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Honorable Romeo Flares 
County Attorney 
Jim Wells County Courthouse 
200 North Almond 
P. 0. Drawer 2080 
Alice, Texas 78333 

Dear Mr. Flores: 

Opinion No. JM-174 

Re: Whether a justice precinct 
which contains a city of 8.000 
or more must elect two justices 
of the peace 

You have requested our opinion regarding the effect of article 
2375, V.T.C.S., which provides: 

Where there is a city of eight thousand 
inhabitants or more in a justice precinct, two 
justices of the peace shall be elected. 

You have asked whether this provision is mandatory. 

The determination of the number of justice precincts in a county 
is made pursuant to article V, section 18 of the Texas Constitution as 
amended in 1983. Obviously. this constitutional nrovision sunersedes 
any contrary statutory pr&i.sions. Section 18 provides in 
part as follows: 

Each county in the State with a population of 
30,000 or more, according to the most recent 
federal census, from time to time, for the 
convenience of the people, shall be divided into 
not less than four and not more than eight 
precincts. Each county in the State with a 
population of 18,000 or more but less than 30,000, 
according to the most recent federal census, from 
time to time, for the convenience of the people, 
shall be divided into not less than two and not 
more than five precincts. Each county in the 
State with a population of less than 18,000, 
according to the most recent federal census, from 
time to time, for the convenience of the people, 
shall be designated as a single precinct or, if 
the Commissioners Court determines that the county 
needs more than one precinct, shall be divided 
into not more than four precincts. The division 
or designation shall be made by the Commissioners 
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Court provided for by this Constitution. In each 
such precinct there shall be elected one Justice 
of the Peace and one Constable, each of whom shall 
hold his office for four years and until his 
successor shall be elected and qualified; provided 
that in any precinct in which there may be a city 
of 18,000 or more inhabitants, there shall be 
elected two Justices of the Peace. (Emphasis 
added). 

The 1980 census population of Jim Wells County is 36,498. The 
underlined portion of section 18 above had, before the amendment, 
provided for two justices of the peace in any precinct containing a 
city of 8,000 or more. Article 2375, V.T.C.S., wss not amended by the 
legislature in 1983 and to the extent that it requires a different 
number of justice precincts than that required by the Texas 
Constitution, it is invalid. We believe that your question becomes, 
therefore, whether the constitution requires or only permits the 
election of two justices of the peace, place one and plsce two, in a 
precinct containing a city of 18,000 population. 

The Texas Supreme Court in Williams v. Castleman, 247 S.W. 263 
(Tex. 1922), held that under article V, section 18, the commissioners 
court had discretion to determine and enter a finding that a city 
contained a population of more than 8,000. In that case the 
commissioners court had consulted the city postmaster and the local 
chamber of commerce to determine the population of the city' of 
Breckenridge. and it found that the city had a population of more than 
8,000 and thereupon created a justice of the peace place two in that 
precinct. This finding of a city's population or the failure to do so 
is subject to a charge of abuse of discretion, fraud, or 
arbitrariness. The commissioners court is not limited to the federal 
census in determining the population of a city for the purposes of 
article V, section 18. In the absence of fraud, abuse of discretion, 
or capriciousness, a commissioners court finding whether a city 
contains a population of 8,000 or more cannot be attacked. The court 
held that the complaining party in the case, the justice of the peace 
place one, did not show that the commissioners court finding that the 
city of Breckenridge contained the population of more than 8,000 was 
an abuse of discretion and that he was therefore not entitled to 
relief. 

The implication of the Williams case is that, if a city within a 
justice precinct clearly contains a population of more than 8,000 (now 
18,000) it would be an abuse of discretion for the commissioners court 
to find otherwise. In this sense, the provision of article 18 
requiring two justices of the peace in a precinct containing such a 
city is mandatory, although the operative facts -- that is the 
population of the city -- is a matter for determination by the 
commissioners court. We believe that the language of section 18 is 
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clear that there "shall" be elected two justices of the peace in a 
precinct containing a city of more than 18,000 population. 

