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Texas Education Agoncy Re: Reconsideratiom of JM-219
201 East 1llth Streo: authority of peace officers
Austin, Texas 78701 comissioned by school districts

Dear Mr. Bynum:

Attorney Gencral Opinion JM-219 (1984) is withdrawn and the
following is substfiruted therefor:

You have asked the following two questions regarding peace

officers commissioned by boards of trustees of independent
school districts:

1, What are the responsibilities of the Texas
Commission on Law Enforcement Officer Standards
and Education concerning [such] peace officers?

2. Do [such] peace officers . . . have all the
powers, privileges, and immunities of peace
officers whenever they are in the performance of
their official duties even when they are not on
school property? ([For example during the] hot
pursult of a person who has committed a crime on
school property, the regulation of traffic on
contiguous streets, and [the] investigation of
crimes committed on school property.)

You advise us that the first question is prompted by the refusal
of the Commissilon on Law Enforcement Officer Standards and
Education to license putative peace officers commissioned

pursuant to section 21.483 of the Education Code. This section
provides as follows:

The board of trustees of any school district may
employ campus security personnel for the purpose
of carrying out the provisions of this subchapter
and 1f the board of trustees authorizes any
officer to bear arms then they must commission
them as peace officers. Any officer commissioned
under this section 1s vested with all the powers,
privileges, and immunities of peace officers while
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on the property under the control and jurisdiction
of the district or otherwise in the performance of
his duties. Any officer assigned to duty and
commissioned shall take and file the ocath required
of peace officeru, and shall execute and file a
good and sufficiant bond in the sum of $1,000,
payable to the board of trustees, with two or more
good and sufficient sureties, conditioned that he
will fairly, impartially, and faithfully perform
all the duties tha: may be required of him by law.
The bond may be sved on from time teo time in the
name of any perscn injured until the whole amount
of the bond 18 recovered., Any peace officer
commissioned under this section must meet all
minimum astandards for peace officers established
by the Commissim on Law Enforcement Officer
Standards and Education within one year of his
commission, or his commission shall automatically
expire.

The explicit languiage of section 21.483 establishea that:
(1) a school district "Hoard of trustees may employ campus
security personnel to carry out the provisions of subchapter M
of chapter 21 of the Education Code; (2) campus security
personnel commigsioned .13 peace officers under section 21.483
possess "all the powers, privileges, and immunities of peace
officers while on the property under the control and juris-
diction of [their employiag school] district or otherwise in the
performance of [their] duties"; and (3) cfficers commissioned
under section 21.483 muset, within one year of their commissiom,
meet all minimum standards for peace officers established by the
Texas Commission on Law Enforcement Officer Standards and
Education, or their commissions automatically expire.

Section 6(c) of article 4413(2%aa), V.T.C.S5., provides that

[n]o person who cces not have a license issued by
the Commission [on Law Enforcement Standards and
Education] shall be appointed as a peace
officer. . . .

Section 6(h) of the same statute provides:

'Peace officer,' for the purposes of this Act,
means only a person so designated by Article 2.12,
Code of Criminal Procedure, 1965, or by Section
51.212 or 51.214, Texas Education Code.

It has been suggested :hat campus security personnel may not
under any circumstances be regarded as "peace officers," because
they are not within eitler article 2.12 of the Code of Criminal
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Procedure sections 51.:12 or 51.214 of the Education Code and
are therefore ineligible to be licensed as peace officers under
article 4413(29aa).

We agree that campus security personnel commissioned as
peace officers under section 21.483 of the Education Code are
not eligible to be licensed as "peace officers" by the commis-
sion under article 4413(29aa). The express language of sections
6(c) and 6(h) of article 4413(2%9aa) dictates this conclusion.
This does not mean, however, that such personnel may not be
designated as "peace officers" by a different statute. Section
6(h) of article 4413(29aa) provides only that "for purposes of
this Act," i.e., article 4413(29aa), the term "peace officer"
includes only those persons so designated by the enumerated
statutes; it does not rule out the possibility that some
other act may designate someone as a "peace officer.” And this
office has held on several occasions that various statutes other
than article 4413(29aa) designate certain individuals as "peace

officers."” See, e.g., Attorney General Opinion MW-54 (1979) and
opinions cited therein.

Section 21.483 expressly designates as "peace officers"
campus security persornel commissioned as such under that
section, and this statute is on an equal footing with article
4413(29aa). When article 4413(29aa) and section 21.483 are read
together and harmonized, as they must be, Calvert v. Fort Worth
National Bank, 356 S,W.2d 918 (Tex. 1962), the conclusion
inevitably follows tha: section 21,483 peace officers are a
separate and distinct kind of peace officer. They are not
"peace officers" under article 4413(29aa), but they are "peace
officers”" nevertheless, Of course, they enjoy their status as
peace officers only in certain instances, i.e., "while on the
property under the control and jurisdiction of the district or

otherwise in the performance of [their] duties." Educ. Code
§21.483.

In answer to your first question, therefore, because campus
security personnel commissioned as ‘"peace officers”" under
gsection 21.483 of the Education Code are not eligible to be
"peace officers" as defined by article 4413(2%aa), the
commission has no 1llcensing responsibility concerning such
officers. Under the eipress terms of section 21.483, the boards
of trustees of the school districts of this state, not the
commission, have the discretion to decide whether to commission
individuals as "peace >fficers" under that statute and the power
to issue such commissions if they choose to do so. The boards
of trustees must require that anyone commissioned as a 'peace
officer" under secticn 21,483 must satisfy the "minimum
standards for peace oificers established by" the commission,
including medical, educational, testing, and other requirements,
within one year. The commission, in its discretion, may consult
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with such boards on :he dimplementation of the standards.
Vv.T.C.S. art., 4413(2%9aa), §2(a)(s).

Your second question cannot be answered in the abstract.
As noted, campus security personnel may be employed "for the
purpose of carrying out the provisions of ([subchapter M of
chapter 21 of the Education Code]." They are clothed with the
powers, privileges, and jmmunities of peace officers "while on
the property under the control and jurisdiction of the district
or otherwise in the performance of [their] duties. Whether
campus security personnel are authorized to engage 1in the
particular activities you describe is a fact question, The
resolution of this question is dependent upon the scope of their
duties as defined by their employing school boards and upon
whether they may be said to be "on property under the comtrol
and jurisdiction of the district or otherwise in the performance
of [their] duties" when they engage in such activities.

SUMMARY

The Texas Commnission on Law Enforcement
Standards has no licensing responsibility
concerning ''peace officers" commissioned under
section 21.483 o the Texas Education Code. The
scope of the powers of section 21.483 peace
officers depends upon the nature and scope of
their duties as ¢efined by their employing school
district boards of trustees and upon whether, when
they engage in particular activities, they are
carrying out the provisions of subchapter M of
chapter 21 of th: Education Code and are "on the
property under the control and jurisdiction of
{their employing] district or [are] otherwise in
the performance of [their] duties.”

Very jtruly your

-

i

JIM MATTOX
Attorney General of Texas

TOM GREEN
First Assistant Attormey General

DAVID R. RICHARDS.
Executlve Assistant Attorney General

RICK GILPIN
Chairman, Opinion Committes
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