
The Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 
State of Texas 
Austin, Texas 

Opinion No.’ H- 273 

Re: Liability for Motor Vehicle 
Sales Tax where truck trans 
ferred from sole proprietor - 
ship or partnership to wholly 
owned corporation. 

Dear Mr. Calvert: 

You have requested our opinion as to whether a transfer of motor 
vehicles occurring in connection with the incorporation of a sole proprietor 
ship or partnership by its owners is subject to the Motor Vehicle Retail 
Sales and Use Tax imposed by Art. 6. 01, Taxation-General, V. .T. C. S. 
If our opinion is in the affirmative, you then ask what would be the ba,sis 
to..which the 4% tax rate should apply. 

The following fact situation apparentIy provoked your request. A 
man and his wife formed a partnership to engage in the trucking business. 
They purchased two trucks, had them titled in the name of the partnership, 
and paid the 4% motor vehicle sales tax due on the transaction. Two days 
later the couple decided to incorporate their business. They formed a 
corporation and issued all of its shares to themselves in equal amounts. 
The partnership was liquidated, and all of its assets including the trucks 
were transferred to the corporation. The question is whether the corporal: 
tion must now pay a sales tax when it registers title to the trucks in its 
name, and the answer depends on whether or not there has been a retail 
sale of the trucks. 

Article 6. 01, Taxation-General, V. T. C. S. , imposes a tax on all 
retail sales of a motor vehicle. In Article 6. 03 “sale” and “retail sale’: 
are defined as follows: 
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“(A) Sale. The term ‘sale’ as herein used 
shall include installment and credit sales, and the 
exchange of property as well’as the sale thereof 
for money, every closed transaction constituting a 
sale. The transaction whereby the possession of 
property is transferred but the seller retains title 
as security for the payment of the price shall be 
deemed a sale. 

“(B) Retail Sale. The term ‘retail sale’ as 
herein used shall include all sales of motor vehicles 
except those whereby the purchaser acquires a 
motor vehicle for the exclusive purpose of resale and 
not for use and shall not include those operated under 
and in accordance with the terms of Article 6686, 
Revised Civil Statutes of Texas, 1925, as amended. 
The term ‘retail sale’ also shall include rentals the 
gross receipts from which are subject to the tax 
imposed by this Chapter, andpurchases usedor to 
be held for in such rentals shall be considered pur- 
chases for resale. ” 

This office has on several occasions issued opinions bearing. on 
what constitutes a taxable sale for purpose of the motor vehicle sales 
tax imposed by Art. 6. 01. For example, in Attorney General Opinion 
O-6871 (1945), the stockholders of a corporation had dtssolved it and had 
transferred all of its assets including vehicles to a partnership they had 
formed and in which each stockholder held an interest propor,tionate to 
what he had held in the corporation. This office was asked whether the 
transfer of vehicles from the dissolved corporation to the newly formed 
partnership constituted a taxable sale. This office held that the owners of the 
business had simply adopted a different form of doing business and that 
insofar as the transfer of vehicles from the dissolved corporation to the 
newly formed partnership was a part of this reorganization without a 
change in ownership there was no taxable sale. 
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A similar question was presented in Attorney General Opinion 
S-2t(l953). A Texas corporation had been merged into a Delaware 
corporation. All of its capital stock and assets including vehicles 
were then acquired by the Delaware corporation which offered no con- 
sideration in return, apparently because ownership of both corporations 
was the same. We held that the transfer of vehicles occurring in connection 
with the merger did not constitute a sale for purposes of the motor vehicle 
sales tax. The opinion stated: 

“It appears that if there be a merger of two 
corporations, either by contract or by operation of 
law, without conside~ration moving to the liquidated 
corporation, it does not have the effect of converting 
the transfer of the assets of the liquidated corpora- 
tion to the surviving corporation into a sale of the 
assets. ” S-22 at p. 1. 

On the other hand, in Attorney General Opinion. C-764 (1966). there 
was a transfer of vehicles between a subsidiary corporation and its parent 
but no merger of the two entities. Both corporations continued doing 
business, and the books of the parent indicated that it owed the subsidiary 
a large sum of money in return for the vehicles. In these circumstances 
we held that a taxable sale had occurred because even though the two 
corporations may have had the same ownership they were separate entities 
doing business independently of each other, they had not merged, and the 
parent was to pay a consideration other than stock for the vehicles. 

The interpretaion established in these opinions, then, is that there is 
no taxable sale for Art. 6. 01 purposes when vehicles are transferred in 
connection with the adoption of a new form of doing-business witlout a 
change in ownership and with no consideration other than stock in the newly 
formed entity being exchanged, See also National Dairy Products Corpora- 
tion v. Carpenter, 326 S. W. 2.d 87 (MO. 1959). but cf. Attorney General 
Opinion V-36 (1947). 

Applying this interpretationto the situation you describe, it is plain 
that no taxable sale has occurred. The owners of a trucking business have 
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simply adopted a new form of doing business; their partnership has been 
discontinued, and a corporation formed in ite’plice. In exchange for the 
transfer of vehicles and other assets to the new corporation the partners 
received no consideration other than stock in that corporation. Owner ship 
of the business remains the same. It is our opinion that in this situation., 
there is no, sale under Art. 6.01 and therefore the new corporation need 
not pay the motor vehicle sales tax when it registers title to the trucks 
in its name. 

There is no liability for the mbtor vehicle sales 
tax imposed by Art. 6.01, Taxation-General, V. T. C. S. 
when vehicles are transferred in connection with the 
incorporation of a partnership or sole proprietorship 
so long as them is no change in ownership and no con- 
sideration other than stock in the newly formed entity 
is exchanged. 

Very truly yours, 

A OVED 
cl JOHN L. HILL 

Attorney General of Texas 

David Kendall, Chairman 
Opinion Committee 
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