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THE ATTORSEY GENERAL 
OF TEXAS 

July 10, 1987 

Mr. Kenneth H. Ashworth 
commissioner 
Coordinating Board 
Texas College and University 

System 
P. 0. Box 12788 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Ashworth: 

opinion No. m-744 

Re: Whether an institution of higher 
education is required to consider 
applications from all health main- 
tenance organizations in determining 
what coverage to offer its employees 

You ask about the proper interpretation of certain language 
contained in provisions of the Texas State College and University 
Employees Uniform Insurance Benefits Act, codified as article 3.50-3 
of the Insurance Code. Your request concerns the. methods to be 
employed in selecting Health Maintenance Organizations (HMOS) to 
provide health-care services to eligible public college and university 
employees and retirees. Specifically, YOU note that section 
4(b)(4)(D)(iv) of article 3.50-3 requires public colleges and 
universities to offer to their employees the option of participating 
in an HMO in lieu of the more traditional types of health insurance 
offered pursuant to the act. 

The relevant section of the act states: 

The institution shall select and contract for 
services performed by health maintenance organiza- 
tions that are approved by the federal government, 
if available, or by the State of Texas, if avail- 
able, to offer health-care services to eligible 
employees and retired persons in a specific area 
of the state. Eligible employees and retired 
persons may participate in a selected health 
maintenance organization in lieu of participation 
in the health insurance benefits under this Act, 
and the employer contributions provided by Section 
13 of this Act for health-care coverage shall be 
paid to the selected health maintenance organiza- 
tions on behalf of the participants. A health 
maintenance organization that has been approved to 
provide health-care services to employees and 
retired persons of the state under the Texas 
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Employees Uniform Group Insurance Benefits Act 
(Article 3.50-2, Vernon's Texas Insurance Code) is 
qualified upon proper application to the institu- 
tion to provide similar services to eligible 
employees and retired persons of any institution 
or agency under this Act located in the same area 
of the state. More stringent requirements may not 
be imposed on health maintenance organizations 
under this Act than are imposed by the state or by 
the federal government. (Emphasis added). 

Ins. Code art. 3.50-3. §4(b)(4)(D)(iv). 

You ask whether the section requires an institution to consider 
applications from all EM08 approved by the state or federal 
governments rather thx just those that have been approved to provide 
health-care services pursuant to the Texas Employees Group Insurance 
Benefits Act to state employees and retirees of agencies other than 
agencies of higher education. Ins. Code art. 3.50-2. 

This statutory provision is unambiguous. In such a case, we do 
not refer to the canons of statutory construction to determine the 
intent of the legislature; rather, it is our duty merely to read the 
plain language of the statute. Board of Insurance Commissioners of 
Texas v. Guardian Life Insurance Co.. 180 S.W.2d 906 (Tex. 1944); Mrs. 
Tucker's Foods, Inc. v. Calvert. 296 S.W.2d 787 (Tex. Civ. App. 
Austin 1956, writ ref'd n.r.e.); 53 Tex. Jur. 2d Statutes $123 (1964). 
The only possible construction of section 4(b)(4)(D)(iv) requires an 
institution to consider applications from HMOs that are approved by 
state or federal governments to offer services in Texas. An 
institution may obtain a list of such approved BMOs from the Insurance 
Board. Ins. Code art. 3.50-3, §4(D)(i). An HMO need not also be 
approved to offer services to state employees, other than those who 
work for public colleges and universities, in order to be eligible to 
compete to offer services to public college and university employees, 
although the statute clearly contemplates that such EMOs may submit 
applications to offer services to public college and university 
employees. 

You also ask whether an institution must contract with all 
approved BMOs that make application to provide service, or whether the 
institution can select from among the eligible applicants. 
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The plain meaning of the statute is evident on this point also: 
"The institution shall select and contract for services performed by 
health maintenance organizations that are approved. , . ." Ins. Code 
art. 3.50-3, §4(b)(4)(D)(i"). "Select" means to "choose from a 
number or group by fitness, excellence, or other distinguishing 
characteristics." Webster's Third New International Dictionary 2058 
(1961). The statute specifies that a competitive bidding process will 
be used to determine which provider should be chosen to provide health 
care services. Ins. Code art. 3.50-3, §4(b)(4)(D)(i-iii) (with the 
exception of BMOs already approved to offer services to state 
employees outside of higher education). If the statute required that 
all applications from approved BMO providers be accepted, then the 
statutory specification of a competitive bidding process would be 
pointless. 

SUMMARY 

The Texas State College and University 
Employees Uniform Insurance Benefits Act, article 
3.50-3 of the Insurance Code, requires an 
institution or agency subject to its provisions to 
consider applications to provide health care 
service from all health maintenance organizations 
approved by the state or federal governments. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

WARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Don Bustion 
Assistant Attorney General 
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