
The Honorable 
Chairman 

Garrett Morris Opinion No. H- 912 

Public Utility Commission of 
Texas 

P. 0. Box 12577 
Austin, Texas 78711 

Re: Applicationof the 
Public Utilities Act to 
retail public utilities 
and municipally owned 
utilities. 

Dear Mr. Morris: 

You have requested our opinion on five questions relating 
to the Public Utilities Act,. article 1446c, V.T.C.S. After 
receiving your question, we received numerous requests from 
interested parties to delay answering the question until 
they had an opportunity to submit briefs for our considera- 
tion. We have received many comprehensive-briefs from cities, 
special districts, private utility companies, consumer groups 
and most recently from the Public Utility Commission itself. 

Your questions primarily involve sections 50 and 51 of 
the Act, which provide: 

Sec. 50. Beginning one year after the 
effective date of this Act, unless other- 
wise specified: 

(1) No public utility may in any way 
render service directly or indirectly to 
the public under any franchise or permit 
without first having obtained from the 
commission a certificate that th,e present 
or future public convenience and necessity 
require ore will require such installation, 
operation, or extension. 
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(2) Except as otherwise provided in 
this article no retail public utility may 
furnish, make available, render, or extend 
retail public utility service to any area to 
which retail utility service is being law- 
fully furnished by another retail public 
utility.on or after the effective date of 
this Act, without first having obtained 
a certificate of public convenience and 
necessity that includes the area in which 
the consuming facility is located. 

Sec. 51. (a) A public utility is not 
required to secure a certificate of public 
convenience and necessity for: 

(1) an extension into territory con- 
tiguous to that already served by it and 
not receiving similar service from another 
public utility and not within the area of 
'public convenience and necessity of another 
utility .of the same kind; 

(2) an extension within or to territory 
already served by it or to be served by it 
under a certificate of public convenience 
and necessity; or 

(3) operation, extension, or service . in progress on the effective date of this 
Act. 

(b) Any extensions allowed Subsection 
(a) of this section shall be limited to 
devices for interconnection of existing 
facilities or devices used solely for trans- 
mitting public utility services from existing 
facilities to customers of retail utility 
service. 

Your first question is: 

Does 'public utility' as used in Sub-Division 
1, Section 50, of the Act, include 'Retail 
Public Utility', as-defined in Section 49 
of the Act. 
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Section 49 provides: 

Sec. 49. For the purposes of this article 
onlv: (a) 'Retail public utility' means 
any person, corporation, municipaiity, 
political subdivision or agency, or cooper- 
ative.corooration. now'-di: hereafter operating, 
maintaining, or controlling in Texas facilities 
for providing retail utility service. 

(b) 'Pubiic utility' does not include 
any person, corporation, municipality, political 
subdivision or agency, or cooperative corporation 
under the jurisdiction of the Railroad Commission. 
(Emphasis added). 

Thus, if the phrase, "retail public utility" is included 
within the term "public utility" as used in section 50 of the 
Act, municipally owned utilities will be required to obtain 
certificates of convenience and necessity under section SO(l), 
which relates to "public utilities" as well as under section 
50(2), which relates only to "retail public utilities." However, 
"public utility" is defined in great detail in section 3(c) 
of the Act. That section provides in part: 

(c) The term 'public utility' or 
'utility,' when used in this Act, includes 
any person, corporation, river authority, 
cooperative corporation. or any combina- 
tion thereof, other than a munkpal corpo- -- 
ration, or their lessees, trustees, and 
receivers. now or hereafter ownina or 
operatingVfor.compensation in this state 
equipment or facilities for: 

(1) producing, generating, transmitting, 
distributing, selling, or furnishing elec- 
tricity ('electric utilities' hereinafter); 

. . . 

(4) the transmitting, storing, distributing, 
selling, or furnishing of potable water to the 
public or for resale to the public for any use, 
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or the collection, transportation, treatment' 
or disposal of sewage, or other operation of 
a sewage disposal service for the public, other 
than equipment or facilities owned and operated 
for either purpose by a city, town or ;;Eer 
pn~itihb subdivision of .this state, -.= 
term 'public utility' or 'utility' incluces 
any municipally owned Fs or electric utility, 
whether owned separately or in Conjunction 
with other municipalities operated by a board 
of trustees which as of May 1, 1975, was not 
directly appointed by the governing body of 
the municipality, and does not include any 
other municipally ownedutility_ unless other- 
wise provided in this Act. --- (Emphasis added). 

While the Legislature might have chosen more descriptive 
terms to express these two concepts, after examining the 
language of the definitions and the general thrust of the. Act, 
we do not feel at.liberty to ignore the clear language used 
by the Legislature in excluding "any other municipally owned 
utility unless otherwise provided in this Act" from the . 
term "public utility.' It is accordingly our opinion that 
the term "public utility" in section 50 must be read in 
light of the section 3(c) definition of that term, which 
excludes certain municipalities. The term does not include 
the more broadly defined "retail public utility" found in 
section 49. 

Your second question is: 

Is a municipally owned utility required 
to obtain a 'Certificate of Convenience 
and Necessity' for operations within 
its own city limits. 

Subject to the exceptions contained in section 51, 
section 50(2) would require retail public utilities, including 
those municipally owned, to secure a certificate before 
serving an area which is being served by another retail 
public utility. Of course, this section is limited to new 
services, operations, or extensions. Sec. 51(a)(3). 
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Section 50(l), however, w'nich requires certificates of 
convenience and necessity before rendering any service, 
is not generally applicable to municipally owned utilities. 
Conoare sec. 3(c)(4). Accordingly, with the exception con- 
tainedin section 3(c) (41, a municipally owned utility need 
obtain a certificate of convenience and necessity for opera- 
tions within its own city limits only when the 02erations 
are a facet of retail utility service and take place in an 
area being served by another retail public utility, 

your third question is: 

Does Sub-Section 1, Section 50 of the Act 
prohibit any public utility, including a 
retail public utility from rendering 
services to a new area after September 1, 
1976, without first acquiring a 'Certificate 
of Convenience and Necessity.' 

