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Dear Mr. Rothell: 

You have requested our opinion concerning the rights 
of a state employee who returns to state employment after 
service in the armed forces with respect to vacation and 
sick leave entitlement. 

Article 6252-4a, V.T.C.S., provides in part for the 
restoration to employment of state employees following their 
discharge from the armed forces. Two opinions of this office 
have held that persons reemployed are entitled to longevity 
credit for pay purposes for the time spent in the military. 
Attorney General Opinions M-886 (1971); M-250 (1968). 
These opinions were based upon a liberal interpretation of 
section 3 of article 6252-4a, which provides in part: 

Any person who is restored to a position . . . 
shall be considered as having been on furlough 
or leave of absence . . . and shall be entitled 
to participation in retirement or other benefits 
to which employees of the Stateof Texas . . . 
are, or may be, entitled . .'. . (Emphasis added). 
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In M-250 and M-886, the language "or other benefits" was 
construed to require the inclusion of time spent in the 
military within the employee's longevity of employment. 
We see no distinction between longevity for pay purposes and 
longevity of employment for purposes of vacation and sick 
leave entitlement. Accordingly, in our opinion, state 
employees who return to state employment following military 
service are entitled to the inclusion of the time spent in 
the military in the determination of their longevity of 
state employment for purposes of vacation and sick leave 
entitlement. However, we do not perceive any indication 
that the Legislature intended that an employee accrue 
vacation and sick leave while serving in the armed forces. 
These benefits are forms of compensation and generally 
accrue only while an employee is on the state payroll. 
See General Appropriations Act, art. 5, S 7, Acts 1975, 
mh Leg., ch. 743 at 2849. 

You have referred us to section 7d of article 5 of 
the Appropriations Act, 
veterans' reemployment. 

as well as to federal law concerning 
Section 7d provides for vacation 

and sick leave accrual for: 

An employee called to active ,duty 
during a national emergency by a reserve 
branch of the United States Armed Forces. . . . 

This appears to be a safeguard measure in the event of a 
national emergency requiring the activation of reserve 
military forces, and there is no indication that it is 
applicable to the individuals involved here. 

The relevant federal law is found in 38 U.S.C. 2021, 
which provides for veteran reemployment rights. In 1974 
section (a)(B) thereof was amended to apply to employees 
of states. However, the Act applies only to persons leaving 
military service after its effective date , which was December 3, 
1974. See note following section 2021; Field Letter 23, 
U.S. Dept. of Labor. In addition, the statute does not 
require the accrual of sick leave and vacation benefits 
while on active duty; it is merely suggested as the "sense 
of Congress." 38 U.S.C. 2021(b) (2). Consequently, the 
federal law does not conflict with state law and does not affect 
our decision. 
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SUMMARY 

A state employee returning to State 
employment following service in the 
military is entitled to have his time 
on active duty included within his 
longevity of employment for purposes 
of vacation and sick leave entitlement, 
but does not accrue vacation or sick leave 
while on active duty and not in the employ 
of the state. 

APRROVED: 

Very truly yours, 

/u Attorney General 

Opinion Committee 

of Texas 
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