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Dear Mr. Snedeker: 

You inquire about- the application of the nepotism statute to three 
cases of employment by the school district. Article 5996a provides as 
follows: 

No officer of this State nor any officer of any 
district, county, city, precinct, school district, or 
other municipal subdivision of this State, nor any 
officer or member of any State district, county, city, 
school district or other municipal board, or judge of 
any court, created by or under authority of any 
General or Special Law of this State, nor any member 
of the Legislature, shall appoint, or vote for, or 
confirm the appointment to any office, position, 
clerkship, employment or duty, of any person related 
within the second degree by affinity or within the 
third degree by consanguinity to the person so 
appointing or so voting, or to any other member of 
any such board, the Legislature, or court of which 
such person so appointing or voting may be a member, 
when the salary, fees, or compensation of such 
appointee is to be paid for, directly or indirectly, out 
of or from public funds or fees of office of sny kind 
or character whatsoever; provided, that nothing 
herein contained, nor in any other nepotism law 
contained in any charter or ordinance of any 
municipal corporation of this State, shall prevent the 
appointment, voting for, or confirmation of any 
person who shall have been continuously employed in 
any such office, position, clerkship, employment or 
duty for a period of two (2) years prior to the election 
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or appointment of the officer or member appointing, voting for, or 
confirming the appointment, or to the election or appointment of 
the officer or member related to such employee in the prohibited 
degree. 

You first ask whether a teacher who is the husband of a school board member and 
who has been employed by the school district for over two years may be employed to 
develop curriculum guides during the summer. The spouse of an officer to whom the 
ne otism statute applies is considered to be related to him within the prohibited degree of 
af mity. Attorney General Opinions H-993 u977); V-785 (1949). Letter Advisory No. 69 f 
(1973) dealt with a similar question under ths nepotism statute. It considered whether a 
school district employee with more than two years employment but within a prohibited 
degree of relationship to a school board trustee could be assigned to a new position. It 
determined that the legislature intended only that a person with two years’ prior service 
would not lose his job if a relative were elected to an office within the article’s purview. 
See also Attorney General Opinion M-671 (1970). Letter Advisory No. 69 (1973) went on to 
state that “the plain and unambiguous language of the exception makes it apply only to the 
‘office, position, clerkship, employment or duty’ in which the person shall have been 
continuously employed, and that, where a forbidden relationship exists, a person may not 
be appointed to a different position. . . .‘I In our opinion, the school board may not appoint 
the teacher in question to the additional employment of developing curriculum guides 
during the summer. 

You next ask whether a teacher who is the husband of a niece of a school board 
member and who has been employed by the school district for over two years may be 
employed to teach in the Adult Basic Education and Veteran’s Programs after his regular 
teaching hours. The teacher is within a prohibited degree of relationship to the school 
board member. See Attorney General Opinion V-785 (l949), Letter Advisory No. 148 
(1977). For the reasons discussed in answer to your first question, we believe the school 
board may not appoint the teacher to additional employment in the Adult Basic Education 
and Veteran’s Programs. 

You finally ask whether a clerical aide who is the wife of a school board member and 
who has over two years of service with the school district may receive an increase in 
salary given other clerical aides doing similar wak. Letter Advisory No. 68 (1973) dealt 
with a similar situation, and concluded that the employee could receive a salary increase 
only if it was an increase given to other persons occupying the same position and with like 
experience and training. We believe the clerical aide may receive the salary increase 
given to all persons doing similar work 

SUMMARY 

The employee of a school district who is related to a trustee within 
a degree prohibited by the nepotism statute may not be given new 
or additional employment with the school district. An employee 
who is within a prohibited degree of relationship to a trustee may 
be given a pay increase which is given to other persons occupying 
the same position and with like experience and training. 
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Very truly yours, 
2dFd 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

TED L. HARTLEY 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Susan Garrison 
Assistant Attorney General 
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