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Your letter ~requesting an opinion from this office poses the 
following questions: 

1. Do the provisions of section 3.06(d) of the 
Medical Practice Act, article 4495b, V.T.C.S., 
governing physicians’ delegation of authority to 
nonphysicians apply to acts exempted from the 
Nurse Practice Act as ‘acts done under the control 
or supervision or at the instruction of one 
licensed by the Texas Board of Medical Examiners?’ 

2. Does the Board of Medical Examiners have 
the authority to regulate the details and means 
and manner of the physician’s [delegations of 
authority to nonphysicians acting under the] 
control or supervision or at the instruction of 
one licensed by the Texas State Board of Medical 
Examiners? In other words, may the board adopt 
regulations requiring that: (a) the instruction 
be addressed to the particular person who will do 
the act, (h) the instructing physician be 
familiar with the training and skill,s of the 
person who will do the act, or (c) the 
instruction be directed to a natural person and 
not to an institution or corporation? 

Article 4495b, section 1.03(8) defines “practicing medicine” as 
follows: 

(8) . . . A person shall be considered to be 
practicing medicine within this Act: 
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(A) who shall publicly profess to be a 
physician or surgeon and shall diagnose, treat. or 
offer to treat any disease or disorder, mental or 
physical, or any physical deformity or injury by 
any system or method or to effect cures thereof; 
or 

(B) who shall diagnose, treat, or offer to 
treat any disease or disorder, mental or physical, 
or any physical deformity or injury by any system 
or method and to effect cures thereof and charge 
therefor, directly or indirectly, money or other 
compensation. 

Article 4518. V.T.C.S., contains the following definition of 
"professional nursing": 

sec. 5. Insofar as any of the following acts 
require substantial specialized judgment and skill 
and insofar as the proper performance of any of 
the following acts is based upon knowledge and 
application of the principles of biologixal, 
physical, and social science as acquired by a 
completed course in an approved school of 
professional nursing, 'Professional Nursing' shall 
be defined as the performance for compensation of 
any nursing act (a) in the observation, assess- 
ment , intervention, evaluation, rehabilitation, 
care and counsel and health teachings of persons 
who are ill, injured or infirm or experiencing 
changes in normal health processes; (b) in the 
maintenance of health or prevention of illness; 
(4 in the administration of medications or 
treatments as prescribed by a licensed physician 
or dentist; (d) in the supervision or teaching of 
nursing; (e) in the administration, supervision, 
and evaluation of nursing practices, policies, and 
procedures. The foregoing shall not be deemed to 
include acts of medical diagnosis or prescription 
of therapeutic or corrective measures. 

There is considerable overlap between these definitions. A 
physician's license authorizes him to perform all nursing acts within 
sections 5(a). (b), and (c). The medical acts delegated to non- 
physicians are virtually always acts involving the care and treatment 
of a patient. Moreover, s physician's license authorizes him to 
perform all nursing acts involving diagnosi~s, treatment, and care of a 
patient. See generally Baker v. State, 240 S.W. 924 (Tex. Grim. App. 
1921); Attorney General Opinions MW-318 (1981); H-1295 (1978); H-27 
(1973). We will therefore limit this opinion to those nursing acts 
set out in sections 5(a), (b). and (c), since it seems apparent that 
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this will adequately address the delegations about which you are 
concerned. 

The Nurse Practice Act permits licensed nurses under certain 
circumstances to perform medical acts that they could not otherwise 
perform without violating article 4495b. See V.T.C.S. art. 4495b, 
53.06(b)(4). The two acts are in pari mass and should be read 
together. See 53 Tex. Jur. 2d Statutes 5186, at 280. - 

When the Medical Practice Act and the Nurse Practice Act are read 
together, it is apparent that a licensed physician is exempted from 
the Nurse Practice Act only when his actions are authorized by the 
Medical Practice Act. Article 4528 makes the Nurse Practice Act 
inapplicable 

to acts done by persons licensed by any board or 
agency of the State of Texas if such acts are 
authorized by such licensing statutes. (Emphasis 
added). 

It is equally clear, however, that a physician violates the Medical 
Practice Act if he fails to conform his delegations of medical acts to 
the requirements of subsection 3.06(d)(l) of that act, article 4495b. 
V.T.C.S., which reads: 

[A] person licensed to practice medicine shall 
have the authority to delegate to any qualified 
and properly trained person or persons acting 
under the physician's supervision any medical act 
which a reasonable and prudent physician would 
find is within the scope of sound medical judgment 
to delegate if. in the opinion of the delegating 
phvsician, the act can be properly and safely 
performed by the person to whim the medical act is 
delegated and the act is performed in its 
customary manner, not in violation of any other 
statute, and the person does not hold himself out 
to the public as being authorized to practice 
medicine. The delegating physician shall remain 
responsible for the medical acts of the person 
performing the delegated medical acts. The [Texas 
State Board of Medical Examiners] may determine 
whether or not an act constitutes the practice of 
medicine, not inconsistent with this Act, and may 
determine whether any medical act may or may not 
be properly or safely delegated by 
physicians . . . . (Emphasis added). 

