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Dear Mr. Resweber: 

You have requested our opinion concerning the proper 
payment of a judgment for remittance of moneys collected 
from the surety in a bail bond forfeiture. You have asked 
the following questions: 

1. May the County Auditor legally approve 
a disbursement pursuant to the judgment? 

2. From which fund should such disbursement 
be made? 

3. Should the fees and/or commissions of 
the District Attorney and District Clerk, which 
were deducted from the forfeited bond, be 
adjusted on the basis of the net amount of 
forfeiture after remittance? 

Section 12(a) of article 2372p-3, V.T.C.S., expressly 
provides for such judgments of remittance and was held 
constitutional in Robinson v. u, 507 S.W.Zd 521 (Tex. 
1974). Accordingly, ' it 1s zear that a claim based upon 
such a judgment is-authorized by law and should be a&roved 
by the County Auditor. See also Attorney General Opinion 
O-1847 (1940). 

-- 

P. 3969 



The Honorable Joe Resweber - page 2 (H-950) 

Your next question concerns the fund from which the 
remittance should be paid. You note that article 1628, V.T.C.S., 
in effect provides that all "fines and forfeitures" shall 
be deposited in the Road and Bridge Fund. In addition, 
article 1007, Texas Code of Criminal Procedure, provides for 
the district attorney to receive ten per cent of all fines 
and forfeitures he recovers for the State or county, and for 
the district clerk to receive five per cent thereof. Of 
course, these officers are on a salary basis, article 3912e, 
section 19(d), V.T.C.S., and the fees collected are therefore 
deposited in the Officers' Salary Fund. V.T.C.S. art. 
3912e, S 5. 

In our view, the claim for remittance is a general 
obligation of the county and should be paid from the General 
Fund. V.T.C.S. arts. 1626, 1628. Of course, the Commissioners' 
Court is authorized to transfer funds from the Road and 
Bridge Fund to the General Fund. Tex . Const., art. 8, 
9 9; Attorney General Opinion H-194 (1974). 

We see no purpose or authority for the removal of fees 
and/or commissions from the Officers' Salary Fund, for there 
is an annual interchange between the General Fund and the 
Officers' Salary Fund. If the Salary Fund is insufficient, 
it is required to be supplemented from the General Fund. 
V.T.C.S., art. 3912e, § 19(k). Furthermore, all moneys 
remaining in the Salary Fund at the end of each fiscal 
year are transferred to the General Fund. V.T.C.S. art. 
3912e, S 19(m). These are the only transfers authorized 
with respect to the Officers' Salary Fund, and they would 
apparently make any further transfers purposeless. 
Accordingly, in our opinion, the fees and/or commissions 
of the district attorney and district clerk should not be 
adjusted to reflect the remittance of the fines and 
forfeitures from which those fees and/or commissions 
were deducted. 

SUMMARY 

A county auditor may legally approve a claim 
based upon a judgment for remittance of some 
or all of an amount recovered in a bail bond 
forfeiture. The claim should be paid from 
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the General Fund and the contribution from 
the original forfeiture to the Officers' 
Salary Fund should not be utilized. 

/Irery truly yours, 

~L/&2& 
Attorney General of Texas 

APPROVED: v 

C. ROBERT HEA&, Chairman 
Opinion Committee 
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