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Dear Mr. Wade: 

You ask whether the County Treasurer of Dallas County is entitled to 
receive the fees prescribed by section 57.066 of the Texas Water Code. 
Section 57.066 provides that “[tlhe treasurer is entitled to receive as 
compensation . . . not more than one-fourth of one percent of all money 
received by him . . .I’ in performing his duties for a levee improvement 
district created pursuant to section 57.011, et. seq., of the Water Code. 

Article XVI, section 61 of the Texas Constitution states that I’. . . all 
county officers in counties having a population of twenty thousand (20,000) or 
more, . . . shall be compensated on a salary basis.” The purpose of this 
section was to “abolish the fee system of compensating named officers and 
placing them on a salary basis.” Banks v. State, 362 S.W.2d 154, 155 (Tex. Civ. 
App. - Austin 1962, writ ref’d); see V.T.C.S. art. 3912k, S 5. 

We believe that it is clear that the compensation provided for in section 
57.066 of the Water Code constitutes a fee rather than a salary. See Greer v. 
Hunt County,. 249 S.W. 831 (Tex. 1923) (salary is a fixed amount, while-F 
a contingent amount). Similar arrangements have been held unconstitutional. 
Wichita County v. Robinson, 276 S.W.2d 509 (Tex. 1954); Attorney General 
Opinions H-202 (1974); S-70 0953); V-743 (1948). 

SUMMARY 

The County Treasurer of Dallas County is prohibited 
by article XVI, section 61 of the Texas Constitution 
from receiving the fees provided for in section 57.066 
of the Water Code. 
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