A physician is not relieved of his responsibility under the 
Medical Practice Act simply because the exception to the Nurse 
Practice Act makes the Nurse Practice Act inapplicable to "acts done 
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? 

under the control or supervision or at the instruction of" a 
physician. V.T.C.S. art. 4528. The Medical Practice Act expressly 
provides that the physician "remains responsible for the medical acts 
of the person performing the delegated medical acts." Moreover, his 
personal exemption from the Nurse Practice Act is conditioned upon the 
validity of his acts under the Medical Practice Act. Thus, in answer 
to your first question, we advise that the provisions of section 
3.06(d) of the Medical Practice Act apply to a physician's delegation 
of authority to a non-physician even though the act delegated may come 
within the term, "nursing act," as described by the Nurse Practice 
Act. 

In contrast, however, the Nurse Practice Act exemption for 
non-licensed persons acting under the supervision, control or 
instruction of a licensed physician is not conditioned upon the 
physician's actual authority to delegate theact. In our opinion, the 
Nurse Practice Act is designed to protect persons who, in good faith, 
act at the direction of a licensed physician, though the physician may 
have violated the Medical Practice Act in giving the direction. 

Section 3.07(i) of the Medical Practice Act, with which the Nurse 
Practice Act must be read, expressly provides: 

A person to whom a physician has delegated a 
medical act to perform is not guilty of practicing 
medicine without a license unless the person acts 
with knowledge that the delegation and action 
thereunder is a violation of this Act. 

We conclude that a physician may violate the Medical Practice Act by 
delegating nursing acts in a manner not permitted by the Medical 
Practice Act, but that a person performing the delegated nursing act 
in good faith -- although acting as the delegate= of such a physician 
-- violates neither the Nurse Practice Act nor the Medical Practice 
Act. 

Your second question consists of a general inquiry and three 
subparts. The general question asks whether the Texas State Board of 
Medical Examiners has authority to regulate the details, means, and 
manner of delegating nursing acts to be done under a physician's 
control or supervision or at his instruction. 

We have already observed that the provisions of section 3.06(d) 
of the Medical Practice Act apply to a physician's delegation of 
article 4518 nursing acts to non-physicians. The final sentence of 
subsection 3.06(d)(l) of the Medical Practice Act, states: 

The board may determine whether or not an act 
constitutes the practice of medicine, not 
inconsistent with this Act. and may determine 
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whether any medical act may or may not be properly 
or safely delegated by physicians . . . . 

since, in our view, nursing acts in question are species of medical 
acts under the Medical Practice Act , we advise that the Texas State 
Board of Medical Examiners does have such authority, consistent with 
the Medical Practice Act. 

The subparts of your question concern the authority of the Texas 
State Board of Medical Examiners to require that a physician's 
instructions be addressed to a particular person. to require that the 
instructing physician be familiar with the training and skills of the 
person who will perform the delegated act, or to require that such 
instructions be directed to a natural person rather than to an 
institution or corporation. 

Regulations of the board respecting a physician's delegations of 
medical acts must be "not inconsistent" with the Medical Practice Act, 
which expressly states that 

the individual physician should be given the 
greatest opportunity to exercise his best 
independent professional judgment in deciding what 
medical acts can be safely delegated; therefore. 
rules of the board regulating delegation should 
have the purpose of promoting such exercise of 
professional judgment and decision by not 
containing, except as absolutely necessary, global 
prohibitions or restrictions on delegation of 
medical acts . . . . 

V.T.C.S. art. 4495b, §1.02(8). Furthermore, the act is to be 
construed in a way that permits licensed physicians to delegate such 
acts to "any qualified and properly trained person or persons" under 
his supervision. Id. 03.06(d)(l). We think the Texas State Board of 
Medical Examiners, pursuant to the statute. might set standards 
applicable to the selection of persons "qualified and properly 
trained" to perform particular acts under the physician's supervision, 
but not itself to select the only individuals to whom such acts might 
be delegated. Cf. 22 T.A.C. 1193.1 (1982). - 

We also believe the board has statutory authority to require that 
physicians be familiar with the training and skills of the person whom 
the physician instructs to perform delegated medical acts. Such power 
is easily encompassed by the express authority of the board to 
"determine whether any medical act may or may not be properly or 
safely delegated by physicians." V.T.C.S. art. 4495b. 53.06(d)(l). 

Similarly, it would not be inconsistent with the Medical Practice 
Act for the board to require that instructions of a physician 
concerning the performance of delegated medical acts be directed only 

p. 763 



Honorable Chet Brooks - Page 6 (JM-173) 

to natural persons. Section 1.03(6) of the act states that the word 
"person," as used in the act, "means an individual unless otherwise 
expressly made applicable to a partnership, association, or 
corporation." Section 3.06(d) thereof, which allows such delegations, 
speaks only of "persons" and is not "otherwise made applicable" to 
institutions or corporations. _ Cf. Attorney General Opinions MU-318 
(1981); H-395 (1974). 

SUMMARY 

A physician may violate the Medical Practice 
Act by delegating nursing acts in a manner not 
permitted by the Medical Practice Act, but a 
non-licensed person performing the delegated 
nursing act in good faith -- although acting as 
the delegatee of such a physician -- violates 
neither the Nurse Practice Act or the Medical 
Practice Act. The Texas State Board of Medical 
Examiners has authority, consistent with the 
Medical Practice Act, to regulate the details, 
means and manner of delegating nursing acts done 
under a physician's control or supervision or at 
his instruction. 
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