
December 23, 1988 

Honorable Ernestine Glossbrenner Opinion No. JR-998 
Chairman 
Elections Committee Re: Effect of a straight 
Texas House of Representatives party vote under certain 
P. 0. Box 2910 circumstances (RQ-1610) 
Austin, Texas 78769 

Dear Representative Glossbrenner: 

You ask two questions about the counting of ballots on 
which a voter indicates a straight-party vote for two 
political parties. You provide examples, which we summarize 
as follows: 

Example (1) A voter marks a straight-party vote for 
Party A and a straight-party vote for Party B. No other 
marks appear on the ballot. In the race for a particular 
office Party A has a nominee on the ballot but Party B does 
not. 

In this example you ask whether Party A's candidate for 
the particular office is entitled to have a vote tallied for 
him since there is no opponent in Party B. 

Example (2) A voter marks a straight-party vote for 
Party A and a straight-party vote for Party B. Both parties 
have a nominee on the ballot for a particular office. The 
voter also places an individual mark next to the name of the 
nominee for Party A indicating a vote for that candidate for 
the particular office. 

In this example you ask how the ballot is to be tallied 
for the particular office. 

The provisions governing ballot instructions and ballot 
counting are found in the Election Code. Section 52.070 
prescribes the instructions that are to appear on a ballot 
on which candidates' names appear. Pertinent portions of 
that section provide: 
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(a) A square for voting shall be printed 
to the left of each candidate's name on a 
ballot. 

(b) Immediately below 'OFFICIAL BALLOT,' 
the following instruction shall be printed: 
\Vote for ,-he c at- of vour choice in 
each race bv nlacina an "X1' in the ouare 
heside the candidate's name.' (Em:hasis 
added.) 

Additional ballot instructions are prescribed by 
section 52.071 of the code for use on a ballot on which 
political party columns are to appear. That section states: 

(a) On a ballot on which a party column 
appears, a square larger than the square 
prescribed by Section 52.070(a) shall be 
printed to the left of each political party's 
name. 

(b) The following instruction shall be 
added to the instruction required by Section, 
52.070(b): *'you mav cast a straiaht-narty 
yote (that is. cast a vote for all nominees 
gf one oartv) bv nlacina an "X9' in the sauare 
beside the name of the D rtv of vour choice. 
u vou cast a straiaht-nirtv vote for all the 
nominees of one nartv and also cast a vote 
for an oononent of one of that oartv's 
nominees. vour vote for the oononent will be 
oounted as well as vour vote for all the 
gther nominees of the nartv for which e 
StraiCfht-Da&V Vote was cast. ' (Empha%s 
added.) 

"Straight-party vote" is defined by section 1.005(20) of the 
Election Code as "a vote by a single mark, punch, or other 
action by the voter for all the nominees of one political 
party and for no other candidates." The method of tallying 
straight-party votes is provided in section 65.007 of the 
Election Code: 

(b) Except as provided by Subsection (c), 
each straight-party vote shall be tallied 
for the party receiving the vote instead of 
being tallied for the individual candidates 
of the party . . . . 
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(c) If a ballot indicates a straiaht- 
pa*v vote ana a vote for an ovnonent of one 
gr more of that nartv*s nominees. a vote 

be counted for the onnonent and for 
mch of the nartv's other nominees whether or 

t anv of those nominees h e ret ived 
L votes. (Emphasis add:.) e 

The paramount statutory rule on ballot counting is 
prescribed by section 65.009: 

(a) .* - t 
conformltv e 
the. 

(b) Marking the ballot by marking through 
the names of candidates for whom . . . the 
voter does not desire to vote does not in- 
validate the ballot. 

(c) A ote on an office or measure shall 
be countedVif the voter's intent is clearly 

The Election Code proscribes the counting of a vote in a 
particular office when a voter marks a ballot for more 
candidates for the office than the number to be elected. 
This prohibition does not affect the combined straight-party 
plus individual-candidate voting provided for in section 
65.007(c) quoted above. &.g Elec. Code 5 65.011. 

