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Payment by board of trustees
of an independent school district
for expenses incurred by relatives
of board members or other non-
board persons who attended school
board-related activities.

Dear Mr. Guerra:

You ask whether the trustees of an independent school district may
pay expenses incurred by spouses or other persons who accompany school
board members to board-related activities, even though these persons are
not school board members or employees of the school distriet. You inform
us that school board members of an independent school distriect have
attended school-related conventions accompanied by their spouses. The
board of trustees has authorized payment for the actual expenses, including
travel, meals, and lodging, incurred by spouses of board members in
attending eonventions.

The board's authority to pay expenses mcurred by board members in
attending school-related conventions derives from the following provision of
the Education Code:

Local school funds ... may be used for the
purposes enumerated for state and county funds ...
and for other purposes necessary in the conduct of
public schools to be determined by the board of
trustees. ...

Edue. Code § 20.48(c). In Attorney Genersl Opinion H-133 (1973) this office
considered whether a school board member could be reimbursed for his
expenses in attending a convention of school administrators. He had been
designated a delegate and was to participate in a program concerning -
matters important to the school distriet. The opinion concluded that the
school board could pay these expenses where it determined that payment
was "necessary in the conduct of the public schools.,® Each determination
and the legality of a particular expenditure was ultimately for the courts. If
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the expenditure served only private ends and did not have a publi¢ purpose it would make
an unconstitutional grant of public funds in violation of article I, sections 51 and 52 of
the Texas Constitution. See Attorney General Opinion H-70 (1973).

The school board generally has discretion to determine whether a particular payment
is "necessary in the conduet of the public schools." However, in our opinion the board may
not as & matter of lJaw pay the expenses of persons who have no responsibilities or duties
to perform for the board and whose connection with public school matters is based solely
on their relationship of blood, marriage, or friendship with a board member. You have
submitted no facts indicating that the presence of & school board member's spouse,
relative or other associate at a convention will serve school purposes. The presence of
these persons at a convention appears to be purely social, Although a spouse's presence at
a convention may facilitate personal contact among administrators and thus contribute in
some small way to school purposes, we believe the benefit accruing to the school district

is too minimal to sustain the expenditure. Cf. Warwick v. United States, 236 F. Supp. 76l
(E.D. Va. 1964) (deductibility from federal income tax return of a wife's travel expenses).

We note that Attorney General Opinion H-1089 (1977) concluded that spouses of
public officials could in some cases receive free transportation on state-owned aircraft
where space is available. Whether this benefit could be provided legally depended in part
on the nature of the office, on the spouse's traditional role, and the spouse's connection
with a particular trip. This opinion must be limited to its facts, and you have presented no
facts and we are aware of none which would establish a public purpose served by the
spouse's attendance at a convention. :

You next ask whether school board members who received payments for expenses
incurred by non-members should be required to reimburse the school distriet. Where
payment is made from public funds under mistake of law, the public body may seek
reimbursement. City of Taylor v. Ho 186 S.W.2d 61 (Tex. 1945); Cameron County v.
Fox, 2 S.W.2d 433 (Tex. Comm. App. 1928, jdgmt adopted). This provides an exception to
the general rule that money paid under a mutual mistake of law may not be recovered.

City of Taylor v. Ho__dge%, supra; Gould v. City of El Paso, 440 S.W.2d 696 (Tex. Civ. App.
— EI Paso 1969, writ rel'd n.r.e.); Nunn-Warren Pub. Co. v. Hutchinson County, 45 S.W.2d
651 (Tex. Civ. App. — Amarillo 1932, writ ref'd). Compare Gounty of Galveston v.
Gorham, 49 Tex. 279 (1878); Stegall v. McLennan Count—R%EW.Tﬁﬁyl_z Tex. Civ. App. —
Waco 1940, writ dism. jdgmt cor.) though the court in Hayward v. Ci't'l! of CorEm
Christi, 195 S.W.2d 995 (Tex. Civ. App. — Waco 1946, writ ref'd n.r.e.) stated in dicta that
interest payments made by a city under mistake of law could not be recovered, its
decision actually rested on the ground that the statute of limitations barred recovery.

Thus, the school board has authority to require reimbursement of travel expenses fllegally
- paid. See also Educ. Code § 23.268(a) (trustees may sue and be sued).

As a general rule, school trustees have broad powers of control and management
over the school district, and the courts will not interfere unless a clear abuse of power and
discretion appears. Nichols v. Aldine Ind. School Dist., 356 S.W.2d 182 (Tex. Civ. App. —
Houston 1962, no writ); Rissick v. Garland Ind. School Dist., 330 8. W.2d 708 (Tex. Civ.
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App. — Dallas 1959, writ ref'd n.r.e.). Where the school board members themselves have -
received unauthorized travel expenses, their own self-interest prevents them from
impartially deciding to forego repayment. We believe their usual discretion is
significantly limited in this case. Cf. Penal Code § 39.01 (official misconduct). We
believe the board may exercise reasonable discretion in seeking reimbursement from
persons no longer on the board. In making its decision it can consider such factors as the
amount of funds to be reimbursed, the ease of collection, and the legal and other costs
incident to collection. :

SUMMARY

The trustees of an independent school district may not ordinarily
pay the travel expenses of spouses and other persons who
accompany school board members to board-related activities. The
board has authority to seek reimbursement for payments made for
such travel expenses. - '

Very truly yours,

MARK WHITE
Attorney General of Texas

JOHN W. FAINTER, JR.
First Assistant Attorney General
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Executive Assistant Attorney General
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