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geted for pay raises.(RQ-1722) 

Dear Mr. Turner: 

You ask the following question: 

Are Brazes County department heads 
prohibited by Article 3, Section 53 of the 
Texas Constitution from distributing merit 
pay raises to county employees retroactively 
from January 1, 1989 to the present, wkiere 
such merit pay raises were authorized by 
order of the Brazos County Commissioners' 
Court on September 29, 1988 for inclusion in 
the 1989 budget, but were not actually 
distributed previously due to reliance by 
such department heads on an erroneous 
directive from one of the County 
Commissioners? 

You explain that in September 1988 the Brazos County 
Commissioners Court approved a budget that included a merit 
pay increase program under which a set number of county 
employees would receive a merit pay increase. The 
commissioners court voted to use the previous year's 
guidelines for granting merit raises. In December 1988 the 
county judge, acting on his own, distributed a memorandum 
stating that department heads would receive guidelines for 
distributing merit pay raises in January 1989. The 
department heads waited several months to receive 
guidelines, during which time they did not seek approval of 
merit pay increases for any individual. Eventually it 
became clear that the commissioners court had not issued 
guidelines because the guidelines had not changed from the 
previous year. Merit pay increases for certain employees 
were then approved from May 1, 1989, forward. See aenerallv 
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Local Gov't Code 8 152.011 (commissioners court is to Set 
compensation for employees paid wholly from county funds): 
Attorney General Opinion H-11 (1973)(concluding that salary 
for county employees -- but not county officers -- may be 
set at any time of year). YOU ask whether those pay 
increases may be made retroactive to the beginning of the 
budget year. 

Article III, section 53, of the Texas Constitution 
prohibits a county from granting extra compensation to 
county employees after their services have been rendered. 
Fausett v. Kinq, 470 S.W.Zd 770, 774 (Tex. Civ. App. - El 
Paso 1971, no writ). We think that prohibition applies in 
the circumstances you describe. 

We understand from your brief that the commissioners 
did not approve raises for individual employees when they 
adopted the budget; they merely budgeted funds to be used 
for merit increases for a certain number of as yet 
unidentified employees. YOU suggest that Taxnavers' Ass'n 
v. Houston IndeD. School Dist., 81 S.W.Zd 815 (Tex. Civ. 
APP. - Galveston 1935, writ dism'd), supports the 
proposition that the Brazes County merit raises may be made 
retroactive. In that case the court considered whether a 
school district could restore in part cuts it had made in 
teachers' salaries for previous years. In concluding that 
such restoration was permissible under article III, section 
53, the court wrote: 

The partial restoration . . . did not 
constitute an increase in such original and 
prevailing salaries: hence were not * 
violation of [article III, section 35;; 
because such originally prevailing salary 
schedules and the contracts from which they 
proceeded had never been abrogated, but 
instead, due to the financial stringency that 
caused them, had merely been temporarily 
suspended as an emergency measure, upon the 
distinct and mutual understanding between all 
parties that such was the case and that they 
would be so restored if and when the cause of 
making them had been removed . . . . 

Id. at 819. 

We do not think the holding in the Bouston Indenendent 
School District case is applicable in this instance. In 
that case salaries had been approved and were later cut. In 
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this situation no merit raise for any individual employee 
was ever approved for the period before May 1, 1989. 

Several prior opinions of this office support the 
conclusion that article III, section 53, prohibits 
retroactive raises in the circumstances you describe. In 
Attorney General Opinion o-5104 (1943), this office held 
that the fact that a commissioners court could have allowed 
additional amounts of compensation in past years would not 
allow the court to pay such amounts retroactively. Several 
years later, this office held that where a commissioners 
court was authorized to increase an officer's compensation 
by $750 per year, it could only grant an increase in the 
current year in proportion to the number of months remaining 
in the year. Attorney General opinion O-6736 (1946). 
Similarly, we think that the fact that the commissioners 
court budgeted funds for merit raises does not give the 
court authority to make individual raises retroactive to the 
date on which funds were available for merit raises. - : See 
aenerally Attorney General Opinion MW-68 (1979)(stating that 
school board could adopt policy of granting salary increases 
in future years, but policy would not bind board to actually 
make such increases). 

SUMMARY 

Article III, section 53, of the Texas 
Constitution prohibits a county from making 
salary increases for county employees 
retroactive. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 
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RICK GILPIN 
Chairman, opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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