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Dear Commissioner Hood: 

You have requested our opinion regarding whether a volunteer fireman 
who is receiving retirement pay may continue to serve as a volunteer 
fireman and, if so, whether he would have a claim for disability benefits 
against the Volunteer Fire Fighters’ Relief and Retirement Fund in the event 
of his disability. 

In reading article 6243e.3, V.T.C.S., entitled “Volunteer Fire Fighters’ 
Relief and Retirement Fund,” no provision can be found which expressly 
prohibits a retired volunteer fireman from continuing to serve as a member 
of a volunteer fire department 

Section 4(a) of this statute states: “A member fire fighter must elect 
between retirement or disability benefits if eligible for both.” 

If a retired volunteer fireman continues to serve his department while 
receiving retirement pay and become disabled, according to the provisions of 
section 4(a), he must choose between these two benefits. This presumably 
would not cause sn actuarial problem since the governing body under whose 
jurisdiction the fire department exists would be required to contribute the 
minimum $12 per month into the fund for each month of qualified service by 
the retired fireman, see article 6243e.3 S 2(c). This contribution should 
satisfy the actuarial nee8 of the fund should a disability occur. 

Section l(1) defines “Qualified service” as follows: 

(1) ‘Qualified service’ means f&-fighting service 
rendered without monetary remuneration while a 
member in good standing of a fire-fighting unit that 
has no fewer than 10 active members, and a minimum 
of two drills each month, each drill two hours long, 
and each active member present at 60 percent of the 
drills and 25 percent of the ties, or fire-fighting 
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service rendered without monetary remuneration while a member 
of a fire-fighting unit which includes paid fire fighters. Absence 
caused by military duty does not affect qualified service. 

There is nothing in the definition of “qualified service” under section l(1) which 
indicates that service by a fireman drawing retirement pay cannot be considered 
“qualified service.” A volunteer fireman’s receipt of retirement pay does not constitute 
“monetary remuneration” since he does not receive such pay as a result of his current 
services to the department. 

In the event a volunteer fireman dies, if his death was not a result of his 
performance of duties as a fire fighter, the lump-sum benefit would beno different if he 
were active or retired, therefore, a retired fireman’s status as an active member in this 
type of situation would have no effect on the fund 

If, however, his death were caused by his duties as an active member of his 
department, his survivors would receive a lump-sum payment of no less than $5,000, and a 
retired fireman’s status as an active member in this instance would normally make a 
difference as to his survivors’ benefits. If the $5,000 lump-sum benefit is greater than 
what the retired fieman’s survivors would receive if he had not been in active service, the 
additional drain on the fund which this would create would here again be compensated for 
by the fact that the governing body had made monthly contributions into the fund and such 
contributions have been determined by the actuaries to be sufficient to cover this 
contingency. 

In addition to lump-sum death benefits, section 5(c) and Cd) provide for monthly 
survivor benefits as follows: 

(c) In addition to the lump-sum death benefit, the spouse and 
dependents shall receive in equal shares a survivor’s benefit equal 
to two-thirds of the disability benefit the decedent would have 
received at date of death. As long as both spouse and one or more 
dependents survive, an additional one-third of the disability benefit 
the decedent would have received at date of death shall be paid to 
the dependents in equal shares. 

(d) If a member fire fighter dies after retirement, the surviving 
spouse shall receive two-thirds of the monthly pension the decedent 
was receiving at the time of death. 

As can be seen, these benefits are significantly different depending on whether the 
fieman is retired or active. Since, in the situation before us, the fireman would be both 
retired and active, according to the underlying principle of section 4(a) the surviv- 
must ch= between the benefit based on the retirement pension or the benefit based on 
the disability benefit. 
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SUMMARY 

A retired volunteer fire-fighter may continue to serve his 
department as an active member and does have a legal claim 
against the volunteer Fire Fighters’ Relief and Retirement Fund in 
the event of his disability or death. If the fire-fighter is eligible 
for both disability and retirement benefits, he must elect between 
them. 
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