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Dear Dr. Kavanagh: 

You ask whether a facility of the Texas Department of Mental Health 
and Mental Retardation is authorized to contract with a community center 
created pursuant to article X47-203, V.T.C.S., to plan, develop, and provide 
community-based residential services. Although you have provided us with 
examples of specific contracts which illustrate your inquiry, neither your 
question nor our answer is specifically directed to the details of those 
contracts. 

The Texas Department of Mental Health and Mental Retardation 
consists of the Board of Mental Health and Mental Retardation, 
commissioners, staff members, and thirty facilities, including state 
hospitals. V.T.C.S. art. 5547-202, § 2.01. All administrative, rule-making, 
and decisional powers granted by article 5547-202 are vested in the 
commissioner, subject to policies formulated by the board. V.T.C.S. art. 
5547-202, § 2&b). Section 2.13 of article 5547-202 provides as follows: 

The Department may cooperate, negotiate and 
contract with local agencies . . . [and1 community 
centers . . . to plan, develop and provide community- 
based mental health and mental retardation services. 

Section 2.17(a) provides: 

From funds available to it the Department is 
authorized to provide mental health and mental 
retardation services through the operation of halfway 
houses, community centers, and other mental health 
and mental retardation services programs. 
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These provisions authorize the department to contract with community centers to provide 
mental health and mental retardation services. Since section 2.llfb) vests the 
department’s administrative and decisional powers in the commissioner, subject to board 
policy, agreements between a facility of the department and a community center must 
have his approval. The contract terms must be consistent with board policy. 

You next ask whether a facility of the Texas Department of Mental Health and 
Mental Retardation is authorized to pay the community center for start-up costs incurred 
prior to providing such services to clients as consideration for the center’s planning and 
developing such services. It is suggested that payment in advance of the provision of 
services violates article III, section 50 of the Texas Constitution, which provides: 

The Legislature shall have no power to give or to lend, or to 
authorize the giving or lending, of the credit of the State in aid of, 
or to any person, amociation or corporation, whether municipal or 
otho,,, or to pledge the credit of the State in any manner 
whatsoever, for the payment of the liabilities, present or 
prospective, of any individual, association of individuals, municipal 
or other corporation whatsoever. 

Article III, section 52, a similar constitutional provision, prohibits the legislature from 
authorizing political subdivisions to lend their credit or grant public money to individuals 
or corporations. In construing this provision, a Texas court stated as follows: 

Many cases could be cited which involve an arrangement between 
two governmental entities in which one rendered agreed services to 
the other in exchange for money paid at a different time than when 
services were rendered,. . . Two requirements must be met in such 
a transaction. (11 The purpose for which the obligation or payment 
or transfer was made must be within the Dower of the entitv 
incurring the obligation or making the payment or transfer 01 
funds. City of Aransas Pass v. Keeling, ll2 Tex. 339, 247 S.W. 818 
(1923). (2) The political entity that receives the funds has to be 
obligated (by statute or contract1 to use the funds for the public 
purpose. Road District No. 4, Shelby County v. Alred [sic], 123 
Tex. 77, 68 S.W.2d 164 (19341. 

State ex rel. Grimes County Taxpayers Association v. Texas Municipal Power Agency, 565 
S.W.2d 258, 265 (Tex. Civ. App. - Houston [lst Dist.1 1978, no writ). The court 
determined that payments by four cities to the Texas Municipal Power Agency were not 
grants, donaticns, or gratuities, but instead “‘.:ere payments made for services rendered 
and to be rendered.” Supra at 265. These payments do not violate article 3, section 52 of 
the co::stitution. See also San Antonio River Authority v. Sheooerd, 299 S.W.2d 920 (Tex. 
1957) (county could pay tax money to reclamation authority to furnish flood control 
program over 30-year period); Attorney General Opinion H-74 (19731 (Blind Commission 
may advance to its employees expenses to be incurred). In our opinion, article III, section 
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50 does not prohibit advance payment by one governmental entity for services which 
another governmental entity is obligated to render in the future. 

It is also suggested that the following statute presents the only instance in which one 
agency of the state may make an advance payment to another: 

All State Agencies and Institutions are authorized to make 
advance payments to Federal and State Agencies for merchandise 
purchased from such agencies when advance payments will expedite 
the delivery of the merchandise. 

V.T.C.S. art. 658a. In our opinion, this statute provides an exception to articles 655 
through 658, V.T.C.S., relating to payment for goods and services purchased through the 
Board of Control. These provisions require payment for goods and services only after they 
have been inspected by the recipient agency and the invoice has been approved by the 
Board of Control and the Comptroller. We believe these provisions and the exception 
found in article 658a apply only to services purchased through the Board of Control. We 
find no indication in sections Z.ll(b) and 2.17(a) of article 5547-202 that the department 
must work through the Board of Control to purchase mental health and mental retardation 
services from a community center. Article 664-3, V.T.C.S., the State Purchasing Act of 
1957, authorizes the Board of Control to contract for “only services of the type heretofore 
contracted for by the State Board of Control. . . .I’ Sec. 3(b). Cf. Attorney General 
Opinion M-316 (1968) (community centers may not make purchases through Board of 
Control). We do not believe that article 658a, V.T.C.S., bars the department from paying 
start-up costs prior to receiving mental health or mental retardation services from the 
community centers. Any contract must of course be properly entered into as stated in 
answer to your first question. 

SUMMARY 

The Texas Department of Mental Health and Mental Retardation 
may contract with community centers to provide community-based 
residential services. The department may pay the community 
centers their start-up costs incurred prior to providing such 
services to clients. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN TV. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

TED L. HARTLEY 
Executive Assistant Attorney General 

P. 175 

. . 



Honorable John J. Kavanagh, M.D. - Page Four (MW-55) 

Prepared by Susan Garrison 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

C. Robert Heath, Chairman 
Martha Allen 
David B. Brooks 
Susan Garrison 
Rick Gilpin 
William G Reid 
Bruce Youngblood 
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