
February 25. 1987 

Honorable Billy gay Stubblefield 
Williamson County Attorney 
P. 0. Drawer 1139 
Georgetown, Texas 78627 

Opinion No. J-M-637 

Re: Obligation of a limited hos- 
pita1 authority to provide ser- 
vices under the Indigent Health 
Care and Treatment Act, article 
4438f, V.T.C.S. 

Dear Mr. Stubblefield: 

You ask .several questions concerning hospitals that are public 
hospitals within the meaning of the Indigent Health Care and Treatment 
Act, article 4438f. V.T.C.S., and the governmental entities that are 
obligated to provide health care services to indigent residents of 
certain cities. 

Your first question is whether a hospital operated by a hospital 
authority which was created by a city. pursuant to article 4437e. 
V.T.C.S.. solely to allow the issuance of tax free bonds is a “public 
hospital” obligated to provide services to the indigent residents of 
the city under Title 3 of the Indigent Eealth Care and Treatment Act. 
Assuming that the answer to your first question is in the affirmative, 
you wish to know whether the city which created the hospital authority 
Is liable for providing health care assistance for indigent residents 
of the city, notwithstanding the city’s express representation at the 
time of creating the authority that it never would be liable for any 
financial support to the authority. It is our opinion that the 
hospital in question is a “public hospital” under Title 3 of the act 
and that the city which created the hospital authority is liable for 
sufficient funding to the public hospital or to the hospital authority 
to provide the health care assistance required by the act. 

A city hospital authority created under article 4437e is an 
entity governed by its own board of directors. It may issue revenue 
bonds to provide funds for its purposes and may purchase, construct, 
equip, and operate a hospital. Unless its hospital is being leased, 
the hospital shall be operated by the hospital authority for the use 
and benefit of the public. See V.T.C.S. art. 4437e, 514. 6, 7, 14. 
The issuance of bonds for fun=to build a hospital may be the reason 
for creating a city hospital authority but that is not the hospital 
authority’s sole function. 
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Section 1.02(10) of .the Indigent Realth Care Act expressly 
defines a public hospital as "a hospital owned, operated. or leased by 
a governmental entity." According to section 1.02(6), a governmental 
entity "includes a county, city, town, hospital authority, or other 
political subdivision of the state, but does not include a hospital 
district." The dominant consideration in construing a statute is the 
legislative intent. Minton v. Frank, 545 S.W.2d 442. 445 (Tex. 1976). 
The words of the statute are the best evidence of legislative intent, 
and, when a statute is plain and unambiguous, it will be enforced 
according to its words. Anderson V. Penis, 161 S.W.2d 455. 459 (Tex. 
1942); Sablne Pilots Assn. V. Lykes Brothers Steamship, Inc., 346 
S.W.2d 166, 169 (Tex. Civ. App. - Austin 1961, no writ). It Is our 
opinion that a hospital authority is a governmental entity as the term 
is defined by section 1.02 of article 4438f. Since the hospital in 
question is owned and operated by a hospital authority, we conclude 
that it is owned and operated by a governmental entity and is a public 
hospital within the meaning of the Indigent Health Care Act. As a 
public hospital, it has a duty to provide health care assistance to 
eligible residents of the city under Title 3 of the act. Since the 
city created the hospital authority, the city is liable for providing 
sufficient funding to the public hospital or to the hospital authority 
to provide the health care assistance required by the act. See - 
V.T.C.S. art. 4438f. 1510.02, 12.03. 

In our opinion, the legislature is not bound by representations 
of a city that the city will never be liable for any financial support 
to the hospital authority. The legislative power of Texas is vested 
in the Senate and Eouse of Representatives. Tex. Const. art. III, 41. 
The legislature has full power and discretion to enact laws, subject 
ouly to limitations contained in the state and federal constitutions. 
Even one session of the legislature may not limit the power of a sub- 
sequent legislature to enact laws. See Conley V. Daughters of the 
Re ublic. 156 S.W. 
&&%. App 

197 (Tex. 1913); WaG V. Mann, 187 S.W.2d 917, 924 
. - Austin 1945, writ ref'd); Attorney General Opinion 

M-421 (1969). Not only Is the legislature not bound by representa- 
tions of a city, but even a home rule city with its broad powers may 
not in its charter or ordinances enact provisions inconsistent with 
the Texas Constitution or general laws of the state. If the legisla- 
ture enacts a statute In conflict with a prior city ordinance, the 
city ordinance is rendered ineffective except as to certain vested 
rights which persons have acquired in their relationship with the 
C&. Cities do not acquire vested rights against the state. See 
Tex. Const. art. XI, 55; V.T.C.S. art. 1165; City of Nassau Bay. 
City of Webster, 600 S.W.2d 905. 910 (Tex. Civ. App. - Bouston [lst 
Dist.]). writ ref'd n.r.e.. 608 S.W.2d 618 (Tex. 1980). 

