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Honorable Margaret loore Opinion No. JM-193

Travis County Attomey

P. 0. Box 1748 Re: Whether a commissione

Austin, Texas 78707 court may authorize certa
fees wunder article 3926
V.T.C.S.

Dear Ms. Moore:

You have requested our opinion as to whether a commissione
court may set a fee for a service for which no fee was authoriz
prior to September 1, 1981, the effective date of article 392¢
V.T.C.S. That stafute provides:

(a) "he commissioners court of each county may
set reasonable fees to be charged for services by
the offices of sheriffs and constables.

(b) 4 commissioners court may not set fees
higher tain is necessary to pay the expenses of
providing the services.
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it affects sheriffi, is in confliet with article V, section 23
Texas Constitution, which provides for the election of a sheri
"whose duties and perquisites, and fees of office, shall be prescrit
by the Legislature . . . ." (Emphasis added). Cf. Tex. Const. ar

V, §20 (county cleck). It is argued that the legislature itself, =t
a commissioners court, must set any fees charged for a sheriff
services.

in by rg_ino that constitutional nrn\r'iq'fn'nc are to
construed in the [.:.ght of conditions existing at the time of the
adoption, Director cf the Department of Agriculture and Environment
Printing Industrie@:Association of Texas, 600 S.W.2d 264 (Tex. 198C
that a constitutional meaning fixed wupon 1ts adoption ds nev
different at a subszquent time, Jones v. Ross, 173 S.W.2d 1022 (Te
1943); Cramer v. Sheppard, 167 S.W.2d 147 (Tex. 1942), and that t
readoption of a provision, using the same language, is presumed
have been dome wi:h a purpose not to change the law, See Cox

Robison, 150 S.W. 1149 (Tex. 1912). Except for a chanze in 1€
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making a sheriff's term o office four years rather than two, the
language of article V, se:z:ion 23 has been the same since it was
adopted as an original part of the constitution in 1876.

In 1876, the phrase '"fees of office,”" in the context of its
article V, section 23 use, neant "'the reward or compensation or wages
allowed by law to an officer for services performed by him in the
discharge of his official duties." City of Austin v. Johns, 62 Tex.
179 (1884). See also Veltmsn v. Slator, 217 S.W. 378 (Tex. 19193);
State v. Moore, 57 Tex. 307 (1882). The intent of the constitutional
provision was that the legislature itself should specify the fees a
sheriff might collect and retain as his personal compensation. The
purpose was undoubtedly to prevent any sheriff from exacting tribute,
in the form of fees, to enri:h himgelf, Cf. Tarrant Countv v. Butler,

80 S.W. 656 (Tex. Civ. App. 1904, no writ) (as to county clerk).

The meaning of article V, section 23 remains the same today, but
no longer do cheriffs r2:ain collected fees as their personal
compensation. Article XVI, section 61 was added to the constitution
in 1935, amended in 1948, a1l amended again in 1972. 1t abolished the
fee system for compensating sheriffs; the commissioners courts of all
counties are now required :0 compensate such officers om a salary
basis. See Wichita County v. Robinson, 276 S5.¥W.2d 509 (Tex. 1954);
Settegast v. Harris County, |59 S.W.2d 543 (Tex. Civ. App. - Galveston
1942, writ ref'd). Fees set by the legislature were not abrogated by
the new provision, but the purpose to which they could be put was
changed. Banks v. State, 162 S5.W.2d 154 (Tex. Civ. App. - Austin
1962, writ ref'd); State v. Glass, 167 S.W.2d 296 (Tex. Civ. App. -
Galveston 1942), writ ref'd w.o.m. per curiam, 170 S.W.2d 470 (Tex.
1943).

"Fees of office" for scheriffs in the sense used by article V,
section 23 no longer exist. The danger which that provision was
designed to control by direct legislative oversight (and the only
subject matter on which it a:ts) has been constitutionally eliminated.
Today, article V, sectior 23 of the Texas Constitution no more
prohibits the delegation tc¢ commissioners courts of fee-setting power
than it prohibits the delegation to them of power to set the salaries
and perquisites for she::ffs, See V,T.C.S. art, 3912k. Cf.
Commigssioners Court of Lubbecck County v, Martin, 471 S.W.2d 100 (Tex.
Civ. App. - Amarillo 1971, writ ref'd n.r.e.). Accordingly, we turn
to an examination of the statute itself.

Article 3926a, V.T.C.S5., delegates to the commissioners court
power to ''set reasonable {ees to be charged for services by the
offices of sheriffs and constables." (Emphasis added). TInsofar as
sheriffs are concerned, sz2ction 23 of article V of the Texas
Constitution specifies thet the duties of the sheriff are to be

prescribed by the legislature (a task not delegated to the
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commissioners court), but a description of duties to be discharged by
a sheriff need not, and usi1ally does not, describe all the services
that might be performed in the discharge of those duties. Starr v.
Board of Commissioners of Ielaware County, 79 N.E. 390 (Ind. App.
1906).

The services a sheriff officially performs are merely actions
that further the discharge >f his duties (deeds that are useful or
ingtrumental in achieving that object). See Van Zandt v. Fort Worth
Press, 359 S5.W.2d 893 (Tex. 1962). The setting of a fee for a
service, if such a servic: is performed in the discharge of a
sheriff's duties, is not the equivalent of requiring that the service
be performed, or a prescription of the sheriff's duties., The fixing
of fees for a sheriff’s services, whether or not a fee was previously
charged for them, is entir:ly compatible with the prescription of a
sheriff's duties by the leg:islature. :

We have found no «c¢cnstitutional provisions or conflicting
statutes that prevent a ccrmissioners court from setting a fee for
services performed bty the offices of sheriffs and constables in
accordance with article 39.6a, V.T.C.§8., even though no fee for the
service was authorized pricr to September 1, 198l. We conclude that
commissioners courts may se: such fees,

SUMMARY

Commissioners courts may set fees for services
performed by sheriffs and constables in accordance
with article 392€:, V.T.C.S., even though no fee
for the service weg authorized prior to September

1, 1981,
Veryjtruly yours
JTIM MATTOX
Attorney General of Texas
TOM GREEN

First Assistant Attorney General

DAVID R. RICHARDS
Executive Assistant Attorney General

Prepared by Bruce Youngblocd
Agsistant Attorney General
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