the United States depends upon the criteria employed 
in determining the class. A state may classify its citizens into 
reasonable classes and apply different laws to each class or it may 
apply its laws differently according to class without violatiq thr 
Equal Protection Clause. Bjorgo v. Bjorgo, 402 S. W. 2d 143 (Tex. 
1956). 
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The Fourteenth Amendment does not prohibit or prevent classi- 
fication, provided classification ia reasonable for the purpose of the 
legislation; is based on proper and justifiable dirtinctions. conridering 
the purpose of the law; is not clearly arbitrary; and ir not a subterfuge 
to shield one class and unduly burden another or to oppreea unlawfully 
in its administration. 16 AmJur. 2d. Constitutional Law,Scc. 494, p, 860 
et seq. ; Carrington v. Rash, 380 U.S. 89, 13 L. Ed. 2d 675, 05 S. Ct. 
(1965). 

Exempting persona sixty-five years of age or older from the 
burdens of taxation, in part. would appear to be a reasonable axerciee 
of sovereign discretion. Many such persona are unable to work or 
produce income. Many are on pensions or amall fixed incomes, making 
it difficult for them to cope with the iirring costs of existence. A 
measure which relieves them of Borne financial reapon,ribility for taxes 
may have the effect aleo of relieving the political subdivision of the need 
to care for them acr public charges. 

The exemption permitted by Article 8, Section l-b(b) ia a personal 
one ,to be claimed only by a pereon of sixty-five years of age or older 
and only to the extent of hia taxable interest in the property which 
conatituteo hie residence homestead. Were thin not ao, ,and if it could 
be claimed by others, it might prove difficult to eetablinh the reasonable- 
ness of the classification. 

However, the exemption is not merelya permona one. Homcmtead 
rights can rile no higher than the interest of the claimant, and cannot 
affect the interests of other8 in the property if those intercrts are not 
subordinated to the homertead claim. 

It ir our opinion, therefore, that the,exemption permitted by 
Article 8, § 16(b) applier to property in the l cnse that the total of all 
taxable interentr in any piece of property are subject to the maximum 
exemption allowed by law. but no more, regardless of the number of 
persons over it&)+-five who claim it as theic ramidence homestead. 
On the other .hand, it ia personal in that it may only be claimed by and 
for the benefit of a perron over rixty-five yearr of age to the extent of 
him personal tax liability, whether asveral or joint. 
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Turning then’ to the specific questions each of you has asked, the 
first asked by Mr. Whircomb is whether a couple is entitled to the 
exemption if the husband is sixty-five as of January 1, the wife is under 
sixty-five and the property is community property. Since the homestead 
belongs to the family and it is a residence homestead of a pereon sixty- 
five or older, we answer that question “yes”. This also answers Mr. 
Reswebar’s third question. 

Mr. Whitcomb then asks if the result would differ if the wife w~rr: 
sixty-five and the husband under sixty-five, or if the property is separate 
property of the one over sixty-five , or if the property was the separate 
property of the one under sixty-five. Our answer to each of these is 
“no”. to the extent that the one over sixty-five has any tax liability. 

The second question asked by both Mr. Whitcomb and Mr. Smith 
and Mr. Resweber’s fourth is whether a surviving spouse under sixty-five 
years of age would be entitled to keep the exemption if the spouse over 
sixty-five died after the exemption had been granted. Our answer is that. 
even though the property would retain its character as homestead upon 
the election of the surviving spouse, it would not be a residence homestead 
of a person sixty-five years of age or older and therefore the exemption 
would terminate. 

Mr. Whicomb’s third question and Mr. Resweber’s fifth ask whether 
the surviving spouse keeps the entire exemption if both are eligible for 
the eiemption on January 1st but one later’dies. By Article 7151, Vernon’s 
Texas Civil Statutes , property is listed for taxation with reference to the 
quantity held or owned on January 1st of each year for which it is listed 
or rendered. Therefore if the exemption applies on January 1st it will 
continue for that tax year. A surviving spouse who is not si.xty-five will 
have the advantage of the exemption for that period of time but will lost 
it for the next tax ysar. However a surviving spouse who is sixty-five 
is entitled to the entire exemption in any event. 

The fifth question asks whether the homestead exemption would 
apply where one or both of the spouses owns the property as an undivided 
interest with a person under sixty-five who is not living on the property. 
A tenant in common may have homestead rights in property he owns in 
common wilh others. If he does and if he is over sixty-five, then he 
may be entitled to the exemption. 
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Mr. Whitcomb’r sixth question ask8 if the exemptioxwould apply 
to a person owning a life estate. There may be a homestead in a life 
estate. Therefore our answer would be that, to the extent a pereoti’ 
owning a life estate has a homestead, if he is over sixty-five, he may 
also claim the exemption. 

Mr. Smith’s first question is whether or not both husband and 
wife must be over age sixty-five to claim the exemption. Our answer 
is “no”. Either would suffice. 

Mr. Smith’s third question asks what proof the tax assessor 
should require to establish that the taxpayer ia over sixty-five. There 
is no definitive answer. Basically he should require whatever proof 
will eatirfy him, within rearon. Certainly a birth certificate or 
similar official document should suffice. But there may be other 
means of proof which also, should be adequate. 

Mr. Resweber’s first question asks whether a person can qualify 
for the exemption if he becomes sixty-five on January 1st of the tax year. 
Article 7151, Vernon’s Texas Civil Statutes, provides that the listing of 
property for taxation shall be with reference to the quantity held or 
owned on the first day of January. Property acquired on the first of 
January is to be listed by the person acquiring it. The same rule would 
apply to a person becoming age rixty-five on January 1. He would 
qualify for the exemption. 

Mr. Resweber’r second question deals with a person who,becomee 
sixty-five iin January second. Such a person would not be entitled to 
the exemption for the year in which he became sixty-five. 

Mr. Rcrweber’e sixth question asks whether, if the survivor rdle 
the homestead, b&oh&e wSU be entitled to the exemption if he buyn a 
home at a later date. We have already indicated that, whether the survivor 
retains an exemption in the @ame homestead will depend upon whether the 
survivor is over ,sixty-five. The same will be true if the survivor sells 
the homestead and later reinvests the proceeds. He or she will be 
entitled to the exemption in the new homestead only if he or she is over 
sixty-five. 
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Mr. Resweber’s seventh question asks whether the exemption 
would be retained if the person owning the homestead is in a rest 
home. Our answer’ would have to be that he would retain the exemption 
if the homestead facttially qualified as his re,sidence homestead. This is 
a question of fact and we are in no position to answer for all the possi- 
bilities. 

Mr. Resweber in his tenth question asks about the situation where 
both the husband and wife are over sixty-five and are entitled to an 
exemption of the homestead. If they later divorce, is the person retaining 
ownership of the homestead entitled to continue the exemption? If the 
property remains homestead, as for instance if there are minor children 
living with the spouse, then the exemption would continue. This would 
be a question of fact. 

-SUMMARY- 

The exemption from ad valorem ta,xes 
provided by Section l-b(b) of Article 8 of the 
Texas Constitution will apply if the property 
constitutes the residence homestead of a person 
sixty-five years of age or older, regardless of 
the age of any other person interested in the 
homestead, and will terminate when there no 
longer is any person sixty-five years of age 
or older protected by it. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED 

&ret Assistant 

DAVID W. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 


