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THEATTORNEYGENERAI, 
OF TEXAS 

AUSTIN. TXXAS 78711 

April 18, 1977 

The Honorable Charles Barden 
Executive Dixector 
Texas Air Control Board 
8520 Shoal Creek Boulevard 
Austin, Texas 78750 

Opinion No. H-981 

Re: Authority of the Air 
Control Board to grant 
variances under the Clean 
Air Act. 

Dear Mr. Barden: 

You have requested our opinion concerning various sections 
of the Texas Clean Air Act, V.T.C.S., art. 4477-5. Your questions 
are: 

(1) 

(2) 

Whether the Texas Air Control Board can grant 
variances from the requirements of Sections 
3.27 and 3.28 of the Texas Clean Air Act and 
Texas Air Control Board Regulation VI for a 
new facility. 

Whether requiring a "new source" to comply with 
the permit requirements of the Texas Clean Air 
Act and the Board's regulations can result in 
an arbitrary or unreasonable taking of property, 
or in the practical closing and elimination of 
any lawful business, occupation or activity. 

Section 3.21 of the Act provides: 

The board may grant individual variances 
beyond the limitations prescribed in this Act 
or in the rules and regulations of the board 
whenever it is found, upon presentation of 
adequate proof, that compliance with any pro- 
vision of this Act, or any rule or regulation 
of the board, will result in an arbitrary 
and unreasonable taking of property, or in 
the practical closing and elimination of any 
lawful business, occupation or activity, in 
either case without sufficient corresponding 
benefit or advantage to the people. 
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Sections 3.27 and 3.28 of the Texas Clean Air Act require 
persons constructing new facilities or modifying existing 
facilities to apply for and receive construction and operating 
permits from the Board if those facilities may emit air con- 
taminants into the air of this state. The Act defines a new 
source in Section 1.03(E) as: 

[Alny stationary source, the construction 
or modification of which is commenced after 
the effective date of this statute. . . . 

Section 3.27(b) requires an applicant to submit, with his 
application for a construction permit, plans and specifihations 
to enable the Board to determine whether the proposed con- 
struction will comply with the applicable air control standards 
and the intent of the Texas Clean Air Act. Section 3.27(c) 
provides as follows: 

If the board finds that the emissions from 
the proposed facility will contravene these 
standards or will contravene the intent of 
the Texas Clean Air Act, it shall not grant 
the permit. . . . 

Similar provisions appear in Section 3.20. Section 3.28(b) 
provides as follows: 

When all stipulations.of the construction per- 
mit are met and the operation of the facility 
will not contravene air pollution control 
standards set by the board or will not contra- 
vene the intent of the Texas Clean Air Act, the 
board shall issue within a reasonable time the 
operating permit. 

Your first question is whether section 3.21 applies to 
permits issued pursuant to sections 3.27 and 3.20. Section 
3.21 was a part of the original 1967 act whereas sections 
3.27 and 3.28 were enacted in 1971. Generally, an amendment 
is construed in harmony with existing provisions of the act 
amended: the provisions operate naturally upon each other. 
Schlichting v. Texas States Board of Medical Examiners, 310 
S.W.Zd 557 (Tex. 1958);' American Surety Co. of New York v. 
Axtell Co., 36 S.W.Zd 715 (Tex. 1931). Of course, this 
principle applies only when there is no conflict between the 
amendment and the existing provisions. In our view there is 
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no conflict between section 3.21 and sections 3.27 and 3.28. 
The latter two provide "limitations" and section 3.21 states 
that "[tlhe board may grant individual variances beyond the 
limitations prescribed in this Act. . . ." There is no language 
contained in sections 3.27 and 3.28 which would indicate that 
section 3.21 is inapplicable thereto. Accordingly, in our 
opinion the Board may grant variances from the requirements of 
sections 3.27 and 3.28.where the standards contained in section 
3.21 are satisfied. 

Your second question is essentially whether a "new source" 
can satisfy the standards contained in section 3.21. As noted 
above a "new source" may be one which is either constructed 
or modified after the effective date of article 4477-5. A 
variance is authorized by section 3.21 only when compliance 

will result in an arbitrary and unreasonable 
taking of property, or in the practical 
closing and elimination of any lawful busi- 
ness . . . without sufficient corresponding 
benefit or advantage to the people. 

It is difficult for us to perceive how a facility which 
is yet to be constructed could satisfy the variance requirements 
contained in section 3.21. The regulations of the Board are 
invalid if they are arbitrary or unreasonable. Sec. 6.01(e). 
It is well established that the enforcement of valid health reg- 
ulations does not result in an arbitrary or unreasonable taking 
,YF ..rrr,Tnr+,r Nnrthwectarn T~m-drv v. C!it-v of Des Moines, 239 ..---..---___ _- -- -___ 
;:S:-;::*i;916); 

. _ ___~ -- - 
Nunley v. Texas Animal Health Commission, 471 

S.W.2d 144 ITex. Civ. ADD. -- San Antonio 1971, wri tref'd n.r.e. 
Houston-Compressed Steei-Corp. v. State, 456 SiW.2d 768 (Tex. Civ 
APP- -- Houston [lst Dist.] 1970, no writ); Consolidated Rock 
Products Co. v. City of Los Angeles, 370 P.2d 342 (Calif. 1962), 
- A;cmlA 271 ,T !z 16 llQfi3 

. VI~,LL u _I+ V.“. 4- ,----).us, compliance with the act 
or with valid rules and requlations by a facility yet to be con- 
strutted would not, in our-opinion, result in an arbitrary or 
unreasonable taking of property. Nor can we understand how the 
second test of section 3.21 is applicable to facilities which are 

of the permit application, to be constructed, for at the time 
there would be no business in existence which could be prac- 
tically closed. See Europak, Inc. v. County of Hunt, 507 S.W.2d - 
884 (Tex. Civ. App. -- Dallas 1974, no writ): Attorney General 

1: 
‘. 

Opinion H-455 (1974). 
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Sections 3.27 and 3.28 also require construction and 
operating permits for "new sources" which are modifications 
of. existing sources. We cannot say as a matter of law that 
no modification cou'ld ever be entitled to a variance in order 
to prevent the "practical closing and elimination of any lawful 
business." For example, a source may be required to change 
fuels in order to avoid closing its operations, and it may 
not be feasible to attain the same discharge level with the 
new fuel. It is within the power of the Board to determine 
whether such modifications qualify for a variance under 
section ~3.21. Of course, an applicant for a variance must 
show that compliance with the regulations would result in a 
"practical closing" of the business or activity and that' 
there is not "sufficient corresponding benefit or advantage 
to the people." 

SUMMARY 

Section 3.21 of article 4477-5 is applicable 
to sections 3.27 and 3.28 thereof. A facility 
which is to be constructed could not'meet the 
standards for a variance under section 3.21. 
Whether a modification of an existing facility 
is entitled to a variance is within the dis- 
cretion of the Air Control Board under the 
standards provided in section 3.21. 

Very truly yours! 

Jc&&z 
JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 

Assistant 

Opinion Committee 
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