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April 4, 1988 

Honorable Stanley D. Curbo 
Young County Attorney 
P. 0. Box 298 
Graham, Texas 76046 

Opinion No. JW-882 

Re: Whether the signature 
of the county auditor and/ 
or county treasurer is 
required for withdrawal of 
money from a trust fund 
account administered by a 
county or district clerk 
(RQ-1041) 

Dear Mr. Curbo: 

County and district court clerks serve as trustees 
for money or property paid to or deposited with a court 
pending disposition of a suit. See Civil Practice and 
Remedies Code, 57.002 See also Lawvers Suretv Co. v. 
Reina, 483 S.W.2d 911 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1972, 
writ ref'd n.r.e.); Harris Countv v. Sellers, 468 S.W.2d 
950 (Tex. Civ. App. - Houston [lst Dist.] 1971, reversed 
on other arounds, 483 S.W. 242 (Tex. 1972 

1; 
Attorney 

General Opinion H-360 (1974). Article 2558a, V.T.C.S., 
governs the county commissioners* selection of depositor- 
ies for trust funds that are under the administration and 
control of county and district clerks. You ask whether 
the signature of either the county auditor or the county 
treasurer or both is required for the withdrawal of money 
from such a trust fund account administered by a county or 
district clerk. Your question is prompted by the fact 
that the county treasurer, as chief custodian of county 
finances, is required to affix his signature to county 
warrants before they can be presented and honored by the 
county's depository. V.T.C.S. art. 2554: see aenerallv 

LArts. 2558a, 2554, 1653, 1631, 1709, 1909a, 
V.T.C.S., have been repealed and re-codified, effective 
September 1, 1987, with the Local Government Code. See 
Acts 1987, 70th Leg., ch. 149, 551, 49. 

p. 4308 



Honorable Stanley D. Curb0 - Page 2 W-882) 

V.T.C.S. arts. 1709, 1709a. We conclude that the 
signature of neither the county treasurer nor the county 
auditor is required for the withdrawal of money from a 
trust fund account administered by a county or district 
clerk. Money deposited with a court and administered by a 
county or district clerk in 
article 2558a, V.T.C.S., 

a trust fund pursuant to 
may be withdrawn only by a check 

drawn by the clerk having custody by law of those funds, 
upon the order of the judge of the court in which the 
funds have been deposited. 

Title 47 of the Revised Civil Statutes of Texas 
contains the statutes governing the selection by various 
sorts of political subdivisions in the state of 
depositories for various public funds. Article 2558a, 
V.T.C.S., sets forth the provisions that are applicable to 
a county commissioners court selecting depositories for 
trust funds under the administration and control of county 
and district clerks. Section 4a of article 2558a governs 
the placing of trust funds on time deposit and sets forth 
the following: 

The Commissioners Court of each county, 
acting by and through the County Auditor, or 
if there is no County Auditor then the 
County Treasurer, of such county, is 
authorized to place on time deposit with the 
depository bank for trust funds in the 
possession of County and District Clerks of 
such County, that portion of the trust funds 
account estimated by the County Auditor or 
County Treasurer, as the case may be, as not 
required immediately to pay out all amounts 
in accordance with proper orders of the 
Judge of the Court in which funds have been 
deposited. If at any time the funds so 
placed on time deposit are required before 
maturity, they shall be made available by 
the depository bank but the depository bank 
shall not be liable for interest earned on 
such amount withdrawn from time deposit. 
The Commissioners Court is authorized and 
directed to receive all interest so earned 
on time deposit of such trust funds and to 
place all such interest into the General 
Fund of the County as an offset to the 
expenses of handling such trust funds for 
the benefit of litigants. 

? 
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Section 6 of article 2558a provides for payment upon 
the presentment of checks and sets forth the following 
relevant provisions: 

It shall be the duty of the depository to 
provide for the payment at the county seat 
of the county upon presentment al;1 checks 
drawn bv the Countv or District Clerk upon 
the funds deposited in the name of such 
Clerk as long as such funds shall be in the 
possession of the depository subject to such 
checks. (Emphasis added.) 

