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Dear Mr. Resweber: 

You have requested our opinion as to whether Harris County may 
require its contractors to furnish payment and performance bonds on 
contracts not in excessof $25,000. 

From 1975 to 1977, article 5160, V.T.C.S., required payment and 
performance bonds on all public works contracts in excess of $15,000. As we 
held in Attorney General Opinion Ii-813 (l976), however, a governmental 
authority was not prohibited by the statute from requiring a contractor to 
execute a bond when the contract was in a lesser amount, since common law 
bonds were recognized in Texas. In 1977, the Legislature amended article 
5160 by increasing to $25,000 the amount above which contractors must 
furnish the statutory bonds. House Bill 305, Acts 1977, 65th Leg., ch. 809, at 
2027. .To overcome the effect of Attorney General Opinion H-813, the 
Legislature added a proviso to article 5160: 

. . . but no governmental authority may require a bond 
if the contract does not exceed the sum of $25,000. 

You first contend that this portion of the statute is invalid because the title 
of House Bill 305 fails to give notice of the proviso’s effect. 

The title to House Bill 305 states: 

An Act relating to contractor’s performance and 
payment bonds and certain liens for contracts over a 
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certain amount: amending Subdivision A of ‘Article 5160 and 
Article 542’7a, Revised Civil Statutes of Texas, 1925, as 
amended. 

(Emphasis added). It is your position that, by failing to give notice of its intent to 
affect the requirement of bonds for contracts below a certain amount, the title 
contravenes article 3, section 35 of the Texas Costion, which invalidates every 
part of a statute “which [is] not expressed in the title.” 

ln Robinson v. Hill, 507 S.W.Zd 521 (Tex. 1974), the Supreme Court held that 
article 3, section 35 requires only that 

the title state the general subject; it need not explain the 
details. 

507 S.W.2d at 525. To amend a bill, a mere 

reference to the act or section to be amended is adequate, 
as long as the subject matter of the amendment is germane 
or reasonably related to the content of the original act. 

Smith v. Davis, 426 S.W.2d 827, 833 (Tex. 1968). The precise effects of the bill 
need not be described in its title 

so long as the subject of the amendatory act is not “remote” 
from the subject of the original act. 

Id. at 833. - 

So, far from being “remote” from the subject of the original act, the proviso 
in question would appear to complement it: the one describes the legislative intent 
with regard to the requirement of bonds on public contracts in excess of a 
particular amount, while the other describes the legislative intent with respect to 
the requirement of bonds on public contracts not in excess of that amount. In our 
opinion, no portion’ of article 5160, as amended in 1977, is invalid by virtue of a 
defective title. 

The answer to your initial question, then, is that, as a general rule, Harris 
County may not, under the present language of article 5160, require that payment 
and performance bonds be furnished on public works contracts not in excess of 
$25,000. The Harris County Road Law, however, requires a different result for 
certain kinds of public works contracts. 
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The Harris County Road Law, enacted in 1913 and amended a number of times 
thereafter, grants to the Commissioners Court of Harris County the authority to 
enter into contracts for the construction and maintenance of roads, bridges and 
drainage facilities. Acts 1967, 60th Leg., ch. 555, SS 1, 2, 9, at 1228. Section 9 of 
the Road Law requires a performance bond on any such contract in excess of 
$1.000. Section 33 provides that, in the event of a conflict with general law, the 
Road Law controls as to Harris County. In City of Piney Point Village v. Harris 

=? 
479 S.W.2d 358 (Tex. Civ. App. - Houston [lst Dist.1 1972, writ ref’d 

n.r.e., appeal dismissed, 410 U.S. 976 (19731, the court affirmed this statutory 
declaration: 

This [the Harris County Road Law] is a special law and its 
provisions, where in conflict with the general law, on the 
same subject will control. 

479 S.W.2d at 365. 

We conclude, therefore, that Harris County must require a performance bond 
on every public works contract that is “incident to” the construction of roads, 
bridges or drainage facilities, provided the contract amount is greater than $1,000. 
It may not require a performance bond on any other kind of public works contract 
unless the amount of the contract is in excess of $25,000, and it may not require a 
payment bond on any public works contract, including those related to roads, 
bridges and drainage, unless the amount of the contract exceeds $25,000. We 
cannot here determine whether any particular public works project is “incident to 
. . . roads, bridges and drainage.” 

SUMMARY 

Harris County must require a performance bond on every 
public works contract that is “incident to” the construction 
of roads, bridges or drainage facilities, provided the con- 
tract amount is greater than $1,000. It may not require a 
performance bond on any other kind of public works contract 
unless the amount of the contract is in excess of $25,000, 
and it may not require a payment bond on any public works 
contract, including those related to roads, bridges and 
drainage, unless the amount of the contract exceeds 
$25,000. 

Attorney General of Texas 
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APPROVED: 
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C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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