
The Honorable George Rodriguez, Jr. Opinion No. H- 816 
El Paso County Attorney 
Room 201, City-County Building Re: Whether prelim- 
El Paso, Texas 79901 inary and negotiating 

sessions of a city 
and police association 
under the Fire and 
Police Employees 
Relations Act are 
open to the public. 

,Dear Mr. Rodriguez: 

You have requested our opinion on a number of questions 
regarding collective bargaining between a city and municipal 
police officers association. Specifically, you ask: 

1. Whether a meeting of a municipal 
police officers association at which 
a quorum is present is subject to the 
Open Meetings Act, article 6252-17; 

2. whether the internal deliberations 
of a city's negotiating team relating 
to the collective bargaining process 
are open to the public; 

3. whether meetings between a city's 
negotiating team and its mayor and/or 
city council relating to the collective 
bargaining process are open to the 
public; 
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4. whether the internal deliberations 
of a municipal police officers association 
relating to the collective bargaining 
process are open to the public; and 

5. whether the actual bargaining sessions 
between a police officers association and 
a city are open to the public. 

Article 5154c-1, V.T.C.S., 
Relations Act, provides: 

the Fire and Police Employee 

All deliberations pertaining to collective 
bargaining between an association and a 
public employer or any deliberation,by a 
.quorum of members of,an association 
authorized to,bargain collectively or 
by a member of a public employer authorized 
to bargain collectively shall be open to 
the public:and in compliance with the Acts 
of the State of Texas. sec. 7(e)~. .: ;, 

'Association," is defined as 

any organization of any kind, or any agency 
or employee representation committee or 
plan , in which firefighters and/or police-~~'~ 
men participate and which exists~for the 
purpose, in whole or in part, of‘dealing 
with one or more employers, whether public 
or private, concerning grievances, labor 
disputes, wages', rates of pay, hours,of 
employment, or conditions of work affecting 
firefighters and/or policemen. Sec. 3(4). 

The Open Meetings Act is'applicable to "every . . . 
meeting or session of,every~governmental body.. . . .'I V.T.C.S. 
art. 6252-17, S ,2(a). "Governmental body" is defined by the '~~ 
Act as 
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any board, commission, department, committee, 
or agency within the executive or legislative 
department of the state, which is under the 
direction of one or more elected or appointed 
members; and every Commissioners Court and 
city council in the state, and every deliber- 
ative body having rule-making or quasi-judicial 
power and classified as a department, agency, 
or political subdivision of a county or city; 
and the board of trustees of every school 
district, and every county board of education; 
and the governing board of every special 
district heretofore or hereafter created by 
law. Sec. l(c). 

In our opinion, a municipal police officers association, as 
a type of 'association" described in article 5154c-1, is not 
a "governmental body." Thus, the Open Meetings Act, as such, 
is not applicable to its deliberations. 

As to your second and third questions, article 5154c-1 
would seem to require that the internal deliberations of a 
city's negotiating team and its conferences with the mayor 
or city council relative to collective bargaining are open 
to the public. We believe, however, that there is an important 
limitation upon section 7(e). In Attorney General Opinion 
M-1261 (1972), this Office grafted a limited attorney-client 
privilege upon the Open Meetings Act, although the Act at 
that time did not contain an express exception for attorney- 
client conferences. The Opinion held that 

a public body governed by Article 6252-17 
may only validly claim the attorney-client 
privilege and hold a closed session to 
discuss legal matters with its attorney 
when it desires legal advice with regard 
to pending or contemplated litigation, 
settlement offers, and similar matters 
where an attorney's duty to his client, 
pursuant to the Rules and Canons of the 
State Bar of Texas, would clearly 
conflict with that Article. Id. at 9, 10. - 
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The year following the issuance of Attorney General Opinion 
M-1261, the Legislature, in amending the Open Meetings Act, 
adopted virtually verbatim the above quoted language from 
the Opinion. V.T.C.S. art. 6252-17, 5 Z(e). 

We believe that this limited privilege is equally 
applicable to the open meeting provisions of article 5154c-1. 
In our opinion, whenever a city's collective bargaining team 
seeks the advice of counsel during its internal deliberations 
or during its preliminary discussions with elected city 
officials, portions of those deliberations or discussions 
are excepted from the open meeting provisions of section 7(e) 
when such counsel participate and when the duty of the 
attorney to his client pursuant to the Rule6 and Canons of 
the State Bar of Texas conflict with the concept of a public 
meeting. 

The same kind of attorney-client privilege must also be 
accorded a police officers association. We note, however,' 
that the internal deliberations of such an association are 
not required to be open in any event when a quorum of members 
is not present. 

Your final question is whether the.actual bargaining 
sessions between a police officers association and a city are 
open to the public. The attorney-client privilege cannot be 
construed to apply to these sessions, since the confidentiality 
which provides the basis for the privilege is necessarily 
absent in such an adversary situation. Since we have discovered 
no exception to the clear language of the statute, it is our 
opinion that the actual bargaining sessions between a city 
and a police officers association are open to the public by 
virtue of section 7(e) of article 5154c-1. 

SUMMARY 

Meetings of a municipal police officers 
association are not subject to the Open 
Meetings Act. The internal deliberations 
of a city's collective bargaining team 
and its preliminary discussions with 
elected city officials are open to the 
public, but sometimes may be closed if 
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counsel participate. The internal 
deliberations of the collective bargaining 
team of a municipal police officers 
association are open to the public if a 
quorum of members is present, but 
sometimes may be closed if counsel 
participate. The actual bargaining sessions 
between a city and a police officers associ- 
ation are open to the public. 

APPROVED: 

Very truly yours, 

Opinion Committee 

jwb 
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