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Opinion No. ~~-603 

Re: Status of Hale County under the 
Indigent Health Care and Treatment 
Act, article 4438f. V.T.C.S. 

Dear Mr. Thornton: 

You ask the following question involving an interpretation of the 
statutory language in the Indigent Realth Care and Treatment Act: 

1. Is Hale County a county without a public 
hospital or a county under a hospital authority? 

2. If Aale county is un+er a hospital 
authority, would section 10.02(c) or section 
10.02(d) provide the proper income and resources 
eligibility standards? 

The Bale County Eospltal Authority was created under the County 
Hospital Authority Act, which is codified as article 4494r. V.T.C.S. 
The governing body of a hospital authority created under that act is 
authorized to lease to a corporation, among other entities, w 
hospital or part of a hospital owned by the hospital authority to be 
operated as a hospital by the lessee under terns and conditions that 
are satisfactory to the governing body,and the lessee. See V.T.C.S. - 
art. 4437e-1, §ll, 2; art. 4494r, 955, 14. 

The Bale County Bospital Authority leased Central Plains Regional 
Bospital to a corporation in February, 1984, for a term of 25 years. 
A copy of the lease agreement furnished to us contains traditional 
elements of a lease and makes It clear that the hospital authority 
remains the owner of the hospital and the corporation is a lessee of 
the hospital. The lease specifies a rental fee and provides that, 
unless there is further agreement, possession of the hospital reverts 
to the hospital authority at the end of the 25 year term. It contains 
provisions for early termination of the agreement by the hospital 
authority under certain circumstances. Title to capital additions 
vests in the hospital authority, which retains the power to disapprove 
construction of certain capital additions. The hospital authority has 
access to the property at all reasonable times for purposes of 
inspection of the property. In the event the hospital authority 
desires to sell any of its interest in the property or the agreement, 
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the lessee has the first option to purchase It. In summary, it 
appears that the agreement confers a leasehold interest and the right 
to operate the hospital to the corporation with the hospital authority 
remaining the owner and lessor of the hospital. 

Under the state certificate of need program which expired in 
1985, expansion or modification of a health facility or its services 
required a certificate of need granted by the Texas Bealth Facilities 
CoImaission. See V.T.C.S. art. 4418h. 93.01, 53.03-3.15 (expired). We 
are advised that a certificate of need for the hospital In question 
was transferred to the corporation which agreed to operate the 
hospital as the lessee. In our opinion, the transfer of the certifi- 
cate of need does not alter ownership of the facility. Under the 
lease agreement, the corporation assumed responsibility for expansion 
or modification of the hospital in its capacity as lessee. As lessor 
of the facility, the hospital authority retained ownership of the 
hospital while transferring authority for capital improvements and 
expansions to the corporation. 

In answer to your first question, we conclude that, under the 
express provisions of the Indigent Health. Care and Treatment Act, 
article 4438f. V,T.C.S.. Hale County is not a county without a public 
hospital and is instead a county. with a public hospital owned by a 
hospital authority and leased by it to a corporation that operates the 
hospital. Section 1.02(10) of the act defines a public hospital as "a 
hospital owned, operated. or leased by a governsiental. entity." 
(Emphasis added). According to section 1.02(6). a governmental entity 
"includes a county,'city, town, hospital authority, or other political 
subdivision of the state, but does not include a hospital district." 

The dominant consideration in construing a statute is the legis- 
lative intent. Minton v. Frank. 545 S.W.2d 442. 445 (Tex. 1976). The 
words of the statute are the best evidence of legislative intent and, 
where a statute is plain and unambiguous, it will be enforced 
according to its words. Anderson v. Penix, 161 S.W.2d 455, 459 (Tex. 
1942); Sabine Pilots Association v. Lykes Brothers Steamship, Inc., 
346 S.W.2d 166, 169 (Tex. Civ. App. - Austin 1961. no writ). In our 
opinion. the language in section 1.02(6) and section 1.02(10) is clear 
and unambiguous. Consequently, we conclude that Title 3 of the 
Indigent Health Care and Treatment Act, which relates to an area 
served by a public hospital, applies to health care services and 
assistance for persons who reside in Bale County. Each governmental 
entity that owns, operates, or leases a public hospital shall provide 
sufficient funding to the hospital to provide the health care 
assistance required by the act. Since the public hospital is owned 
and leased by a hospital authority, the governmental entity that 
created or authorized the creation of the authority shall provide 
sufficient funding to the public hospital or hospital authority to 
provide the health care assistance required by the Indigent Eealth 
Care Act. See V.T.C.S. art. 4438f. 510.02(a), 512.03. - 

p. 2695 



Honorable R. J. Thornton - Page 3 (JM-603) 

