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Re: Whether a county clerk is required 
co notify nondeveloper owners of land 
in a subdivision of a developer's re- 
quest to revise a subdivision plat 

Dear Mr. Hughes: 

Article 6626e. V.T.C.S., provides for the revision by devriopers 
of subdivision plats subject co the subdivision controls of the county 
and filed for record with the county clerk. See art. 6626e, §l; cf. 
Attorney General Opinion JM-365 (1985). Section 3 or article 6626e 
provides that the county commissioners court shall permit the revision 
if it is shown either that the revision will nor. interfere with the 
established rights of any owner of a part of the subdivided land or, 
if the revision will interfere with such owners' rights, that the 
owners have agreed to the revision. Section 2 of the act provides for 
notice of thk proposed revision by general publication and by specific 
notice to the nondeveloper owners of the subdivided land. 

You ask two questions about the notice provisions of article 
6626e. Your first question is whether section 2 requires the county 
to send notice to nondeveloper owners of part of the subdivided tract 
or whether the county clerk may require the developer to notify 
nondeveloper owners. Your second question relates to iarge sub- 
divisions which have been platted in smaller units. You ask whdchsr 
all nondrveioper owners in the subdivision must be notified or whether 
notice may be sent only to those nondeveloper owners of land in the 
unit of the subdivision that is subject to revision. 

Section 2 of article 6626e provides: 

(a) After the application is filed with the 
commissioners court, the court shall cause a 
notice of the application to be printed in d news- 
paper of general circulation in the county. The 
notice must include a statement of the time and 
place at which the commissioners court will meet 
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to consider the application and to hear protests 
to the revision of the subdivision plat. 

(b) The notice musr be published at least 
three times within the period beginning on the 
30th day axLending on the seventh day before the 
date of the meeting. 

(c) If ali or part of the subdivided tract has 
been sold to nondeveloper owners, notice shall 
also be given to each owner, at his address on 
said tract. by certifieu mail or registered nail, 
return receipt requested. (Emphasis added). 

Resolution of your first question depends on whether subsection (c) 
was intented to place a duty on the comissionrrs court to notify 
nondeveloper owners. 

Statutory construction depends on a determination of legislative 
intent. The language of a statute is the primary guide in determining 
legislative intent. The language and syntax of section 2 indicate 
that the legislature intended that the county commissioners court 
notify nondeveloper owners of proposed subdivision revisions. Sub- 
section (a) of section 2 refers to the commissioners court and 
expressly requires “the court” to cause notice to be printed.111 a 
newspaper of general circulation in the county. Subsection (c) scaces 
that “notice shall also be given to each owner. . . .” Although 
subsection (c) does not refer expressly to the commissioners court, 
the use of the word “also” indicates that subsection (c) imposes an 
additional notice responsibility on the county coolmissioners court. 

You also ask whether all nondeveloper owners in the subdivision 
must be notified or whether the county may limit notice to non- 
developer owners of land in the unit of the subdivision chat is 
subject to revision. If one subdivision plat could be divided into 
smaller unirs for purposes of determining which landowners to notify, 
a core purpose of the notice requirements would be violated. Sub- 
section (c) of section 2 states that “[ilf all or part of the sub- 
divided tract hds been sold to nondeveloper owners, notice shall also 
be given to each owner. . . .” (Emphasis added). This subsection 
refers to “each” nondeveloper owner of land in the “subdivided tract;” 
it does not limit notice to owners in some smaller “affected portion” 
of the subdivision. Nor does it limit notice to owners ,in cbe “aub- 
division plac.” Even if one subdivision is platred in various units, 
it remains one subdivision. Consequently, the legislature must have 
intended that the county notify all nondeveloper owners in the 
subdivision of proposed revisions in the subdivision plat, including 
revisions in any smaller unit plat of the subdivision. 
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SUMMARY 

Subsection (c) of section 2 of article 66260, 
V.T.C.S., places the duty on the county commir- 
sioners court to notify all nondeveloper owners of 
all or part of a subdivided tract of a proposed 
revision of the subdivision plats including 
revisions in auy smalier unit plat of the rub- 
division, filed for record with the county clerk. 
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