The two examples you present raise questions of the 
voter's intent. By marking two straight-party votes, the 
voter has marked the ballot in a manner that does not 
strictly conform to law; the Election Code makes no 
reference to straight-party votes for two political parties. 

We have found no Texas cases addressing the question of 
ballots marked for two political parties. Other jurisdic- 
tions have confronted this issue and different conclusions 

1. The Election Code describes several types of 
ballots which are not to be counted. m 5 65.010. None of 
these instances is relevant to the questions at issue in 
this opinion. 
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were reached. The Illinois Supreme 
Blackman, 82 N.E. 215 (1907) held that 
markings reflected the voter's intent to -. ._ _ . . _ . 

Court in Winn V. 
two straight-party 
vote for candidates ._ _ 

of both political parties. Tne court reasoned, therefore, 
that the unopposed candidates in each party were entitled to 
have votes counted in their races. A state statute that 
provided a result identical to the ruling in m, EAJ223, 
was confirmed by the New York Supreme Court in U Re Holmes, 
61 N.Y.S. 775 (1899). 

A contrary result was reached by the South Dakota 
Supreme Court in -on v. Polk, 73 N.W. 77 (1897) and in 
Mood'/ v. l&& 82 N.W. 410 (1900). The McMahon and Moodv 
courts held th6 entire ballot a nullity when both political 
party columns were marked; See al HcNallv Board of 
Canvassers 0 I 25 N.W.%613 (1947):' 

This split of authority on this issue confirms an 
earlier determination of this office that reasonable minds 
may differ on the voter's intent in indicating a preference 
for two political parties. 

your examples are among the situations listed in the 
secretary of state's published guidelines on counting 
ballots.- &88 paner Ballot Handbook-for Election Judaes and 

- . 

The office of the secretary of state has published 
guidelines to assist election judges in the counting of 
ballots for approximately twenty years. The first secretary 
of state to publish the guidelines submitted them to this 
office for approval in 1968. In Attorney General Opinion 
M-284 (1968) this office was asked about the validity of 
certain rules for counting election ballots promulgated by 
then secretary of state Roy Barrera. Those rules were 
prompted by a 1967 amendment that changed the manner of 
marking a ballot from the "scratch" method to the "check" 
method that is described in section 52.070(b) quoted above. 

In promulgating the original ball,ot counting rules in 
1968, the secretary of state relied on the authority 
provided to the secretary of state in article 1.03, sub- 
division 1, of the Election Code (now repealed and re- 
codified in section 31.003) "to obtain and maintain 
uniformity in the application, operation, and interpretation 
of the election laws." 

The two examples about which you inquire were among the 
situations described by the secretary of state in 1968 and 
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considered in the earlier opinion. In Attorney General 
Opinion W-284 this office found that the authority vested in 
the secretary of state by article 1.03 to issue directives . 
on the counting of ballots was limited by article 6.06 of 
the Election Code (now repealed and recodified in relevant 
part as section 65.009(c)) to those situations in which the 
voteras intent is "clearly ascertainable.H The opinion 
stated: 

we cannot sanction directives promulgated by 
the Secretary of State . . . unless as a 
matter of law, based upon the fact situation 
presented, reasonable minds could not differ 
in the application of a chosen rule to that 
specific fact situation. 

Attorney General Opinion M-284 at 7. 

Regarding your first example (a straight-party mark in 
two party columns with no other marks on the ballot) the 
secretary of state's rule in 1968 as well as the 1988 
guideline indicate that no vote is counted for any candidate 
in either party. The 'rule makes no exception for the 
offices for which one party has no nominee. 

Similarly, a suggested method of counting the ballot 
you describe in your second example (a straight-party mark 
in two party columns with some individual candidates marked) 
appeared in the 1968 rules and is found in the current 
guidelines. Roth suggest ignoring the straight-party marks 
and counting individual marks in some circumstances. 