Opinions from this office and Texas courts, however, have 
confused the issue as to whether or not section 18 is mandatory. 
Attorney General Opinion O-2847 (1940) concluded that section 18 was 
mandatory. That opinion reflects that the 1940 federal census 
population of the city of Lufkin, located within a justice of the 
peace precinct, was 9,500 inhabitants. The opinion stated that the 
commissioners court is not bound by the federal census in determining 
the population of a city and may find that the population has 
decreased since the last census. The appeals court in Grant v. 
Ammerman. 451 S.W.2d 777 (Tex. Civ. App. - Texarkana 1970, writ ref'd 
n.r.e.), also held that section 18 was mandatory as to the appointment 
of a second justice. The court held that the commissioners court did 
not have the authority to abolish one of the two justice positions in 
a justice of the peace precinct containing the city of Marshall, which 
had a population of over 8,000. The opinion did not discuss the 
Williams case nor did it conclude that the commissioners court had 
abused its discretion. It simply held that the word "shall" is 
mandatory and requires two justices of the peace to be elected in a 
precinct containing a city of 8.000 inhabitants. We believe, 
nevertheless, that this case was correctly decided. 

The appeals court in Meredith v. Sharp, 256 S.W.2d 870 (Tex. Civ. 
APP. - Texarkana), writ ref'd n.r.e. per curia*, 259 S.W.2d 172 (Tex. 
1953). held that the provisions of section 18 regarding two justices 
of the peace in a precinct containing a city of 8,000 was not 
mandatory, but rather that it was within the discretion of the 
commissioners court to allow two justices of the peace to be elected 
in a single precinct if "for the convenience of the people." We 
believe that this decision was in error and, in any event, the supreme 
court in refusing a writ of error stated that the case should have 
been dismissed by the trial court. &, 259 S.W.2d 172 (Tex. 1953). 
The appeals court in Meredith apparently was confused by the language 
in section 18 which provides that the number of justice of the peace 
precincts and their boundaries are to be determined by the 
commissioners court "for the convenience of the people" upon a 
relevant finding of population -- a finding involving some discretion. 
We believe that this phrase is not applicable to the requirement that 
two justices of the peace be elected in a precinct containing a city 
of, now, 18,000, because the population has been determined and there 
is no longer any discretion to be exercised. In that pre-1983 case a 
taxpayer of Gregg County sued the commissioners court to compel it to 
create a place two for a justice of the peace precinct containing the 
city of Longview which without dispute contained more than 8,000 
inhabitants. 

The Meredith court found that the creation of an additional 
justice of the peace position was a discretionary act on the part of 
the commissioners court which was permitted if found to be for the 

p. 767 



Honorable Romeo Flores - Page 4 (JM-174) 

convenience of the people. The opinion relied on the Williams v. 
Castleman case for the proposition that the commissioners court has 
discretion in establishing justice of the peace precincts and their 
lines. We believe, as we indicated before, that this proposition was 
based on a misreading of Williams because the discretion discussed in 
the Williams case pertained to the finding that a city has the 
requisite population. Attorney General Opinion WW-1251 (1962) 
followed the Meredith case and concluded that the Gray County 
Commissioners Court could abolish one of the two justice of the peace 
positions in a precinct containing~the city of Pampa with a population 
of more than 24,000. This opinion was wrongly decided and is hereby 
overruled. 

Attorney General Opinion C-566 (1965) concerned the election to 
justice of the peace precinct one, place two in Hale County, which 
wholly contained the city of Plainview, with a population of more than 
18,000 under the federal census. The commissioners court of Hale 
County had never entered an order declaring the population of 
Plainview to be more than 8,000 in creating a place two position. The 
attorney general found that, unless and until the cotmaissioners court 
declares a city to be over 8,000 (now 18,000 population) and orders 
the creation of a place two position, candidates may not file for such 
a non-existent office. This opinion is correct to the extent that it 
requires some action on the part of the commissioners court before a 
place two position is created. To the extent, however, that the 
opinion held that the place two position must be determined by the 
commissioners court to be "for the convenience of the people," it is 
overruled. As we have stated above, the only discretion that a 
commissioners court has is in determining the population of a city. 
Once that population is determined to be in excess of 18,000 
population, it does not have discretion to find that the convenience 
of the people does not require a place two position. 

SUMMARY 

Article V, section 18 of the Texas Constitution 
requires the election of two justices of the peace 
in a precinct if it is determined by the 
commissioners court that the precinct contains a 
city of more than 18,000 inhabitants. 

Attorney General of Texas 

TOM GREEN 
First Assistant Attorney General 
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P 

DAVID R. RICHARDS 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by David Brooks 
Assistant Attorney General 
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