Section 11 of article 2558a sets forth the following 
relevant language: "The funds deposited by the Clerk 
shall be carried as a Trust Fund account in the name of 
the Clerk making the deposit, and same shall be subject to 
withdrawal bv the Clerk under the conditions set out in 
the succeedina oaraaravh of this Act." (Emphasis added.) 
Section 12 of article 2558a provides: 

Exceot uoon 
which 

n orde of the Judae of the 
fundsrhave been deposited, no Court in 

check shall be drawn on said depository for 
any part of said funds bv the Clerk except 
for payment to the person or persons to whom 
the amount of said check is due. All checks 
drawn bv the Clerks shall show the style 
number of the proceeding in which money was 
deposited with the Clerk. (Emphasis added.) 

See also section 13 of V.T.C.S. art. 2558a. 

Article XVI, section 44, of the Texas Constitution 
provides, inter alia, that the legislature shall prescribe 
the duties of the office of county treasurer. Article 
1709, V.T.C.S., sets forth the duties of the county 
treasurer and provides the following relevant language: 

The County Treasurer, as chief custodian of 
county finance, shall receive all moneys 
belona ina to the countv from whatever source 
thev mav be derived; keep and account for 
the same in a designated depository on 
depositories; and oav and aoulv or disburse 
the same, in such manner as the Commis- 
sioners Court may require or direct, not 
inconsistent with constitutional law. 
(Emphasis added.) 
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Article 1709a, V.T.C.S., providing specifically for the 
receipt, safe-keeping and disbursement of county funds, 
sets forth at section 4 the following relevant provisions: 

From and after the effective date of this 
Act the Countv Treasurer in each countv 
3 
ntv.fbToses thev mav be cou 
claimed. and shall oav and aoolv the same as 
reouired bv la W. NO moneys shall be 
expended or withdrawn from the county 
treasury except by checks or warrants drawn 
on the county treasury, whether such moneys 
are in a county depository as required by 
law or not. (Emphasis added.) 

Article 2554, V.T.C.S., details the way in which county 
warrants are to be paid and provides the following 
relevant language: 

It shall be the duty of the county 
treasurer upon the presentation to him of 
any warrant, check, voucher, or order drawn 
by the proper authority, if there be funds 
sufficient for the payment thereof 
deposit in the account against which suzi 
warrant is drawn, to endorse upon the face 
of such instrument his order to pay the same 
to the payee named therein and to charge the 
same on his books to the fund upon which it 
is drawn. 

Article 1651, V.T.C.S., sets forth the duties of the 
county auditor and provides that 

[t]he Auditor shall have a general oversight 
of all the books and records of all the 
officers of the county, district or state, 
who may be authorized or required by law to 
receive or collect any money, funds, fees, 
or other property for the use of or, 
belonging to, the county. . . . 

See also V.T.C.S., arts. 1653, 1709a. 

We have found no relevant statutory provision 
conferring either the authority or the responsibility to 
either the county treasurer, the county auditor, or both, 
for signing instruments authorizing the withdrawal of 
money from a trust fund account administered by a county 
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or district clerk. That no statute contains any such 
provision is understandable, since the money deposited 
with a county or district clerk is not county money. The 
only way in which money deposited in a trust fund pursuant 
to article 2558a may be withdrawn is by a check drawn by 
the clerk having custody by law of those funds, upon an 
order of the judge of the court in which the funds have 
been deposited. 

SUMMARY 

Neither the signature of the county 
auditor, nor that of the county treasurer is 
necessary for the withdrawal of money from a 
trust fund account administered by a county 
or district clerk pursuant to article 2558a, 
V.T.C.S. Money deposited in a trust fund 
pursuant to article 2558a, V.T.C.S., may be 
withdrawn only by a check drawn by the clerk 
having custody by law of those funds, upon 
an order of the judge of the court in which 
the funds have been deposited. 

Very truly yo r , L-L/h w 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

MU MCCRKARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STKAKLKY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
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