
September 22, 1989 

Honorable Pamela K. McKay 
County Attorney 
County of Kendall 
204 E. San Antonio Street 
Suite 1 
Boerne, Texas 78006 

Opinion No. JM-1100 

Re: Under what circumstances 
section 232.001 of the Local 
Government Code requires a 
tract owner to prepare a plat 
(RQ-1664) 

Dear Ms. McKay: 

You ask for our interpretation of the requirements of 
section 232.001(a) of the Local Government Code in regard to 
the preparation ~of a plat by a landowner who divides a tract 
of land outside the limits of a municipality into two or 
more parts. Section 232.001(a) provides: 

The owner of a tract of land located 
outside the limits of a municipality who 
divides the tract into two or more parts to 
lay out a subdivision of the tract, including 
an addition, or to lay out suburban lots or 
building lots, & to lay out streets, 
alleys, squares, parks, or other parts of the 
tract intended to be dedicated to public use 
or for the use of purchasers or owners of 
lots fronting on or adjacent to the streets, 
alleys, squares, parks, or other parts must 
have a plat of the subdivision prepared. 
(Emphasis added.) 

You say that the section can be read in two ways. 
Under one reading, YOU say, the language "and to lay out 
streets, alleys, squares, parks, or other parts," etc., 
could be taken to apply only where the division.is "to lay 
out suburban lots or building lots." Under such construc- 
tion, you say, a plat would be required under the subsection 
either when the tract is divided into two or more parts to 
lay out a subdivision or addition, QK when the land is 
divided into "suburban lots or building lots" in conjunction 
with which "streets, alleys, squares, parks, or other 
parts," as described in the subsection, are to be laid out. 
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you say that the provisions can also be read to provide 
that the platting requirement under the subsection is 
triggered only where there is a division of the tract -- 
whether to lay out a subdivision, addition, or building or 
suburban lots -- & where "streets, alleys, squares, parks, 
or other parts" are to be laid out. Under this reading, as 
you say, a "division of a tract not involving streets, 
alleys, etc., would not require platting" under the sub- 
section. 

Though we concede that the language in question is 
somewhat convoluted, we think that this language on its face 
-- particularly the "andW@ in question -- indicates that the 
provisions must be read as in your second suggested reading. 
The platting requirement under the subsection is not 
triggered unless there is a division of the tract -- be it 
for a subdivision, an addition, or suburban or building lots 
-- u the division also involves the laying out of 
Qztreets, alleys, squares, parks, or other parts" as 
described in the statute. 

Attorney General Opinion JM-781 (1987) implicitly sup- 
ports this reading of section 232.001(a). That opinion 
addressed whether certain divisions of tracts were subject 
to the platting requirement under the provisions in question 
prior to their codification as section 232.001(a).l No 
distinctions were made in the questions presented or in the 
responses as to whether the divisions in question were to 
lay'out subdivisions, additions, or building or suburban 
lots. The opinion addressed whether the absence of any 
dedication of parts of the division for public use relieved 
the owner who divided the tract of the platting requirement 
and concluded that the absence of dedication for public use, 
standing alone, did not settle 'the issue. 

lThe statute refers) to land 'intended for 
public use,' not to iand 'dedicated to public 
use. ' Additionally, [it refers] to land 

1. The opinion addressed inter lia the provisions of 
article 6702-1, section 2.401, ".T.:.S. These provisions 
were codified in 1987 as section 232.001. Acts 1987, 70th 
Leg., ch. 149, 5 1, at 1003. 
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'intended for public 
purchasers or owners.'2 

use, m the use of 

Clearly implicit in this discussion, we think, is that 
the platting requirement is not triggered unless the 
division of the tract -- be it for a subdivision, addition, 
or suburban or building lots -- also involves the laying out 
of 

streets, alleys, squares, parks, or other 
parts of the tract intended to be dedicated 
to public use or for the use of purchasers or 
owners of lots fronting on or adjacent to the 
streets, alleys, squares, parks, or other 
parts . . . . 

Local Gov't Code 5 232.001(a). 

You also express concern about the "legal definitions" 
of the terms nsubdivision,t@ "suburban lots," and "building 
lots" as used in section 232.001(a). For example, you ask: 
"how small may a rural tract be without becoming a 'suburban 
lot,' which requires platting if roads or streets are 
involved[?]" 

We do note that courts have defined "subdivision,*1 as 
used in similar provisions, very broadly. &9 Citv of Lucas 
v. North Tex. Mun. Water Dist,; 724 S;W.2d 811, 823 (Tex. 
ADD. -.Dallas 1986, writ ref'd n.r.e.) (term "subdivision" 
as-used in former article 970a, section 4, V.T.C.S., "may be 
simply a division of a tract of land into smaller parts"); 
Citv of Weslaco v. Caroenter, 694 S.W.2d 60~1, 603 (Tex. App. 
- Corpus Christi 1985, writ ref'd n.r.e.) (term as used in 
former article 970a, section 4, V.T.C.S., "may refer simply 
to the act of partition itselfll); see also Attorney General 

reads2:' 
As codified, the language of section 232.001(a) now 

untended to be dedicated to public use," rather than 
"intended for public use@' as did the predecessor provisions 
of article 6702-1, section 2.401. This slight variation in 
the language in the codified version from that addressed in 
the opinion does not, we think, make the discussion in 
Attorney General Opinion JM-781 of article 6702-1, section 
2.401, less apposite to our analysis here of section 
232.001(a). &9 Local Gov't Code S 1.001 (no substantive 
change intended). 
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Opinion JM-781 (1987). We do not think it necessary to 
address here whether the term as used in the language 
"subdivision of the tract, including an addition" in section 
232.001(a) might mean more specifically a "planned develop- 
ment." Whether given divisions constitute "subdivisions,11 
or "additions," or the laying out of "suburban" 
"building" lots would probably involve questions of fag: 
such that the issue would have to be approached on a 
case-by-case basis. 

SUMMARY 

Under Local Government Code section 
232.001(a) a division of a tract of land 
outside the limits of a municipality into two 
or more parts -- whether the division be to 
lay out a subdivision, addition, or suburban 
or building lots -- is subject to the 
platting requirements of the subsection only 
if the division is also to lay out streets, 
alleys, squares, parks, or other parts of the 
tract intended to be dedicated to public use 
or for the use of purchasers or owners of 
lots fronting on or adjacent thereto, as 
provided in the subsection. 
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