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C 

Mr. L. L. Bowman III Opinion No. JR-889 
Commissioner 
Texas Savings and Loan Re: Authority of the Savings 

Department and Loan Department to obtain 
2601 N. Lamar, Suite 201 liability coverage for its 
Austin, Texas 78705 officers and employees 

(RQ-1203) 

Dear Mr. Bowman: 

You ask several questions pertaining to article 
6252-19a, V.T.C.S., and the Texas Tort Claims Act (Civ. 
Prac. & Rem. Code §lOl.OOl et sea.). Several of your 
questions relate to the scope of the attorney general's 
review of liability insurance policies and any monetary 
limits on such policies. 

Article 6252-19a, V.T.C.S., authorizes state agencies 
which own and operate motor vehicles, aircraft, and 
watercraft to insure their officers and employees from 
liability arising out of the use of such vehicles or 
equipment. V.T.C.S. art. 6252-19a, 51. The attorney 
general's responsibility in regard to this liability 
insurance is set out in section 1 of article 6252-19a as 
follows: 

Sec. 1 . . . All liabilitv insurance so 
purchased shall be provided on a policy form 
or forms annroved by the State Board of 
Insurance as to form and bv the Attorney 
General as to liability. (Emphasis added.) 

You ask first whether there 
limit on the amount of liability i~:u~~~c,"'~~=e~=ge'~~~~ 
may be purchased under this statute. Specifically, YOU 
inquire about the applicability of the maximum liability 
limits set by the Texas Tort Claims Act. In Attorney 
General Opinion M-501 (1969), this office addressed the 
issue of limitations on the amount of coverage that the 
Texas Highway Department was authorized to purchase 
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pursuant to the newly enacted article 6252-19a. That 
opinion stated: 

With reference to your second question as 
to the amount of coverage that may be 
purchased, H.B. 203 [article 6252-19a] has 
provided no guidelines in this area. The 
proper amount of coverage has been left to 
the sound discretion of the governmental 
agencies involved, and in the event of a 
court test it is our view that a reasonable 
exercise of that discretion would be left 
undisturbed. 

Attorney General Opinion M-501 (1969). Since the issuance 
of Attorney General Opinion M-501, there has been no 
amendment to article 6252-19a establishing a statutory 
minimum or maximum coverage level. Therefore, we conclude 
that your department has the responsibility to set the 
level of coverage for its employees. 

Confusion may have arisen about the applicability of 
the Texas Tort Claims Act to article 6252-19a, V.T.C.S., 
based on other language found in Attorney General Opinion 
M-501. Following the language quoted above, the opinion 
read as follows: 

In this connection we would point out that 
the Texas Tort Claims Act . . . limits 
governmental liability to $lOO,OOO.OO per 
person and $300,000.00 for any single 
incident. It is our view that an individual 
policy of insurance under [article 6252-19a] 
that did not exceed those limits would meet 
the test of reasonableness, provided that in 
the exercise of discretion the Highway 
Department finds tha~t such is reasonably 
necessary. 

We do not believe that the Texas Tort Claims Act controls 
the amount of coverage which an agency may ob~tain under 
article 6252-19a. The Texas Tort Claims Act establishes a 
limited waiver of sovereign immunity and prescribes the 
maximum governmental liability in certain circumstances. 
Article 6252-19a, on the other hand, allows certain state 
agencies to obtain liability insurance for employees under 
certain conditions. The reference to the Tort Claims Act 
in the opinion quoted above was merely intended as a guide 
or example to assist state agencies in making reasonable 
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determinations of coverage. To the extent 
opinion may have been interpreted as imposing 
Tort Claims liability limitations onto article 
Attorney General Opinion M-501 is modified. 

that the 
the Texas 
6252-19a, 

To summarize, article 6252-19a, V.T.C.S., does not 
prescribe dollar limits on insurance coverage purchased 
pursuant to that article. The liability limits esta- 
blished in the Texas Tort Claims Act are not applicable to 
article 6252-19a. 

