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July 14, 1987 

Bonorable Robert W. Post 
County Attorney 
Dewitt County Courthouse 
P. 0. Box 110 
Cuero, Texas 77954 

Opinion No. JM-747 

Re: Whether a commissioners court 
way call an election for the purpose 
of consolidating tax assessing and 
appraisal functions in the office of 
county tax assessor-collector 

Dear Mr. Post: 

.- 

You ask whether a commissioners court may call an election for 
the purpose of consolidating tax assessing and appraisal functions in 
the office of the elected county tax assessor-collector. You inform 
us that a petition calling such an election has been presented to the 
commissioners court. The commissioners court refused to verify the 
signatures, because it felt that it was without authority to call such 
an election. We agree. We conclude that a commissioners court is 
without authority to call an election for the purpose of consolidating 
tax assessing and appraisal functions; it possesses the authority to 
call an election for the consolidation of tax assessing and/or 
collecting functions only. 

Section 6.26, Tax Code, permits an election for the purpose of 
consolidating assessing and collecting functions and provides the 
following: 

(a) The qualified voters residing in an 
appraisal district by petition submitted to the 
county clerk of the county principally served by 
the appraisal district may require that an 
election be held to determine whether or not to 
require the appraisal district; the county 
assessor-collector, or a specified taxing unit 
within the appraisal district to assess, collect, 
or assess and collect property taxes on property 
appraised by the district for all taxing units. 

(b) The qualified voters of a taxing unit that 
assesses, collects, or assesses and collects its 
own property taxes by petition submitted to the 
governing body of the taxing unit may require that 
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an election be held to determine whether or not to 
require 
assessor-c%ectraisal 

district, the county 
or another taxing unit that is 

assessing and collkting property taxes to assess, 
collect, or assess and collect the unit's property 
taxes. 

. . . . 

(e) If the commissioners court or the govern- 
ing body finds that the petition is valid, it 
shall order that an election be held in the dis- 
trict or taxing unit on the next uniform election 
date prescribed by the Texas Election Code that is 
more than 60 days after the last day on which it 
could have acted to approve or disapprove the 
petition. At the election, the ballots shall be 
prepared to permit voting for or against the 
proposition: 'Requiring the (name of entity or 
office) to (assess, collect, or assess and 
collect, as applicable) property taxes for (all 
taxing units in the appraisal district for 

county or name of taxing unit 
or units, as applicable.)' 

. . . . 

(j) An appraisal district may not be required 
by an election to assess, collect, or assess and 
collect taxes on property outside the district's 
boundaries. A t axing unit way not be required by 
an election to assess, collect, or assess and 
collect taxes on property outside the boundaries 
of the appraisal district that appraises property 
for the unit. (Emphasis added). 

See also Tax Code §§6.24 (authorizing contracts for assessing and 
collecting); 6.27 (compensation for assessing and collecting). 

Section 6.23, Tax Code, sets forth the duties of a tax assessor- 
collector and sets forth the following: 

(a) The county assessor-collector shall assess 
and collect taxes on property in the county for 
the county. He shall also assess and collect 
taxes on property for another taxing unit if: 

(1) the law creating or authorizing 
creation of the unit requires it to use the 
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county assessor-collector for the taxes the 
unit imposes in the county; 

(2) the law creating or authorizing 
creation of the unit does not mention who 
assesses and collects its taxes and the unit 
imposes taxes in the county; 

(3) the governing body of the unit 
requires the county to assess and collect its 
taxes as provided by Subsection (c) of Section 
6.22 of this code; or 

(4) required by an intergovernmental 
contract. 

(b) The assessor and collector for a taxing 
unit other than a county shall assess, collect, or 
assess and collect taxes, as applicable, for the 
unit. He shall also assess, collect, or assess 
and collect taxes, as applicable, for another unit 
if: 

(1) required by or pursuant to the law 
creating or authorizing creation of the other 
unit; or 

(2) required by an intergovernmental 
contract. 

We have already concluded 
activity of "appraising." In 
we declared the following: 

that "assessing" does not comprise the 
Attorney General Opinion JM-35 (1983). 

Whatever the term 
to January 1, 1982, 

"assess" may have meant prior 
see Attorney General Opinion 

MW-4 (1979), it is clear that the term does not 
presently encompass the activity of valuing 
property. The Tax Code contemplates a three-step 
process: (1) appraisal of property, see, e.g., 
916.01-6.08, chs. 23. 24, 25, Tax Code; 
(2) assessment, 888 896.21-6.30. ch. 26; and 
(3) collection of taxes, see ch. 31. An 
'assessor' is 'the officer or employee responsible 
for assessing property taxes as provided by 
Chapter 26 of the Code for a taxing unit by 
whatever title he is designated.' 
added). Tax Code 91.04(14). 

(Emphasis 
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Our construction of the relevant Tax Code provisions was 
impliedly upheld in Wilson v. Galveston County Central Appraisal 
District, 713 S.W.2d 98 (Tex. 1986). wherein a county tax assessor- 
collector sought to enjoin the county appraisal district from removing 
him from the process of appraising property in the county. The county 
tax assessor-collector argued that article VIII, sections 14 and 18. 
of the Texas Constitution should be read together to require that the 
county tax assessor-collector must be the person who is required to 
conduct the single county-wide appraisal of property for ad valorem 
tax purposes. The relevant portion of article VIII, section 14, of 
the Texas Constitution creates the constitutional office of county tax 
assessor-collector and provides that sach officer 

shall perform all the duties with respect to 
assessing property for the purpose of taxation and 
of collecting taxes, as may be prescribed by the 
legislature. 