Your second question relates to the standards for determining 
eligibility for health care assistance under Title 3 of the act. 
Under the facts which are presented to us, it appears that the 
standard that the hospital used to meet a Hill-Burton obligation 
should be adopted by the hospital to determine eligibility under 
Title 3. 

Section 10.02 of the Indigent Bealth Care Act provides, in part: 

(b) A person is eligible for assistance under 
this title if the person resides within the area 
that a public hospital has a legal obligation to 
serve and: 

(1) meets the basic income and resources 
requirements established by the department under 
Section 1.06 of this Act and in effect at the time 
the assistance is requested; or 

(7-I meets a less restrictive income and 
resources standard adopted by the public hospital 
serving the area in which the person resides. 

(c) If a public hospital used an incoaie and 
resources standard during the operating year that 
ended before January 1, 1985, that was less 
restrictive than the income and resources require- 
ments established by the department under Section 
1.06 of this Act, the public hospital shall adopt 
that standard to determine eligibility under this 
title. 

(d) If a public hospital did not use an income 
and resources standard during the operating year 
that ended before January 1, 1985, but had a Eill- 
Burton obligation during part of that year, the 
hospital shall adopt the standard the hospital 
used to meet the Hill-Burton obligation to deter- 
mine eligibility under this title. 

V.T.C.S. art. 4438f, 510.02(b)-(d). Section 1.06 directs the Texas 
Department of Human Services to establish standards for use in 
determining eligibility under the act. 

Basically, the legislature has provided that under Title 3 a 
person is eligible for assistance who meets the income and resources 
requirements established by the Department of Buman Services or a less 
restrictive standard adopted by a public hospital. V.T.C.S. art. 
4438f. 510.02(b). Under subsection (f), of section 10.02 a public 
hospital may adopt a less restrictive standard at any time and under 
subsection (c), a public hospital that used a less restrictive 
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standard during the operating year that ended before January 1, 1985 
must adopt that less restrictive standard for the purpose of 
determining eligibility. In addition, a public hospital that had a 
Hill-Burton obligation during part of the operating year that ended 
before January 1. 1985. and did not use an Income and resources 
standard during that year, is required to adopt the standard the 
hospital used to meet its Hill-Burton obligation. See subset. (d). - 

You advise us that your hospital’s Eill-Burton obligation was not 
paid off until sometime in February 1984. Hence, it appears that the 
hospital had a Eill-Burton obligation during at least part of the year 
ending before January 1, 1985. Whether the hospital used an income 
and resources standard during the operating year that ended before 
January 1. 1985 is a factual determination that this agency is not 
equipped to make in the opinion process. Assuming, however, that the 
hospital did not use such a standard during that period, section 
10.02(d) of article 4438f specifies the use of the standards used to 
meet the Hill-Burton obligation for determining eligibility under the 
Indigent Eealth Care Act. If section 10.02(d) is not applicable to 
your hospital under the facts, we conclude that it is a public 
hospital which must adopt income and resources standards that are not 
more restrictfve than the standards established by the Department of 
Buman Services and not more restrictive than standards that the public 
hospital used during the year ending before January 1, 1985. 

SUMMARY 

Under the provisions of the Indigent Eealth 
Care and Treatment Act, article 4438f. V.T.C.S., 
Hale County is a county with a public hospital 
owned by a hospital authority and leased by it to 
a corporation which operates the hospital. A 
public hospital that had a Bill-Burton obligation 
during part of the operating year that ended 
before January 1, 1985, and did not use an income 
and resources eligibility standard for health care 
assistance during that year, is required by 
article 4438f. section 10.02(d) to adopt the 
standard used by the hospital to meet its Hill- 
Burton obligation. 

Attorney General of Texas 

JACK HIGETOWBR 
First Assistant Attorney General 
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MARY KRLLER 
Executive Assistant Attbrney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Nancy Sutton 
Assistant Attorney General 
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