
March 3, 1975 

The Honorable J. H. Arnette, R. Ph. 
Texas State Board of Pharmacy 
914 Littlefield Building 
Austin, Texas 78701 

Opinion No. H- 542 

Re: Whether Board of Pharmacy, 
when it has closed a pharmacy 
department, may post a sign to 
that effect. 

Dear Mr. Arnette: 

On behalf of the Texas State Board of Pharmacy you have asked 
whether the Board under article 4542a, V. T. C. S. (the act regulating 
pharmaceutical practices in Texas), has the authority to direct that in the 
prescription departments or areas of pharmacies which have been duly 
determined by the Board to have violated the laws respecting pharmaceuticals 
a sign be posted informing the public that “This Prescription Department 
has been closed by order of the Texas State Board of Pharmacy, ” during 
such times as the Board has directed that the pharmacy department of a 
retail outlet be closed. 

Section 4 of article 4542a, V. T. C. S., confers on the Board the 
power “to make by-laws and regulations, not inconsistent with the law, 
for the proper performance of its duties and the duties of its officers 
and employees. . . .” Section 7 makes it the duty of the Board to see 
that the pharmacy laws are enforced. Section 15 requires that “[i]n all 
stores in which a registered pharmacist is continually employed and - 
where the provisions of this Act have been fully complied with, there 
should be displayed in a prominent place in or on the front of said store 
the word “pharmacy. ” Section 16 makes it unlawful for any person to 
display in or on any place of business any words which would mislead 
the public into believing that prescriprions could be filled there. Section 
20A, added by Acts 1973, 63rd Leg., ch. 431,. p. 1178, recognizes that 
prescription drugs are designated as such because they are patent medica- 
tions not safe for use except when medically necessary and then only under 
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close.professional supervision and control, and section 21 specifies that 
every license to ,any proprietor or employee to conduct a drug store or 
pharmacy shall be conspicuously displayed in the place of business. 

The Board does not have the authority to confiscate all indicia 
which might mislead the public. Attorney General Opinion O-3109 (1941). 
The pharmacy, although closed, will usually still be present in its same 
physical location, and outward appearance might be such that many 
potential customers, especially those who had patronized the pharmacy 
in the past, might be misled into believing that prescriptions could be 
filled there. In such situations we think that it is within the authority of 
the Texas State Board of Pharmacy, if done pursuant to duly adopted and 
fairly administered regulations, to direct that such places of business 
which have been prohibited from dispensing drugs but which retain indicia 
which might mislead the public into believing otherwise, post the sign 
referred to above during such times as the Board has properly directed 
that the pharmacy department of such a place of business be closed. 

SUMMARY 

The Texas State Board of Pharmacy under 
appropriate circumstances and pursuant to fairly 
administered regulations and for purposes of pro- 
tecting the public against misleading appearances 
may direct that a sign be posted informing the 
public that a prescription department of a retail 
outlet has been closed by order of the Board. 

Very truly yours, 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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