Since we have already discussed the application of 
section 50 to municipally owned utilities, we will limit our 
discussion of this question to privately owned public utilities, 
which include privately.owned retail public utilities. 

Section 50(l) clearly.requires such public utilities to 
obtain a certificate prior to extending services to a new 
area unless the new services come within the exceptions of 
section 51. 'Section 51(a)(l) excepts extensions into "territory 
contiguous to that already served by it" and not being 
served by or within the certificated area of another utility 
of the same kind. Section 51(a)(2) excepts "extensions 
within or to territory already served by it or to be served 
by it under a certificate." Section 51(a) (3) excepts exten- 
sions in progress on September 1, 1975. Of course, all of 
these excepted extensions are limited by section 51(b), 
which allows only "devices for interconnection of existing 
facilities or devices used solely for transmitting" services 
from existing facilities to retail customers. Only the 
second part of section 51(b) would allow extensions to new 
areas, and such extensions would in our view be limited to 
"drop-off" lines from existing facilities directly to retail 
customers. For example, a water main could not be extended 
under section 51, but pipes could be run from such a main to 
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retail customers in its service area. Unless an extension 
of service to a new area,is within the exceptions contained. 
in section 51, section 50(l) would require private utilities 
to obtain a certificate prior to such an extension. 

Your fourth question is: 

Does Section 51, Sub-Section (a), of the 
Act permit a public utility to continue 
servicing an area without a 'Certificate 
of Convenience and Necessity' as long as 
no addition is made to'the distribution 
ortransmission system. 

Section 51(a)(3) provides that a certificate need not 
be obtained for operation, extension, or service in progress 
one September 1, 1975. As previously noted and discussed, 
extensions are limited ~by section 51(b). However, if no 
extensions are involved, a public utility may continue to 
operate in and serve an area in which it was operating on 
September 1, 1975 without a certificate of convenience and 
necessity. : 

Your final question is: 

Does Section 26(b) of the Act authorize 
the citizens of a municipality to appeal 
to the Commission rates established by 
a municipally owned utility? 

Section'26 provides in part: 

Sec. 26. (a) Any party to a rate pro- 
ceeding before the governing body of a 
municipality may appeal the decision of 
the governing body to the commission or 
railroad commission. 

(b) Citizens of a municipality may 
appeal the decision of the governing 
body in any rate proceeding to the com- 
mission or railroad commission through the 
filing of a petition for review signed by 
the lesser of 20,000 or 10 percent of the 
number of qualified voters of such munici- 
pality. 
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(c) Ratcpayers of a municipally owned 
gas or electric utility outside the munici- 
pal limits may appeal any action of the 
governing body affecting the rates of the 
municipally owned gas or electric utility 
through filing with the commission or rail- . 
.road commission, as appropriate, petition 
for review signed by the lesser of 10,000 
or S percent of the ratePayers served by 
such utility outside the municipal limits. 
For purposes of this subsection each person 
receiving a separate bill shall be considered 
as a ratepayer. But no person shall be 
considered as being more than one ratepayer 
notwithstanding the number of bills received. 
Such petition' for review shall be considered 
properly signed if signed by any person, or 
spouse of any such person, in whose name 
residential utility service is carried. 

Section 26 .provides for appeals in thrco types of sit- 
uations involving municipally owned and municipally rcgulatad 
utilities. Subsection (a) applies primarily to proceedings 
in which municipalities,regulate rates of privately owned 
utilities. Subsection (c) clearly applies to appeals'by 
persons who live outside a city but who are served by that 
city's municipally owned utility. It is apparent that sub-. 
section (b) permits appeals by city residents from rate 
decisions made by the municipality relating to utilities. 
which are privately owned but regulated by the city. Your 
question requires us to determine whether subsection (b) 
also applies to appeals of rates of municipally owned 
utilities. 

The appellate procedure established in subsection (b) 
applies to rate proceedings. Section 3(d) defines "rate" as 
being chargny a "public utility." Since section 3(c)(4) 
provides that a municipally owned utility is not a "public 
utility" unless otherwise provided, the term "rate proceeding' 
contained in section 26(b) does not include a proceeding to 
establish rates of municipally owned utilities. See also 
sec. 27(f). In the absence of any language indicxn=. 

p.3429 



The Bonorable Garrett Morris - page 8 (H-812) 

intent to make an exception to the definitions established 
by the Legislature, it is not our prerogative to infer such 
an intent. Accordingly, we feel we have no choice but to 
state that under the present wording of the statute, rate- 
payers outside the municipality can appeal a decision in a 
proceeding to fix rates of municipally owned utilities, but 
a resident.of the municipality may not. If a different 
result was intended, it must await further legislative 
clarification. But see section 3(c)(4), which provides that -- 
any municipally owned utility which is governed by a board 
of trustees not directly appointed by the city council is 
essentially treated as if it' were privately owned. 

SUMMARY 

The Public Utility Regulatory Act requires 
thatmunicipally owned public utilities 
obtain a certificate of convenience and 
necessity for new retail service only when 
the area to be served is being served by 
another retail 'public utility.. The 
present:wording of the Act does not 
provide for an appeal by residents of a 
city from charges established by that 
city's municipally owned utility.- 

Very truly yours, 

WLd 
DA~$..~~~sistan,t 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 

Texas 

jwb 
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