We conclude that the city is liable for providing health caret 
assistance to indigent residents of the city, notwithstanding the 
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city's express representation that the city never would be liable for 
any financial support to the authority. 

You also ask whether, in the absence of an interlocal agreement 
or contract with the hospital, a county lawfully may provide health 
care assistance at county expense to the indigent residents of a city 
served by a public hospital if the public hospital fails to do so. It 
is our opinion that, while a county is not obligated to provide health 
care assistance to residents of an area served by a public hospital, a 
county is not prohibited from doing so. We pointed out in Attorney 
General Opinion m-425 (1986) that the absence of a county's legal 
requirement to pay for medical services does not negate the existence 
of a legal power or authority to do so. It is important to dis- 
tinguish between an obligation which is a legal duty and an authoriza- 
tion which Is permission or legal power. 

The Indigent Health Care Act expressly provides that a county is 
obligated to provide health care assistance to eligible residents who 
do not reside in an area served by a public hospital. See art. 4438f, 
952.02, 4.01(a). We conclude that the act deals only with the 
county's obligation and legal duty to provide health care assistance, 
rather than with limiting a county's legal power to do so. The Bill 
Analysis to Senate Bill No. 1, Sixty-ninth Legislature, 1st Called 
Session, 1985, on file in the Texas Legislative Reference Library, 
states: 

SCC. 2.02. GENERAL PROVISIONS. (a) Requires 
each county to provide health care assistance as 
prescribed by this title to each eligible county 
resident not residing within the area a public 
hospital or hospital district has a legal obliga- 
tion to serve. 

(b) Establishes that the county is the payer of 
last resort and is required to provide assistance 
only if other public or private sources of payment 
or assistance are not available. 

. . . . 

sec. 4.01. GENERAL PROVISIONS. (a) Establishes 
that a county is liable for services provided 
under this title by any provider, to an eligible 
county resident not residing within the area a 
public hospital or hospital district has a legal 
obligation to serve. 

(b) Sets forth that a county is not liable for 
payment for health care services provided by any 
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provider to a county resident if the resident 
resides within au area a public hospital or hos- 
pital district has a legal obligation to serve. 
(Emphasis added). 

We conclude that the legislature did not intend those provisions 
to be a prohibition against a county providing health care assistance 
to persons residing in an area served by a public hospital. 

It is well established that a county has only the powers con- 
ferred either expressly or by reasonable implication by the constitu- 
tion and statutes of this state. See Tex. Const. art. V. 518; Canales 
V. Laughlin, 214 S.W.Zd 451, 453 (Tex. 1948). The Texas Constitution 
does not require counties to provide indigent health care but merely 
authorizes them to do so. See Tex. Const. art. XVI, P8. A century- 
old statute which has survived as article 2351, V.T.C.S., specifies 
certain powers of the conmissioners courts. Section 11 of article 
2351, as it appears in Senate Bill No. 1, directs the counties to 
"provide for the support of paupers . . . residents of their county, 
who are unable to support themselves." "Support" as used in section 
11, in previous section 10, has been interpreted by Texas courts to 
include medical care. See Monghou h Sisson V. Van Zandt County, 3 
Willson 240 (Tax. Ct. Fp. 1886); Attorney General Opinion MW-33 
(1979). However, section 4 of Senate Bill No. 1, Sixty-ninth 
Legislature, 1st Called Session, amends section 11 of article 2351 by 
adding a sentence which states that 

[a] county is obligated to prwide health care 
assistance to eligible residents only to the 
extent prescribed by the Indigent Eealth Care and 
Treatment Act. (Emphasis added). 

The Bill Analysis explains that Senate Bill No. 1 mends article 2351 
by "adding a provision obligating a county to provide assistance only 
to the extent prescribed by the Indigent Health Care and Treatment 
Act." The amendment does not provide that a county is authorized to 
provide health care assistance only to the extent prescribed by the 
act. 

It is our opinion that Senate Bill No. 1 speaks only to the 
obligation of a county and not to its authority. If the legislature 
intended to make it unlawful for a county to provide health care 
assistance that is not required by the Indigent Eealth Care Act, the 
legislature easily could have amended article 2351 to provide that a 
county way provide health care assistance only to the extent pre- 
scribed by the act. We conclude that Senate Bill No. 1 does not deny 
permissive authority to a county to provide health care assistance to 
its indigent residents who reside in an area served by a public 
hospital. 
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SUMMARY 

A hospital operated by a hospital authority 
which was created by a city solely to allow the 
issuance of tax free bonds is a public hospital 
obligated to provide services to the indigent 
residents of the city under Title 3 of the 
Indigent Health Care and Treatment Act. notwith- 
standing the city's representation when creating 
the authority that the city never would be liable 
for any financial support to the authority. 

A county is not obligated to provide health 
care assistance to residents of an area served by 
a public hospital but is not prohibited from doing 
so. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK HIGHTOWBR 
First Assistant Attorney General 

MARYXBLLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Nancy Sutton 
Assistant Attorney General 
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