
The Honorable Everett L. Anschutz Opinion NO. H-859 
Executive Secretary 
Employees Retirement System Re: Validity of rule 

of Texas that state contribution - P. 0. Box 12337, Capitol Station to employees' insurance 
Austin, Texas 78711 must be applied to the 

state basic insurance 
plan. 

Dear Mr. Anschutz: 

You have requested our opinion regarding the authority 
of the Board of Trustees of the Employees Retirement System 
to promulgate a rule requiring that state contributions 
under article 3.50-2 of the Texas Insurance Code be applied 
only to an approved "basic plan." This question has arisen 
because some state employees, principally those with private 
hospitalization or life insurance plans wish to forego parti- 
cipating in a basic plan of coverage and elect to participate 
only in optional features of the program. 

The Board of Trustees of the Employees Retirement 
System is charged with the administration of the Texas 
Employees Uniform Group Insurance Benefits Act, article 
3.50-2, Texas Insurance Code. Sections 3(a) (ll), 4. Pur- 
suant to that authority, the Board has promulgated Rule 
335.80.00.108, which provides: 

For each person covered either as an 
employee or as a retiree, an agency 
shall pay toward the cost of the employee's 
or retiree's group insurance coverage an 
amount equal to that authorized by the 
legislature in the general appropriations 
act. That amount shall be applied only to 
the active em lo ee basicplans or the - 
sim$ehasis am.- - 
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By another rule, the Board has defined "basic plans" as 
"medical care coverages which provide one or more levels of 
benefits, including uniform life and accidental death and 
dismemberment coverages." Rule 335.80.00.109(c). "Retiree 
plan" refers only to "medical care benefits provided to 
retired employees." Rule 335.80.00.109(e). Under the 
Board's rules, a person would not be permitted to waive 
medical coverage while simultaneously receiving a state 
contribution for life insurance coverage. 

Article 3.50-2 of the Texas Insurance Code provides, 
in section 4: 

The administration and implementation of 
this Act are vested solely in the trustee. 
. . . The trustee shall have full power 
and authority to promulgate all rules, 
regulations, plans, procedures, and orders 
reasonably necessary to implement and carry out 
the purposes and provisions of this Act in 
all its particulars, including but not 
limited to the following: 

(a) preparation of specifications for - 
all insurance provizd by authority of 
this Act; -- 

(b) prescribing the time at which and 
the conditions under which an em lo ee is 
agible for allerages Eo&k?t%d, -- 
this Act; -- 

(h) adoption of all rules and regula- 
tions consistent with the provisions of 
this Act and its purpose as it deems 
necessary to carry out its statutory duties 
and responsibilities; 

(i) development of basic plans of group 
insurance coverages and benefits applicable 
to all state employees . . . . 

. ” I . 

(Emphasis added). 
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The trustee is required to "establish a plan or plans for 
active employees and retired employees," which "in the 
trustees' discretion may include but are not necessarily 
limited to," inter alia medical benefits, life insurance, 
and accidentaldeath and dismemberment coverage. Section 
5(a). Furthermore, the trustee is directed to establish 
a group life insurance program 

subject to the conditions and limitations 
contained in [the] Act and the trustee's 
'rules and regulations promulgated pursuant 
thereto. Section 11. 

In our opinion, article 3.50-2 provides ample 
authority for the Board of Trustees to limit state contribu- 
tions for group life insurance to persons who also participate 
in the basic plan of medical insurance. Such a requirement may be 
deemed a "preparation of specifications" as permitted under 
section 4(a), and a prescription of "the conditions under 
which an employee is eligible for all coverages." Section 
4(b). In addition, under section S(a), the trustee is given 
discretion to require the inclusion of a variety of coverages 
in any plan which the trustee chooses to establish. Finally, 
life insurance coverage is available, under section 11, 
"subject to . . . the trustee's rules and regulations . . . ." 
We believe that the Board of Trustees may direct thereunder 
that any life insurance program be tied to medical coverage. 

When an administrative agency is granted broad rule- 
making authority, the "determining factor" is whether 

the rule's provisions [are] in harmony 
with the general objectives of the Act 
involved. Gerst v. Oak Cliff Savings 
& Loan Ass'n, 432 S.W.2d 702, 706 (Tex. -- 
sup. 1968). 

Article 3.50-2, in listing seven purposes of the Texas Employees 
Uniform Group Insurance Benefits Act, declares that the first 
is 

to provide uniformity in life, accident, 
and health insurance and benefits coverages 
on all employees of the State of Texas. 
Section 2(a). 
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We believe that Rule 335.80.00.108 comports with the purpose 
of providing uniformity in group insurance coverage. Accordingly, 
it is our opinion that such rule is valid, and thus, the Board 
of Trustees of the Employees Retirement System may require 
that state contributions under article 3.50-2 of the Texas 
Insurance Code be applied only to an approved "basic plan" 
or "retirees plan." 

SUMMARY 

The Board of Trustees of the Employees 
Retirement System, as trustee under the 
Texas Employees Uniform Group Insurance 
Benefits Act, article 3.50-2, Texas Insur- 
ance Code, may promulgate a rule requiring 
that state contributions thereunder be applied 
only to an approved "basic plan" or "retirees 
plan." 

Very truly yours, 

OHN L. HILL 
ttorney General of Texas 

APPROVED: <----.,. 

Opinion Committee 
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