You next ask whether the attorney general's 
responsibility to approve insurance policies "as to 
liability" requires the attorney general to make a 
determination of the reasonableness of the amount of 
liability coverage purchased by a state agency. We think 
not. The practice of the attorney general's office in 
reviewing policies pursuant to article 6252-19a has been 
to determine whether a given state agency is authorized to 
purchase insurance under the statute and whether the 
policy covers authorized persons and equipment. 

The attorney general's policy of not attempting to 
determine the reasonableness of particular coverage limits 
for a given agency is consistent with the earlier inter- 
pretation of the statute in Attorney General Opinion 
M-501. The affected state agency, in the first instance, 
must exercise its discretion in determining whether to 
purchase liability insurance and the amount of coverage it 
deems appropriate. A court, in the second instance, is 
the appropriate body to evaluate the reasonableness of the 
limits obtained by a state agency. Unlike the state agency 
or a court reviewing that agency's decisions, the attorney 
general is not in a position to find facts regarding the 
reasonableness of a particular amount of coverage. The 
amount of coverage that is reasonable may vary from agency 
to agency and between individual departments or sections 
within the same agency. 

You also ask whether the attorney general will 
approve an insurance policy which provides, at no added 
cost to the state, additional coverage that is not 
authorized by article 6252-19a. We understand that the 
State Board of Insurance has not prescribed a specific 
form for use by state agencies pursuant to article 
6252-19a. Rather, a state agency must use one of the 
general forms for motor vehicle liability insurance that 
has been approved by the board for general commercial use 
in the state. Consequently, a state agency purchasing 
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liability insurance under the statute may 
receive other coverage. 

incidentally 
Because no state funds are being 

expended for this other coverage, this office neither -, 
approves nor disapproves this portion of the policy. 

Finally, you raise the possibility of your department 
purchasing liability insurance under the Texas Tort Claims 
Act and ask: (1) whether the department would receive 
additional protection by also purchasing insurance under 
article 6252-19a, V.T.C.S.; and (2) whether the State 
Board of Insurance and the attorney general must review a 
policy purchased by the department pursuant to the Texas 
Tort Claims Act. Section 101.027 of the Civil Practice 
and Remedies Code governs liability insurance purchased 
under the Texas Tort Claims Act. It provides in part: 

(a) Each governmental unit may purchase 
insurance policies protecting the unit and 
the unit's employees against claims under 
this chapter. 

The Savings and Loan Department is a governmental unit as 
defined by the Texas Tort Claims Act, and is 
section 

covered by 
101.027. However, we note that the General 

Appropriations Bill for the current biennium contains the 
following provision: 

Sec. 54. TORT CLAIMS ACT. None of the 
funds appropriated in this Act may be 
expended for the purpose of 
policies of 

purchasing 
insurance covering claims 

arising under the Texas Tort Claims Act. 

General Appropriations Act, Acts 1987, 70th Leg., 2d C.S., 
ch. 78, art. V, 554, at 1120. A similar restriction has 
been included in previous appropriation bills. See 
Attorney General Opinion Nos. JM-625 (1987); JM-551 
(1986); H-900 (1976). 

It is our understanding that there are no funds 
available to your department that are not subject to 
the restriction of section 54, article V, of the General 
Appropriations Act. Therefore, we decline to address the 
first pa* of your question. Assuming a state agency has 
funds available for the purchase of insurance under the 
Texas Tort Claims Act, we have found no provision in the 
act which requires this office or the State Board of 
Insurance to approve the purchase. 

1 
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SUMMARY 

(1) Article 6252-19a, V.T.C.S., sets no 
maximum or minimum monetary coverage available 
to a state agency covered by the article. 

(2) The statutory limits of liability 
prescribed by the Texas Tort Claims Act do not 
apply to an insurance policy purchased by a 
state agency pursuant to article 6252-19a, 
V.T.C.S. 

(3) The attorney general does not review 
the amount of liability coverage purchased by 
a state agency pursuant to article 6252-19a. 

(4) The current general appropriations 
act prohibits the use of appropriated funds 
for the purchase of insurance under the Texas 
Tort Claims Act. The attorney general does 
not have a statutory obligation to review 
insurance purchased pursuant to the act. 

Very truly yo LL.JJJk . 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCRFARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 
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