After careful consideration of the original ballot 
counting rules, then Attorney General Crawford Martin 
concluded that the secretary of state was only authorized to 
promulgate rules that illustrated statutorily expressed 
counting provisions. Regarding the rules that illustrated 
ballots not marked in conformity with the law, this office 
concluded that it could not as a matter of law say that the 
"rules contained ILL questions of fact about which reasonable 
minds could not differ." Accordingly, the attorney general 
refused to sanction those rules. 

We agree with the earlier opinion of this office that 
it is the responsibility of the election judge, initially, 
and the trier of fact in an election contest, ultimately, to 

.- 
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-. 

examine the ballots to determine the intent of the voter.2 
The secretary of state's interpretive responsibility under 
section 31.003 of the Election Code does not authorize the 
secretary of state to prescribe rules for counting 'ballots 
that are marked in such a manner as to allow for multiple 
interpretations of voter intent. 

We have found only one reported judicial decision 
discussing the secretary of state#s ballot counting guide- 
lines. In Dodd v Wvatt 656 S.W.2d 564 (Tex. App. - Corpus 
Christi 1983, writ dism'd), the court rejected a guideline 
that permitted the counting of a ballot where a voter 
marked a straight-party vote and then voted individually for 
an opponent of that party's nominee for a particular office. 
Wvatt preceded the 1984 amendment reflected in section 
65.007(c) of the Election Code that now expressly provides 
for this method of marking a ballot. The reasoning in Wvatt 
mirrored the rationale in Attorney General Opinion M-284. 
If the statute provides specific instruction in the counting 
of a ballot, it is to be followed. In all other instances, 
the determination of voter intent must be left to the 
determination of the election judge. Neither the secretary 
of state nor any other authority is authorized to declare 
the manner in which an ambiguous or imperfectly marked 
ballot is to be counted. 

Neither the secretary of state nor any other officer 
attempting to issue an anticipatory counting rule is in the 
position of an election judge. The judge will be confronted 
not only with the actual markings on the ballot but may also 

2. Election Code Section 221.002 establishes 
jurisdiction of election contests in the following 
tribunals: (1) the senate and house of representatives, in 
joint session, have exclusive jurisdiction in a contest of a 
general election for governor, lieutenant governor, 
comptroller of public accounts, state treasurer, 
commissioner of the general land office, or attorney 
general: (2) the senate has exclusive jurisdiction of a 
contest for state senator; (3) the house of representatives 
has exclusive jurisdiction of a contest for state 
representative: (4) the state board of canvassers has 
exclusive jurisdiction of a contest of the election of 
presidential electors: and (5) the district court has 
original jurisdiction and the court of appeals has appellate 
jurisdiction of contests for other offices. 

--. 
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consider circumstances such as the text of the instructions 
printed on the ballot (or the absence thereof), the ballot 
format and layout, the method of voting used in the elec- 
tion, and other factors about which a rule-maker cannot be 
cognizant during the rule-making process. 

Until the legis.lature directs by statutory mandate how 
ballots marked in the manner described in your two examples 
are to be counted, it is our opinion that an election judge 
or the trier of fact in an election contest has the duty to 
determine whether the voter's intent is ascertainable. If 
so, the ballot must be counted in a way that gives effect to 
the voter#s intent. If not, the portion of the ballot for 
which the voter's intent cannot be ascertained may not be 
counted. 

SUMMARY 

The secretary of state has no authority to 
issue rules governing the counting of ballots 
that are not marked in strict conformity with 
law. 

An election judge or the trier of fact in 
an election contest has the duty to determine 
whether the voter's intent is clearly ascer- 
tainable and, if so, to count the ballot in a 
manner that gives effect to the voter's 
intent. 

:IM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
,First Assistant Attorney General 

Lou MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUUGE ZOLLIE STEAKLRY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 
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