The relevant portion of article VIII, section 18, of the Texas 
Constitution was amended in 1980 to read: 

(b) A single appraisal within each county of 
all property subject to ad valorem taxation by the 
county and all other taxing units located therein 
shall be provided by general law. The Legisla- 
ture, by general law, may authorize appraisals 
outside a county when political subdivisions are 
situated in more than one county or when two or 
more counties elect to consolidate appraisal 
services. (Emphasis added). 

The general law passed by the legislature pursuant to article VIII, 
section 18(b), was the Property Tax Code. 

Relying upon Attorney General Letter Advisory No. 117 (1976), the 
county tax assessor-collector argued that article VIII, section 14, of 
the constitution impliedly granted to him the authority to appraise 
property for ad valorem taxation, because the term "assess" in article 
VIII, section 14, encompasses the activity of valuing or "appraising" 
property. He argued further that article VIII, section 18(b), should 
be read together with article VIII, section 14, to require that the 
county tax assessor-collector be the officer who must conduct the 
single county-wide appraisal. The Texas Supreme Court, however, 
disagreed. The court reviewed the history of the property tax reform 
legislation and concluded: 

Assuming a constitutional amendment was necessary 
to separate 'appraisal' from the express assessing 
function of the county tax assessor-collector, the 
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,,- 

amendment to Article VIII, Section 18 accomplishes 
this. . . . In unequivocal language, Section 
18(b) directs the Legislature to provide for a 
single appraisal within each county. The Legisla- 
ture has done this by enacting the Property Tax 
Code which creates appraisal districts in each 
county and charges them with the responsibility 
for appraising property within their districts. 

The Property Tax Code provides the appraisal 
district with two alternative methods for 
producing a single, district-wide appraisal of 
property. The district may either establish an 
appraisal office administered by a 'chief 
appraiser' appointed by the board of directors, or 
it may contract with a taxing unit in the district 
to perform the duties of the appraisal office in 
which case the head of the taxing unit [sic] 
serves as 'chief appraiser.' [Citation omitted]. 
. . . The Property Tax Code, however, clearly 
confines the selection and tenure of the 'chief 
appraiser' to the discretion of the appraisal 
district board of directors. [Citation omitted]. 
We have found no constitutional provision which 
limits the appraisal district's discretion in this 
matter. (Emphasis added). 

Wilson v. Galveston County Central Appraisal District, 713 S.W.2d at 
101. Section 6.26, Tax Code, permits a consolidation election regard- 
ing assessing and collecting, not appraising and collecting. In the 
instance of a special election, the exercise of a grant of authority 
to call an election must be in strict conformity with the provisions 
of the legislative grant. West End Rural High School District of 
Austin County v. Columbus Consolidated Independent School District of 
Colorado County, 221 S.W.2d 777 (Tex. 1949) [hereinafter West End]; 
Mesquite Independent School District v. Gross, 67 S.W.2d 242 (Tex. 
1934). As the Texas Supreme Court has declared: "When a statute 
which authorizes a special election . . . prescribes the form in which 
the question shall be submitted to the popular vote, we are of the 
opinion that the statute should be strictly complied with." Reynolds 
Land & Cattle Co. v. McCabe, 12 S.W. 165 (Tex. 1888); Coffee v. Lieb, 
107 S.W.2d 406, 411 (Tex. Civ. App. - Eastland 1937, no writ). 

In West End, the special election at issue was one to consolidate 
school districts; the issue was whether the petition to call the 
election was defective. The petition failed to identify correctly the 
school districts involved. In discussing the conditions precedent 
necessary to call the election, the court declared the following: 
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Article 2806 [governing school district 
consolidation elections] does not purport to 
confer unlimited power, or jurisdiction, upon a 
county judge to call special elections for the 
purpose of effecting consolidation of school 
districts. The statute expressly limits his 
jurisdiction to the instances in which he is 
Presented with a petition complying with the 
above-noted requirements; in other words, with a 
Proper petition. The requirements pointed out are 
conditions precedent to invoke the jurisdiction of 
a county judge to call an election for creating a 
district or districts by consolidation; and con- 
sequently the requirements limit his potential 
jurisdiction. (Emphasis added). 

221 S.W.2d at 779. Since we believe that the petition requirements of 
section 6.26 are clear and unambiguous, it follows that it must be 
enforced according to its express language. Cail v. Service Motors, 
Inc., 660 S.W.2d 814, 815 (Tex. 1983). 

Subsection (c) of section 6.26, Tax Code, provides: 

A petition is valid if: 

(1) it states that it is intended to require 
an election in the appraisal district or taxing 
unit on the question of consolidation of assessing 
or collection functions or both; 

(2) it states the functions to be consolidated 
and identifies the entity or office that will be 
required to perform the functions; and 

(3) it is signed by a number of qualified 
voters equal to at least 10 percent of the number 
of qualified voters, according to the most recent 
official list of qualified voters, residing in the 
appraisal district, if the petition is authorized 
by Section (a) of this section, or in the taxing 
unit, if the petition is authorized by Subsection 
(b) of this section, or by 10,000 qualified 
voters, whichever number is less. 

Clearly, the petition about which you inquire fails to satisfy 
subsections (c)(l) and (c)(2); the commissioners court is without 
authority to call an election pursuant to a non-conforming petition. 
Specifically, a commissioners court may not call an election for the 
purpose of consolidating tax assessing and appraisal functions in the 
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office of county tax assessor-collector. Section 6.26, Tax Code, 
permits an election for the consolidation of tax assessing and 
collecting only. 

SUMMARY 

A commissioners court may not call an election 
for the purpose of consolidating tax assessing and 
appraisal functions in the office of county tax 
assessor-collector. Section 6.26, Tax Code, 
permits an election for the consolidation of tax 
assessing and collecting only. 

Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STRAKLN 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
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